Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A szív diadala! Csoboth Kevin a hős, a 100 perces csata végén lőtte a győztes gólt: Skócia – Magyarország 0-1

2024. június 23. 20:07

Két vereség után drámai csatában győztek Szoboszlai Dominikék, és életben tartották továbbjutási reményeiket. Felejthetetlen magyar futball-élmény Stuttgartban.

2024. június 23. 20:07
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
P. Fülöp Gábor

VÉGEREDMÉNY: Skócia – Magyarország 0-1

100. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! Vezet Magyarország! Skót szögletből indulunk, Szoboszlai szökteti Csobothot, aki jobbra teszi Sallainak. Az alapvonal közeléből okosan visszagurít, CSOBOTH KEVIN 12 méterről laposan a jobb kapufa tövéhez helyez. MÁMOR, GYÖNYÖR A MAGYAR TÁBOR ELŐTT. VEZET ÉS GYŐZ MAGYARORSZÁG!

90+9. perc: SKÓT SANSZ: jobb oldalról begurított labdából Shankland 10 méterről tisztán lőhet, Gulácsi bravúrral oldalra üti. 

90+8. perc: Nagy Ádám próbálkozik, 18 méterről nem találja el a kaput.

90+7. perc: Mögénk futnak a skótok, McTominay 4 méterről képes főlé belsőzni a centerezést, de lesről tette.

90+6. perc: Mindent egy lapra feltéve rohamoz Magyarország!

90+3. perc: A MECCS ZICCERE: Csoboth Kevin kilép, lefutja a védőket, de jobbról, 8 méterről a túloldali kapufát találja el. Verve volt a védelem és a kapus, és ketten érkeztek középen!!!  

90+1. perc: Szoboszlai jobbról, éles szögből lő, bele a kapusba.

10 perc a ráadás!

90. perc: Schafer lódul meg, lő a tizenhatos jobb sarkától, a kapus a rövid sarok elől szögletre üti. A korner után is az Union Berlin játékosa tüzel, ballal, 18 méterről mellé. 

86. perc: Mindent megpróbál Marco Rossi: Nagy Zsolt és Csoboth Kevin kap pár percet a győztes gól reményében. Kerkez és Bolla már nem segíthet.

85. perc: Bolla ad be jobbról, Hendry fel fejeli, Gunn lehúzza a labdát. Újabb ívelésünknél Orbán letarolja ellenfelét, de nem fér a oda, hogy fejeljen. 

83. perc: McGinn az alapvonaltól kanalazta középre a labdát estében, Gulácsi vetődött, a kipattanót szalai kivágta. Utólag kiderült: les volt.

79. perc: Meghűl az ereinkben a vér! A csereként beállt Armstrong belép Orbán elé a büntetőterületen belül, összeakadnak, de nincs tizenegyes! A mindenképpen esni akaró skót rántotta magával a magyar bekket...

76. perc: A testalkata miatt kritizált Ádám Martin nem tétlenkedik, megtartja a labdát Robertsonnal szemben, Szoboszlai két védőt becsap, jobbról emel, a berobbanó McKenna nagyot ment fejel.

74. perc: Kettős magyar csere: Varga és Dárdai helyén Ádám Martin és Szalai Attila a pályán.

Rémisztő helyzet! Percek óta áll a játék, még mindig ápolják a magyar játékost... Viszik hordágyon vastaps kíséretében. Remélhetőleg megússza agyrázkódással, maradandó károsodás nélkül!

68. perc: Az agilis Sallai harcol ki szabadrúgást a bal oldal közelében. Szoboszlai a tizenegyespont tájékára ível, a skót kapus, Gunn mindenkit letarol. Varga Barnabás lent marad, falat, leplet húznak köré. Szoboszlai fut a hordággyal!!!

6. perc: Kommunikációs zavar: négyen helyezkednek a jobb oldalon, Dárdai oda is íveli, de senki nem mozdul rá...

