Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Első Eb-lecke: továbblépni a csoportból

2024. június 13. 03:02

Mindenki oszt, szoroz, négyzetre emel, és azt méricskéli, miként juthat tovább csoportjából labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnokságon. A mieink a házigazda németekkel, a svájciakkal és a skótokkal kemény négyest alkotnak, s bár nem egyforma reményekkel vágnak neki a tornának, egyikük sem esélytelen.

2024. június 13. 03:02
VARGA Barnabás
Kiss B. László

 

Nyitóképen: Varga Barnabás, miután gólt szerzett az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen. Fotó: MTI / Derencsényi István

„Easy” – vagyis könnyű, mondta a 2021-es Európa­bajnokság csoportsorsolása után Marco Rossi szövetségi kapitány. Persze ironizált, mivel az Eb-címvédő Portugáliával, a vb-címvédő Franciaországgal és a szintén bombaerős Németországgal kerültünk egy négyesbe. A kvalitások alapján nulla ponttal kellett volna zárnunk a csoportunkat, ám ettől is imádni való játék a futball, hiszen esélytelenként indulva az utolsó meccsünkön Münchenben sokáig vezettünk, és a 84. percig továbbjutásra álltunk a németek ellen. Az első mérkőzésen 0-3-ra kikaptunk a portugáloktól a Puskás Arénában, aztán a franciákkal 1-1-et játszottunk, majd jött az Allianz Arenában a 2-2-es döntetlen a németekkel. Végül két ponttal az utolsó helyen, de korántsem szégyenkezve zártuk az előző Európa-bajnokságot. Aligha gondolták sokan a torna előtt, hogy abban a négyesben Magyarország akár egyetlen pontot is szerez a világklasszisok sorát felvonultató válogatottak ellen.

Egyenes ág

Marco Rossi 2018-ban vette át a nemzeti együttest, s azóta rengeteget fejlődött a csapat. „Mielőtt szövetségi kapitány lettem, Magyarország vereséget szenvedett Andorrától, Kazahsztántól és Luxemburgtól is. Emlékszem egy Horvátország elleni mérkőzésünkre. Már az öltözőben elvesztettük a találkozót, mert féltünk. A fejekben kellett először rendet tennem, és csak utána következhetett a játék, a taktika. Több szinten is előreléptünk, és talán az volt a legnagyobb szó, hogy immár félelem nélkül játszunk a magasabban rangsorolt ellenfelekkel, meg tudunk küzdeni velük fizikailag, állóképességben, futóteljesítményben. No és taktikailag is megálljuk a helyünket, bár technikailag továbbra is megvan a különbség köztünk és a topcsapatok között” – nyilatkozta a 2021-es Eb után az olasz szakember. A tornán szerinte sok téren fejlődött a stábja és ő maga is. „Elsősorban apró részletekben lehet tetten érni, de a legfontosabb, hogy elmondható: van egy igazi csapatunk. Az eredmények nem tükrözik száz százalékban azt a minőségi előre­lépést, amelyet megtettünk. Szeretnék támadóbb, proaktívabb játékot játszani, de a portugálok, a németek és a franciák nem olyan ellenfelek, akik ellen sok lehetőség adódik erre” – összegzett. Rossi nagy terve, hogy a 2022-es katari világbajnokságra is kivigye a válogatottat, sajnos nem sikerült, de a 2024-es Európa-bajnokságra nem pótselejtezőn jutottunk ki, mint az előző két kontinenstornára.

Ha valaki technikailag kiemelkedő, de sétál a pályán, azt soha nem fogom meghívni a válogatottba”

A kontinenstornák között voltak Nemzetek Ligája-­küzdelmek is. A 2022–23-as kiírásban az A csoport második helyén végeztünk, s oda-vissza megvertük Angliát (1-0, 4-0) és egyszer Német­országot (1-0). Ha az utolsó meccsünkön idehaza legalább döntetlent játszottunk volna az olaszokkal, akkor bejutottunk volna a döntőbe. Bár kikaptunk, akkor már látni lehetett, hogy van csapatunk, s az Eb-­selejtezőkön is jól szerepelhetünk. Így is lett: a favorit szerbeket megelőzve, az első helyen, veretlenül jutottunk ki az Európa-bajnokságra.

