Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Épp olyan kellemetlen játszani ellenük, mint ellenünk – íme harmadik Eb-ellenfelünk, a skót válogatott

2024. június 23. 06:21

A Premier League-ben, Championshipben és a skót bajnokságban edződő labdarúgókra épülő válogatott ellen nem lesz egyszerű dolga Marco Rossi együttesének.

2024. június 23. 06:21
COLOGNE, GERMANY - JUNE 19: Players of Scotland greet fans after the UEFA EURO 2024 Group A match between Scotland and Switzerland at Cologne Stadium in Cologne, Germany on June 19, 2024.

Nyitókép: Emin Sansar / Anadolu via AFP 

A magyar labdarúgó-válogatott utolsó vasárnap a skótok ellen játszik mindkét együttes számára sorsdöntő meccset, hiszen a győztesnek még lesz esélye a továbbjutásra, a vesztes miden bizonnyal kiesik (a döntetlen pedig egyik csapatnak sem jó). Egy biztos, a skótok nagyon motiváltak lesznek, hiszen a svájciak ellen elért döntetlen mellé egy győzelem szinte biztosan továbbjutást érne nekik. Nézzük, milyen együttessel néz szembe Marco Rossi legénysége!  

Ezt is ajánljuk a témában

Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Csapatkapitány: Andrew Robertson

Keretérték: 207,4 millió euró

Az Eb-selejtezők mérlege: 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 17-8-as gólaránnyal 

Első Európa-bajnokság: 1992 (csoportkör)

Euro 2020: Csoportkör

Legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos a keretben: Andrew Robertson (71)

Legtöbb gól: John McGinn (17)

Még sosem jutottak egyenes kieséses szakaszba Eb-n vagy vb-n

A skót válogatott sosem tartozott a nemzetközi labdarúgás elitjéhez, ám a sportágnak óriási hagyományai vannak az országban – olyannyira, hogy az első válogatott mérkőzést az angol és a skót nemzeti együttesek játszották egymás ellen 1872-ben (Ez természetesen nem tekinthető hivatalos meccsnek, hiszen ekkor még nemhogy a FIFA, de az egy évvel ezután alapított Skót Labdarúgó Szövetség sem létezett). 

A skótok eddig összesen 8 világbajnokságon és 3 Európa-bajnokságon (1992, 1996 és 2021) vettek részt, de még soha, egyetlen nemzetközi versenyen sem sikerült továbbjutniuk a csoportkörből. 

Az elmúlt években sokat fejlődött a skót csapat, amelyet 2019 óta irányít a jelenlegi szövetségi kapitány Steve Clarke. A játékosként a Chelsea együttesével KEK-et, FA-kupát és angol ligakupát is nyerő szakember edzőként egyelőre nem túl sikeres. Az ezredfordulón a Newcastle-nél kezdte a pályát, majd visszatért egykori klubjához, ahol Luis Felipe Scolari és José Mourinho másodedzőjeként komoly szakemberektől tanult. 

Dolgozott a Liverpoolnál Kenny Dalglish és Rafa Benítez asszisztenseként, majd a West Brom és a Reading menedzsereként, de a kiscsapatokkal nem alakított nagyot, talán ezért is ment vissza segédedzőnek az Aston Villához. Az viszont valódi sikert jelentett, hogy válogatottat kijuttatta a 2021-ben rendezett Európa-bajnokságra, hiszen a skótok legutóbb 1998-ban a világbajnokságon léptek pályára nagy nemzetközi versenyen. 

Scotland's defender #03 Andrew Robertson attends a MD-1 training session on the eve of their UEFA Euro 2024 Group A football match against Hungary, at the team's base camp in Garmisch-Partenkirchen, on June 22, 2024.
Szoboszlai Dominik jól ismeri Liverpoolból a skót csapatkapitányt, Andrew Robertsont
Forrás: Miguel Medina / AFP

Legyőzték a spanyolokat, magabiztosan vették a selejtezőkört

A 2024-es Eb selejtezőkörében a skótok a spanyolokkal, a norvégokkal, a grúzokkal is a ciprusi válogatottal kerültek egy csoportba és elmondható, hogy hozták a kötelezőt, sőt egy kicsit többet is, hiszen idegenben kikaptak a spanyol csapattól, otthon azonban legyőzték La Furia Roját. A grúzokkal és a norvégokkal szemben egy-egy döntetlen és győzelem volt a mérlegük, és kétszer is nyertek Ciprus ellen, így 

másodikként jutottak ki a kontinensviadalra a csoportból. 

A skót csapat jelenleg a 39. a FIFA világranglistáján – ahol a magyar nemzeti együttes június 20-tól a 27. helyet foglalja el. A helyezés azonban – ahogy a csoport állásából is látszik – csalóka lehet az erősorrendet tekintve. Különösen, ha azt nézzük, hogy a keret értékét és a játékosok klubjainak szintját tekintve milyen különbségek vannak a két csapat kötött. 

A skót keret értéke a Transfermarkt szerint 207,4 millió euró, ami nem nagyságrendekkel, de egyértelműen magasabb, mint a magyaré a maga 165,45 millió eurós értékével.