64. perc: Szoboszlai bal oldali szöglete átszáll, Bolla nem lő, leveszi, beemeli jobbról, Dárdai Márton nagy helyzetben, 6 méterről fölé fejel.

63. perc: Willi Orbán tanárian szereli a bal oldalon befutó Adamst. Majd jelzi, hogy les volt, igaza lett.

61. perc: Kell a frissítés – így érzi Marco Rossi: Styles Callum helyére érkezik Nagy Ádám. 84-edszer válogatott!

Élesedik a csata, a pályán is egyre paprikásabb a hangulat. Igazi ki-ki meccs!

56. perc: Szoboszlai indul meg elsöprő lendülettel a saját térfeléről, keresztbe passzol, Hendry elvéti, Sallai a tizenhatostól, balról befelé cselez, lő, de a blokkról szögletre pattan. A sokadik (4., 0. skóttal szemben) sarokrúgásunkat is gond nélkül hatástalanítják a skót védők.

55. perc: Most Szoboszlai nyer párharcot liverpooli csapattársával szemben.

53. perc: Szoboszlait szereli Robertson a félpályánál Robertson, Adams balról befelé cselez, de 18 méterről főlé bombáz.

Az UEFA statisztikája szerint 63%-ban a skótoknál volt eddig a labda a meccsen, de Gulácsinak még nem kellett védenie, Gunnak kétszer. 16-16 akciót vezettek a csapatok.

49. perc: Bolla beívelése után Szoboszlai perdít, Sallai lő éles szögből, lelassul egy védőn, és Gunn kapus kezébe pattog a labda.

47. perc: A harcias Schafer blokkolja úgy Hendry labdáját, hogy mi dobhatunk, és később jutunk szöglethez. McGinn kifejeli oldalra, újabb bedobás. 

46. perc: Nincs változás a magyar csapatban, de a skótoknál sem. A döntetlen egyik együttesnek sem jó.

SALLAI Roland; ROBERTSON, Andrew
Az első félidőben mi kaptunk 3 sárga lapot, a skótok egyet sem... Sallai Roland (b) és a skót Andrew Robertson a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án.
MTI/Illyés Tibor

FÉLIDŐ: Skócia – Magyarország 0-0

45+1. perc: Botka csodás szerelése után Styles indul meg a bal oldalon, Szoboszlainak passzol, aki ballal, 24 méterről fölé lő.

44. perc: Schäfer is sárga lapot kap. Nem féltette a lábát, de hiába fáj, ő talpalt bele a labdát elrúgó Hendry-be.

40. perc: Adams próbál ollózni a saját tizenhatosánál, Bolla odateszi a fejét. Veszélyes játék miatt magyar szabadrúgás 23 méterről. Lövés helyett lágyan ível Szoboszlai, Orbán balról, éles szögből, 4 méterről a kapu helyett a lécre fejeli. Óriási és lesgyanús helyzet volt!

38. perc: Skót duda szól a lelátón, de nincs mit ünnepelniük. Két beadásig eljutnak, előbb kiszorítjuk McTominay-t, utána Gulácsi ölében landol McGinn csavarása.

35. perc: Varga lekészítése után Sallai veszi célba a kaput jobbról, kisodródva a tizenhatos csücskéhez. Nem tud eléggé ráfordulni, így a rövid sarok mellé-fölé megy a lövése.

Átvesszük a kezdeményezést, most Magyarország támad.

31. perc: Adams Gündögan módjára fellöki Stylest, magyar szabadrúgás 30 méterre a kaputól, középről. Szoboszlai a sorfalat találja el, sarokrúgás. Ezt is könnyedén kifejelik Hanley-ék.

30. perc: Sallai sokadszor csapja be Hendry, aki a földre esik, s közben buktatja a meglódulni készülő magyar szélsőt. Ez nem sárga...

28. perc: Eljutunk egy szögletig. Kis variáció után Szoboszlai balról középre adja, kifejelik a skótok. 

