Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Énekesnő anya és zenész apa gyermeke, aki Kerkez Milost is edzette – ő Pascal Jansen, a Fradi új edzője (videóinterjú)

2024. június 13. 18:14

A holland tréner ígéretesen induló játékoskarrierjének egy korai sérülés vetett véget, így az edzősködés felé fordult. Az AZ Alkmaart az EKL-elődöntőbe vezette, és a Fradival is nagy dolgokra készül.

2024. június 13. 18:14
AZ Alkmaar's Dutch manager Pascal Jansen looks on during the Europa Conference League Group E football match between AZ Alkmaar and Aston Villa FC at the AFAS Stadium in Alkmaar on October 26, 2021.

Nyitókép: Ed van de Pol / ANP / AFP

Mint arról beszámoltunk, Pascal Jansen lett a Ferencváros labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A Fradi.hu portréja szerint az 51 éves tréner Londonban született, holland édesapja zenész, angol édesanyja pedig énekesnő. A kettős állampolgársággal rendelkező Jansen a hollandiai Zaandamban nőtt fel, és kezdett futballozni. Utánpótlás-karrierje alatt játszott az AZ Alkmaar, az Ajax, a Haarlem és a Telstar együtteseiben, ám egy súlyos térdsérülés megakadályozta, hogy a felnőttek közt profi legyen belőle.  

Ezt is ajánljuk a témában

Pascal Jansen ezután az edzői karrier felé fordult, 1993-től 1998-ig a Haarlem utánpótlás-trénereként dolgozott, majd Ázsiában próbált szerencsét, két szezonon keresztül az Al-Jazeera és az Al-Wahda edzői stábjában tevékenykedett. Ezt követően visszatért Hollandiába, ahol a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján dolgozott. 2011-ben a Sparta Rotterdam első csapata mellett folytatta a munkát, segédedzőként. Két évvel később került a PSV-hez, ahol először az akadémián számítottak rá, az U19-es és az U21-es együttest egyaránt két-két évig irányította. 2017-től egy éven keresztül a PSV akadémiáját vezette, majd csatlakozott az AZ Alkmaarhoz.

Az Északi-tenger partján egyből a felnőttek mellé került, először két évig segédedzőként, majd 2020 decemberében kinevezték vezetőedzőnek, ezt a posztot 2024 januárjáig töltötte be. 

Jansen vezetésével az AZ Alkmaar egy bronzérem mellett egyszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett a holland bajnokságban.

A nemzetközi porondon mindhárom alkalommal az Európa Konferencia Ligában dirigálta a piros-fehéreket, a mögöttünk hagyott szezonban nem sikerült továbbjutnia a csoportból, 2022-ben azonban a nyolcaddöntőig jutott vele a csapat, míg tavaly egészen az elődöntőig juttatta az Alkmaart. Érdekesség, hogy a Fradi új edzője másfél éven keresztül együtt dolgozott a magyar válogatott Kerkez Milossal, így nem teljesen ismeretlen számára a hazai futball.  

A holland szakember a FradiMédiának adott első interjújában hangsúlyozta, a győzelem mellett a legfontosabb a szurkolók kiszolgálása. Szeretné, ha a drukkerek élveznék az együttes játékát. Az Ausztriában sorra kerülő két edzőtáborban igyekszik minél jobban megismerni a játékosokat. 

Pascal Jansen elmondta, az a célja, hogy a Ferencváros bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe, majd zsinórban hetedszer is bajnok legyen az OTP Bank Ligában.

Íme, a bemutatkozó interjú teljes terjedelmében: 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugovics tibusz
2024. június 14. 12:09
Hasonló sikereket kívánok neki, mint amiket az Alkmaar-ral is elért, 3-4-5-ödik hely pont jó lesz.
Muki46
2024. június 14. 11:55
Egy rusnya nigger.
cicologus
2024. június 13. 20:32
Csak nehogy megint egy kibaszott erős feröeri,grönlandi vagy San Marino csapatot kapjon a Fradi az első körben.
hoci74
2024. június 13. 20:28
Miért van az az érzésem hogy ez nem lesz így jó... Hajrá Paks,hajrá Kecskemét! (PMFC...fxom belétek, szégyen)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!