Ezt is ajánljuk a témában

A skót válogatott játékosai közül a legtöbben patinás szigetországi klubokban szerepelnek. Többségükben az angol másodosztályban, a Championshipben (Norwich City, Bristol City, Watford, Leeds United, Southampton) vagy a skót élvonalban (Celtic, Rangers, Hearts) játszanak, de John McGinn (Aston Villa), Billy Gilmour (Brighton), Scott McTominay (Manchester United), Kerkez Milos és Szoboszlai Dominik csapattársai Ryan Christie (Bournemouth) és a csapatkapitány Andrew Robertson (Liverpool) révén van 5 Premier League-ben edződő labdarúgójuk is. Emellett ott van Kieran Tierney a Real Sociedadból, aki szintén topligás labdarúgó. 

A skót labdarúgó-válogatott helyezései a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben
A skót labdarúgó-válogatott helyezései a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben
Forrás: FIFA

Kellemetlen ellenfél – éppúgy, mint a mieink

Ennek megfelelően a csapat nagy része a kemény fizikális, sok párharccal járó labdarúgásban szocializálódott, és ez látszik is a stílusukon, ám Clarke alatt fejlődött annyit a csapat, hogy többre képesek a kemény védekezésre épülő játéknál – ez látszott a svájci válogatott elleni meccsen. 

A skót nemzeti együttes nagyon sok szempontból hasonlít a magyarhoz, hiszen szövetségi kapitányuk ugyanúgy 3-4-2-1-es (labda nélküli játékban 5-4-1es) felállásban szereti együttesét mint Marco Rossi. Ahogy nálunk, a skótoknál is vannak játékosok, akik nagyobb szabadságot élveznek a pályán mint a többiek – ilyen például bal oldali belső védő Tierney, akinek kulcsszerepe van a passzjátékban a labdakihozataloknál. Valószínűleg megkönnyíti a mieink helyzetét, hogy a Spanyolországban játszó védő vasárnap sérülés miatt nem tud pályára lépni

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén nagy szerepe van a csapatkapitány Robertsonnak, aki nem csak védekezésben, hanem támadásban is nagyon jó, és bejátssza a pálya bal szélének egészét. 

A skótok két támadó középpályása McGinn és Christie szervezik a támadásokat, és sokszor a befejezéseknél is nagy szerepük van, csakúgy, mint a selejtezőkörben 7 gólt jegyző McTominay-nak. 

Védekezésben kifejezetten kellemetlen ellenfél a skót csapat, hiszen a Pl-ben és a Championshiben játszó labdarúgóiknak nem csak fizikai nagyon erősek, hanem az erőnlétük is kiváló, ráadásul sokszor emberfogással védekeznek. Gyenge pontjuk – ahogy nekünk is – hogy nem elég mély a keretük ahhoz, hogy minden posztra ugyanolyan minőségben tudjanak cserélni. 

A skót válogatott Eb-kerete:

Kapusok: Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich City – Anglia), Liam Kelly (Motherwell)

Védők: Liam Cooper (Leeds United – Anglia), Grant Hanley (Norwich City – Anglia), Jack Hendry (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia), Ross McCrorie (Bristol City – Anglia), Scott McKenna (FC Köbenhavn – Dánia), Ryan Porteous (Watford – Anglia), Anthony Ralston (Celtic), Andrew Robertson (Liverpool FC – Anglia), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Real Sociedad – Spanyolország)

Középpályások: Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), Ryan Christie (AFC Bournemouth – Anglia), Billy Gilmour (Brighton & Hove Albion – Anglia), Ryan Jack (Rangers), John McGinn (Aston Villa – Anglia), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Norwich City – Anglia), Scott McTominay (Manchester United – Anglia), 

Támadók: Ché Adams (Southampton – Anglia), Tommy Conway (Bristol – Anglia), James Forrest (Celtic), Lewis Morgan (New York Red Bulls – Amerikai Egyesült Államok), Lawrence Shankland (Hearts) 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. június 23. 10:18 Szerkesztve
Azért a lényeg: hajrá magyarok! Ha nem nyerünk, hazajövünk, s minden fanyalgó a gatyájába élvez, ha nyerünk, és esetleg továbbjutunk, akkor meg fanyalognak tovább, míg végül hazajövünk és.ld az első pontot.
Reszelő Aladár
2024. június 23. 10:17
Az eredmények alakulása miatt simán benne van, hogy a gólkülönbség nem fog számítani. Ez pedig lehetőséget ad egy türelmesebb játékra mindkét félnek. Mindkét csapat jó abban, ha tartani kell eredményt, de mivel az X mindkettőnek a vakáció kezdetét jelentené, így döntetlen esetén mindkét fél egyre többet fog kockáztatni a végén. Nem kizárható egy nagyobb arányú győzelem sem, mivel aki gólt kap, annak mennyi kell, akár annak árán is, hogy hátul nyitva maradnak és lekontrázzák őket. Vagyis kulcsfontosságú lenne, hogy mi szerezzük meg a vezetést. Reméljük most nekünk lesz mázlink! Hajrá Fiúk!
szoboszlai-fan
2024. június 23. 10:15
Szoboszlai a legnagyobb király, és az sem érdekel ha mások ezt nem látják. 💝💝💝💝💝💝 Én látom, hogy ő a legjobb, csak hát mások szeme előtt van köd! Hajrá Szoboszlaiék, így játszatok továbbra is! 💝💝💝💝💝💝 Jaj de szuperek vagytok!
szoboszlai-fan
2024. június 23. 10:14
Imádlak Szobi! Én is olyan Rolexet akarok mint ami neked van! 💘💘💘💘💘💘💘💘💘💘💘💘💘💘
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!