Kicsit megilletődötten játszik a magyar csapat. De egyelőre ennyit hagy az ellenfél...

26. perc: Willi Orbán téveszt ütemet, későn lép oda, már elrúgta a labdát McGinn. Ez is sárga lap!

Az utóbbi években ritkán látható jelenet: nem kipasszoljuk a labdát, hanem Gulácsi, a kapus rúgja a mezőnybe fel. Talán nem akarunk kockáztatni...

23. perc: Zúg a „Hajrá, magyarok!” a lelátóról, de egyelőre nem a mi akaratunk érvényesül. Át kell vészelni ezt az időszakot!

22. perc: Kerkez belerúgja a labdát McGinnbe, majd lerántja. Jobbról, a tizenhatossal egy magasságból adják be a szabadrúgásból a skótok, Szoboszlai kivágja a rövid saroknál a mezőnybe.

20. perc: Gilmour trükközgetett Styles orra előtt, majd visszafordult a jobb oldali szögletzászlótól. McGinn ballábas beadását kiengedi Bolla, mert látta, hogy nincs mögötte senki.

18. perc: Megvan az első sárga lap: Styles a labdát és McGinn lábát is kirúgja becsúszva a kezdőkörben. A Championshipben ez belefér, itt nem.

15. perc: Magyar szabadrúgás a felezővonal és az oldalvonal találkozásától. Szoboszlai lágy ívelésére 14 méterre kilép a kapus, és zavartalanul lehúzza a labdát.

13. perc: Kijövünk egy kicsit a kezdeti skót szorításból. Eddig 78%-ban náluk volt a labda!

11. perc: Hendry lép oda hátulról Sallainak a magyar térfélen, alaposan kiosztja az argentin bíró. Így is lehet...

8. perc: Az első lövés: Sallai megharcol a labdáért a félpályánál, Styles keresztbe passzol, Bolla 22 méterről tüzel, nem megy eléggé sarokra, így Gunn kiüti oldalra.

7. perc: Botka lépett oda kőkeményen McTominay-nek. Balról jár szabadrúgás Skócia javára. Szoboszlai kifejeli, majd az újabb beadásnál Orbán ment nagyot, Kerkez elaludt.

Közös története első tétmérkőzését játssza a magyar és a skót labdarúgó-válogatott. Az eddigi 9 meccs mérlege: 4 győzelem, 2 döntelen, 3 vereség (gólarány: 18-14). Legutóbb, egy 2018-as budapesti felkészülési mérkőzésen 1-0-ra Skócia győzött. Az akkori csapatunkból egyedül Gulácsi Péter maradt meg hírmondónak. a skótoknál a McGinn-McGregor-Roberson trió játszott a mostaniak közül.

5. perc: Egyelőre az ellenfél tartogatja a labdát, visszazárunk, és várunk a lehetőségre. Közben persze nem hagyjuk, hogy áthozzák a térfelünkre.

3. perc: Skót szabadrúgás jobbról, majd kifelé, a javunkra, miután Schäfert meglökték a levegőben.

1. perc: Mi kezdtük a játékot, de a játékvezető megismételteti a középkezdést, mert túl hamar indultak el Varga Barnabásék. Szoboszlai második felívelése után nem sikerült elfejelnünk a labdát, amit megjáratnak a skótok.

20:59: Tiszta fehérben Magyarország. Egy összekapaszkodás, néhány szó Szoboszlaitól. Ha hallották, ha nem a csapattársak, tudják, mi a dolguk és mi a tét!

20:57: Készülnek a csapatképek. És választ a két liverpooli: Andrew Robertson és Szoboszlai Dominik.

20:53: Érkeznek a csapatok, következnek a himnuszok.

20:50: Argentin játékvezető fújja majd a sípot Facundo Tello személyében. A VAR-szobában argentin, portugál és spanyol szakember is dolgozik majd...