ROSSI, Marco
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

„Nem kell mindenkinek Szoboszlai Dominik technikai szintjén lennie, más aspektusok is vannak a labdarúgásban. Ha valaki technikailag kiemelkedő, de sétál a pályán, azt soha nem fogom meghívni a válogatottba. Ezt 2019 novemberében, a Wales elleni, cardiffi meccs után határoztam el. Akkor azt mondtam magamnak: vagy felmondok, vagy alapjaiban megváltoztatom a válogatás kritériumait. Utóbbi mellett döntöttem, és azóta javultak az eredményeink. Én a magyaroknak felelek a válogatott eredményeiért, s ha azt látom, hogy valaki küzd, harcol, az számíthat a meghívásomra. De csak az, aki valóban kiérdemli” – magyarázta a kapitány.

Fogadkozások

Tavaly decemberben Hamburgban sorsolták ki az Európa-bajnokság csoportjait. A továbbjutásunk cseppet sem lehetetlen, hiszen az utóbbi évtizedek legjobb magyar válogatottja a mostani. Optimistán nyilatkoztak lapunknak a játékosok is a torna előtt. A csapat egyik alapembere, az olasz másodosztályú Spezia középpályása, Nagy Ádám történelmi személlyé válhat Németországban. Ha legalább az egyik csoportmeccsen pályára lép, ő lesz a labdarúgás történetének legtöbb Eb-mérkőzésen szereplő futballistája, eddig hatnál jár.

Egészséges magabiztossággal kell nekivágnunk az Európa-bajnokságnak”

„Számomra nem a csúcsdöntés a motiváció – jelentette ki Nagy. – Persze általában jó dolog elsőnek lenni valamiben, de nem a csúcsdöntés miatt fogok harcolni, hogy pályára lépjek. Jó építőkockának tartom magamat, olyasvalakinek, aki a csapatért építkezik.” A 28 éves játékos nem szívesen tippelgetett, de a célokról határozottan fogalmazott. „Szerintem minden sportoló úgy vág neki egy nagy tornának, hogy minél több meccset megnyerjen, minél jobb eredménnyel zárjon, nálunk sincs másként. Kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, tudjuk, nem mi vagyunk a négyes favoritja, ám a célunk egyértelműen a továbbjutás. Egészséges magabiztossággal kell nekivágnunk az Európa-bajnokságnak.”

Gondolataival egyetértett a középpálya másik motorja, Schäfer András. A német első osztályú Union Berlin játékosa elárulta, elsődleges céljuk egyértelműen a továbbjutás. „De első körben csak az első meccsre koncentrálunk, azt kell megnyernünk. A lábtörésem megtanított arra, hogy nem szabad hosszú távra tervezni. Azt kijelenthetem, hogy alázattal, de kellő önbizalommal vágunk neki a bajnokságnak” – mondta lapunknak.

Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy a mostani válogatott erősebb-e az előző kontinenstornákon szereplőknél. Ha abból indulunk ki, hogy erre az Eb-re csoportelsőként, veretlenül jutottunk ki, az előzőkre meg pótselejtezőn, akkor a válasz egyértelműen igen. „Folyamatosan fejlődünk, a mostani csapatunk igazán erős, ezt megmutatjuk ezen az Eb-n. Az utóbbi évek sikerei is bizonyítják, hogy senki nem mehet ellenünk biztosra” – összegzett Schäfer.

VARGA Barnab·s; SALLAI Roland
Sallai Roland gólöröme az Izrael elleni találkozón. Fotó: MTI / Derencsényi István

Előzmények, esélyek

A múlt heti, írek elleni barátságos meccs és a nem várt 2-1-es vereség azonban jelezte, hogy könnyelműsködni is tudunk. Néhány nappal később aztán magabiztos játékot mutattunk be Izrael ellen, Varga Barnabás vezényletével alig húsz perc alatt kialakítottuk a 3-0-s végeredményt.

Óriási várakozással tekint az ország az Eb-szereplés elé, s a lapunknak nyilatkozó mértékadó szakemberek szerint akár az is megeshet, hogy úgy járunk, mint 1986-ban Mexikóban, ahogy az is benne van a csapatban, hogy úgy szerepel, mint Görögország a 2004-es portugáliai Eb-n.

Marco Rossi álma – a játékosokhoz hasonlóan – egyelőre a továbbjutás a csoportból. „Jó lett volna elkerülni Németországot. Svájccal és Skóciával jó meccset vívhatunk, persze nem mehetünk biztosra ellenük. Nagyjából hasonló játékerőt képviselünk. Egy Eb-n nincs könnyű ellenfél, a legjobb formánkat kell hoznunk, ha le akarjuk győzni őket. Kiegyenlített csoport a miénk, leszámítva Németországot, a házigazda más szinten van, ő egyértelmű favorit” – vázolta a szövetségi kapitány.

Mindenesetre tíz nap múlva már okosabbak leszünk, és remélhetőleg boldogabbak is.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!