Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Foci Grönlandon? Újabb miniállam kerül fel a futball térképére, vár a jeges rémület a vendégcsapatokra

2024. május 29. 14:52

Furcsa szabályok miatt nem Európához csatlakoznak, de egy másik esélyt adott nekik.

2024. május 29. 14:52
null

Nyitókép: MTI/EPA/Norvég parti őrség/Marius Vagenes Villanger

***

Folytatódhat a miniállamok térnyerése a nemzetközi futballban. A Grönlandi Labdarúgó-szövetség (KAK) a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy beadta a szükséges dokumentációt az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjához (CONCACAF), így pozitív elbírálás esetén teljes jogú tagja lehet a kontinentális szervezetnek.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint  a zord, szélsőségesen hideg időjárási körülmények miatt nincsenek természetes füves pályák a föld legnagyobb szigetén, ezért nem léphetett be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségbe (FIFA-ba), vagy annak tagszervezeteibe, de miután a nemzetközi szövetség az előző évtizedben elfogadta a műfüves, illetve a beltéri pályákat, számos ilyen stadion és futballpálya épült az alig több mint 50 ezer lakosú, egyébként hatalmas kiterjedésű területen. Grönland földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik, bár Európától, illetve Izlandtól csak a Dánia-szoros választja el.

Ennek ellenére nem az UEFA-hoz adta be nevezését, mint például Feröer, amely 1990-ben lett az európai szövetség tagja. Az UEFA 2021-ben módosított statútuma szerint nem független területek már nem csatlakozhatnak a szövetséghez, mint korábban Gibraltár.

A grönlandi miniország így olyan nagyhatalmakkal mérkőzhet majd meg sikeres kandidálás esetén, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, illetve olyan sorstársakkal, mint Curacao, Virgin-szigetek vagy Suriname. Idegenben kicsit melegük lesz, a vendégeik pedig könnyen rá- és megfázhatnak.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!