20.48: Kezdődik a megnyitó ünnepség. a magyar nemzeti lobogót majd a mieink tábora előtt terítik le.

Előzmények

Van még egy utolsó esélye a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy megmutassa az igazi arcát, és kiharcolja a legjobb 16 közé kerülést a németországi kontinensviadalon. Ahogy Marco Rossi pont nélkül álló csapatának, úgy Skóciának is csak a győzelem lehet üdvözítő, ráadásul riválisunk történelmet írna: soha nem jutott tovább világ- és Európa-bajnoki csoportkörből. A mieink három éve Münchenben percekre voltak a csodától, 2016-ban pedig az izlandi-portugál-osztrák triót megelőzve kvartettjük élén végeztek. 

Összeállítások

Ahogy korábban a Mandiner megírta, két helyen változtat a németek elleni (0-2) kezdőcsapaton Marco Rossi, Magyarország szövetségi kapitánya. A védelemben Botka Endre foglalja el Fiola Attila helyét, a középpályán a jelenlegi keret válogatottsági rekorderét, Nagy Ádámot váltja a sérüléséből felépült Styles Callum.

A skótok szövetségi kapitánya, Steve Clark egy helyen változtatott a Svájccal ikszelő (1-1) csapatán (Tierney helyett McKenna került be a védelembe), a következő tizenegyet küldi a pályára:

Gunn – Hendry, Hanley, McKenna – Raltston, Robertson, McGinn, Gilmour, McGregor, McTominay – Adams

Érdekesség, hogy a csapatkapitányok (Szoboszlai és Robertson) csapattársak a Liverpoolban. A skótoknak – akik 12 hellyel állnak a világranglistán a 27. Magyarország mögött – magasabb a játékoskeretük összértéke. Nem csoda, mert tele vannak Premier League játékosokkal, de van otthon játszó (Celtic, Rangers) kerettaguk, valamint spanyolországi légiósuk is.

Ezt is ajánljuk a témában

Hangulat

Már órákkal a sorsdöntő mérkőzés előtt megszállták az 54 férőhelyes stadion környezetét a magyar és a skót drukkerek. Másfél órával a kezdés előtt elkezdtek bevonulni a drukkerek a lelátókra. A magyar csapat mintegy 45 perccel 21 óra előtt kezdte el a bemelegítést. A skótok legendás alakja, az Aberdeen és a Manchester United korábbi sikeredzője videóüzenetet küldött a honfitársainak, akiket arra biztatott, hogy „Élvezzék az estét!” Persze Sir Alex nem tudhatja: „Az éjjel soha nem ért véget.”

a csapatok bevonultak az öltözőbe, bekapcsolták az öntözőket, és kézi erővel is javítgatják az egyébként jó minőségűnek tűnő gyepszőnyeget. Bezzeg Franfurtban, ahol a házigazda németek játszanak, vannak gondok... Itt Stuttgartban telt ház van, kiváló az atmoszféra, lassan kezdődik a megnyitó ceremónia. 

Nyitókép: DAMIEN MEYER / AFP

 

Összesen 422 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. június 24. 10:16
havashenrikhegyifarkasházy....
Lakat1983
2024. június 24. 01:07
Novicsok-5 2024. június 24. 00:23 "Na de tényleg most már pihi." Pihi, bizony: neked, faszkalap! "Ez az éjjel soha nem érhet véget..." :-D
Bastyaelvtars
2024. június 24. 00:28
Lakat1983 A momentumos csajokat vissza fogjátok sírni gecik, mert helyettük kaptatok 7 friss és elszánt tiszást MP vel az élükön. Nepparti frakció 97%-a megszavazta őket, a führered meg még mindig szopja a faszt senkinek nem kell Európában
Novicsok-5
2024. június 24. 00:23
Na de tényleg most már pihi. Ada, Lakat és a többi balfék úgyis csak a gyűlölködésből ért. Szevasztok, parasztok. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!