A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem tud leállni Marco Rossi felfedezettje

2024. március 04. 12:52

Vancsa Zalán élete első felnőtt mesterhármasát szerezte a belga másodosztályú Lommelben. Volt miért törlesztenie a késései miatt...

2024. március 04. 12:52
Lommel's Vancsa Zalan and Beveren's Sheldon Bateau fight for the ball during a soccer match between SK Beveren and Lommel SK, Sunday 12 November 2023 in Beveren-Waas, on day 12/30 of the 2023-2024 'Challenger Pro League' second division of the Belgian championship. BELGA PHOTO DAVID PINTENS (Photo by DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP)

Egyre jobb formában van az egyszeres magyar válogatott csatár. Vancsa Zalán profi karrierje első mesterhármasát szerezte szombaton a belga másodosztályban szereplő Lommel labdarúgócsapatában.

„Szerencse is kellett hozzá, de megdolgoztam érte” – mondta az M1-nek a 19 éves Vancsa Zalán az RFC Liege elleni 4–1-re megnyert bajnokin szerzett három góljáról, hozzátéve, a meccslabdát természetesen hazavitte és a csapattársai alá is írták. Azért olyan nagy ünneplés nem volt, ráadásul a támadó a hétfő reggelt a Lommel edzőközpontjának konyháján kezdte: 

„az elmúlt egy hétben volt két késesem, ezért segítenem kell a konyhán a reggelikészítésben” 

– mesélte. A csatárnak a belga másodosztályban 24 mérkőzésen 10 gólja van (4 gólpassz mellett), ezzel a harmadik helyen áll a bajnokság góllövőlistáján. A Lommel harmadik a tabellán, hátránya négy pont a listavezető Deinze mögött. Elmondta, jelenleg csak a szezonra és a lehető legjobb teljesítményre koncentrál, a következő idényben pedig szeretne élvonalbeli bajnokságban szerepelni: vagy a Lommellel feljutni a belga első osztályba, vagy egy magasabban rangsorolt csapatnál lépne szintet. A feljutás mellett egyéni célja, hogy a csapatban ő szerezze a legtöbb gólt, s adja a legtöbb gólpasszt, jelenleg mindkettőre nagyon jó esélye van.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi 2022 nyarán hívta be Vancsát, aki az Olaszország ellen 2–1-re elveszített mérkőzésen debütált. A támadó azóta az U21-es csapatban játszott csak, de nem tett le a nyári Eb-szereplésről: „Én minden tőlem telhetőt megteszek, ugyanígy kellene folytatnom, ahogy eddig, a válogatott mindig nagy motiváció” – jelentette ki.

A Mandinernek még januárban nyilatkozott a futballista édesapja. A Debrecen, az MTK, a Csepel és a Videoton csapatában közel 300 NB I-es mérkőzést játszó, később sportvezetőként is rendkívül sikeres Vancsa Miklós minden apai elfogultság nélkül mondta, a tavalyi év után a fia nagyon sokat lépett előre. Tizenhét évesen került ki az MTK-tól a Lommelbe, ahol szisztematikusan megerősítették, több kiló izmot pakoltak rá, a fizikai paraméterekben rendkívül sokat fejlődött.

Ezt is ajánljuk a témában

„Csodálatos évet futott, de igazán ősszel lépett előre: ötször volt eredményes és három gólpasszt is adott a társaknak. Nyugodt szívvel mondhatom: a belga másodosztály – bár nincsen annyira a szemünk előtt – Európa egyik legkiélezettebb bajnoksága. Minden játékos nagyon „éhes”, mindegyik klub fel akar kerülni, éppen ezért rendkívül éles meccseket láthatnak a nézők. Fizikálisan rendkívül erős a bajnokság, ez Zalán szempontjából különösen kedvező, hiszen már nem nyomják el olyan könnyen a védők, sőt halkan mondom: játéktudásával sokszor már ki is emelkedik a többiek közül” – állította az édesapa.

Köztudott, hogy annak idején Zalán játékjogát az Egyesült Arab Emírségek királyi családja, közelebbről a hatalmas futballőrült hírében álló sejk, Mansour bin Zayed Al Nahyan nevével fémjelzett City Group vásárolta meg az MTK-tól két éve, és amelynek érdekeltségi körébe nem csak a Manchester City, hanem a Zalán iránt érdeklődő spanyol Girona is tartozik. Ha így folytatja a 19 éves csatár, nem kizárt, hogy akár már a nyáron klubot és akár országot is vált.

Fotó: David Pintens / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról