Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A Fradi sikeredzője, a Szoboszlai utód, a vén horvát és a többiek – Magyarország összes szomszédja is kvalifikálta magát az Eb-re

2024. június 06. 21:28

Ilyen még nem volt! A hazánkkal határos összes állam résztvevője lesz a június 14-én kezdődő kontinenstornának.

2024. június 06. 21:28
REBROV, Szerhij

Nyitókép: Lesz oka a mosolyra? – Szerhij Rebrov az ukrán válogatott mestere Fotó: MTI/EPA Szerhij Dolzsenko

***

Visszafelé haladva kezdjük a magát utolsóként kvalifikáló Ukrajnával, hiszen a szövetségi kapitányuk jó ismerősünk: Szerhij Rebrov a Ferencváros mestereként három bajnokságot nyert, bejutott az Európa Liga csoportkörébe, majd rá egy évre a BL-főtábláig is sikerült elvezényelnie a zöld-fehéreket – a Fradinak 25 év után jött össze újra ez a bravúr. Az ukránok az Eb-selejtezők során Anglia és Olaszország mögött a harmadik helyen végeztek, így pótselejtezőkre kényszerültek: Bosznia-Hercegovinát, majd Izlandot is rendkívül izgalmas csatákban győzték le, és ezzel sorozatban negyedszer lehetnek Eb-résztvevők.

MODRIC, Luka
Luca Modric a Real Madriddal elért hat  BL-győzelem után a horvát válogatottal is újra nagyot alkotna Fotó: MTI/AP/Dave Shopland

Horvátországgal kapcsolatban nem meglepő, hogy továbbra is a sikerkapitány, Zlatko Dalic irányít, akivel 2018-ban világbajnoki ezüstérmet, 2022-ben pedig bronzérmet nyertek, emellett a Nemzetek Ligájában is a második helyen végeztek. Horvátország 1996-ban debütált a kontinenstornán, azóta már hetedszer résztvevők, cseppet sem mellékesen: 

még mindig a hamarosan 39 éves Luca Modric a kulcsemberük, aki a napokban immár hatodik BL-győzelmét ünnepelhette a Real Madriddal. 

A hat szomszédunk közül elsőként Ausztria kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, nem utolsósorban a szövetségi kapitány, a korábban a Red Bull-kontingensben (Salzburg, Lipcse) is sikert sikerre halmozó Ralf Rangnick személyének köszönhetően, aki – mondanunk sem kell – remekül ismeri Szoboszlai Dominikot is. A selejtezőcsoportjukban egyeduralkodó Belgium mögött Arnautovicék a második helyet szerezték meg, és bár nem számítanak fő esélyesnek (pláne, hogy első számú sztárjuk, David Alaba sérülés miatt az Eb-keretből kimaradt), nem tennénk le a nagyesküt, hogy a D-csoportból – Franciaország, Hollandia és Lengyelország a riválisok – a sógorok lesznek az egyik kiesők... 

Szlovákiával kapcsolatban mondhatjuk, hogy a magyar modellt követik, hiszen 

ők is egy remek olasz szakember, Francesco Calzona irányításával jutottak ki az Európa-bajnokságra, akit történetesen a 15 éven keresztül a Serie A-ban profiskodó Marek Hamsík javaslatára neveztek ki

 – még 2022 augusztusában. Calzona is a szervezett védekezésre helyezte a fő hangsúlyt – lám, milyen egyszerű játék a futball!

Ausztriához hasonlóan Románia is önbizalommal telve várhatja az Eb-t, hiszen a korábbi sikerkapitány, Anghel Iordanescu fia, Edward irányításával Adrian Rusék (a remek védő évekig a Balmazújváros, majd a Fehérvár színeiben Magyarországon is játszott) hat győzelemmel és négy döntetlennel valósággal letarolták selejtezőcsoportjukat, és éppen a mieinkkel egy Eb-csoportban szereplő Svájcot is megelőzve jutottak ki az Eb-re.

Szerbiát jól ismerhetjük, hiszen egy selejtezőcsoportban szerepeltünk velük, érdekesség: bár a világbajnokságokra (2010 után 2018-ban és 2022-ben is résztvevők voltak) rendre kvalifikálták magukat, az Eb-szereplés csak nem akart összejönni nekik – 14 év után szerepelhetnek újra Európa-bajnokságon.

MITROVIC, Aleksandar
A szerb válogatott egyik ásza, Alekszandar Mitrovics Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szlovénia is hosszú böjt után (2000-ret követően) tér vissza az Eb nagy forgószínpadára, amely egyfajta sötét ló is lehet, hiszen mindegyik csapatrészében klasszisokat vonultat fel: a kapuban a kontinens egyik legjobbja, Jan Oblak állja a sarat, a védelmet irányító Miha Blazicot jól ismerhetjük a Ferencvárosból, a középpályán Nino Zugelj lehet az ász, míg a támdósorban a Szoboszlai Dominikhoz hasonló utat bejáró Benjamin Sesko lehet az Eb egyik nagy felfedezettje. 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sormar-2
2024. június 07. 09:03
Rádásul negyed közpénzből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!