Gyökeres fordulat: mégis ott lehet Párizsban a kvótáról lemaradt világbajnokunk!

2024. március 14. 05:33

A szakszövetség vezetője lapunknak elárulta, mi a trükk, és olyan kényes kérdésekre is válaszolt, miszerint miért nem automatikus egy világbajnok kijutása az olimpiára, hová tűnt el tokiói 5. helyezettünk, és mennyire magyarok az élversenyzőink.

2024. március 14. 05:33
JÓZSA Levente; MÁRTON Viviana; MÁRTON Luana; MÁRTON Zsolt Krisztián
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

***

Mint a Mandiner is beszámolt róla: a világbajnok Márton Luana nem jutott ki a párizsi olimpiára. Nem csak emiatt a fájó eset miatt került a figyelem középpontjába a tekvondó (taekwondo) Magyarországon. A koreai eredetű harcművészet, a lábbal és kézzel küzdés magyar képviselői soha nem látott sikereket értek el a sportágban most zárult európai olimpiai kvalifikációban. Erről, sport nagyhatalmak megelőzéséről, az oroszok visszatéréséről, valamint a tavaly eltűnt Salim Omar Gergelyről nyilatkozott lapunknak Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, Márton Zsolt Krisztián.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy nagy kvótaesélyt elsirattunk, de kettőt szereztek a sportolóink, s immár három olimpiai indulási joggal rendelkezik Magyarország. Történelmet írt a magyar tekvondó?

Óriási csoda ez, egy fantasztikus eredmény. Magyarországon eddig ilyen nem volt: most gyakorlatilag több kvótát szereztünk, mint a magyar tekvondó teljes története során összesen. Parasportban még van halvány remény, hogy egy szabadkártyához hozzájussunk. Ezzel az eredményességgel jókora felelősséget is kaptunk a vállunkra. 

Salim József jutott ki olimpiára, és lett ötödik 2000-ben, 2021-ben az unokaöccse, Salim Omar Gergely lett szintén ötödik. Ő a világranglistáról korábban biztosította a párizsi repülőjegyét. Nem lesz ott viszont az aktuális világbajnok Márton Luana. Más sportágakban a vb-győztesek automatikusan kvalifikálnak, mit tudnak tenni?

Tavaly beszéltem a nemzetközi szövetség elnökével, s jelezte, hogy módosítani fogják a szabályokat. Körvonalazódnak a részletek is, például kétévente nullázzák majd a világranglista-pontokat. Mi nagyon szeretnénk, hogy a világversenyek győztesei egyenes ágon kerüljenek ki az olimpiára. Így lenne helyes és igazságos.

Márton Luanát ez nem vigasztalja. Magába roskadt a fiatal sportoló?

Az az igazság, hogy nem. Nagyon harcos alkat. Ő már a következő versenyre, a májusi Európa-bajnokságra tekint. Ott akar mindent megtenni azért, hogy nyerjen. 

Párizsban is ott lehet, mert lehetőségünk van edzőpartnert delegálni, s ő lenne az ikertestvére segítője.

A magasabb súlycsoportot bevállaló Vivien ugyanis kijutott Párizsba. Mekkora meglepetés ez, illetve Józsa Levente kvótaszerzése?

Számolgattunk, de elvárásaink nem voltak a versenyzőkkel szemben. A kiemelések alapján úgy tűnt, nagyon jó eséllyel indul Levente és Viviana. Luana esetében bonyolította a helyzetet, hogy az oroszokat semlegesként az utolsó pillanatokban hagyták indulni, felborultak az ágak, s ő pont a korábbi olimpiai érmes, menekült színekben versenyző iránival került szembe a negyeddöntőben. 

Az iráni annyira menekült, hogy több évtizede Németországban él...

A friss kvótások és a reménykedő: Márton Zsolt Krisztián, a szövetség elnöke, D. Kiss Zoltán paratekvondós, Galambos Bence edző, Józsa Levente tekvondós és Kiss Roland, a szövetség főtitkára, a kivetítőn Márton Luana és Viviana a Magyar Taekwondo Szövetség sajtótájékoztatóján Budapesten 2024. március 13-án.
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Megvan-e már a világ- és Európa-bajnok Salim Omar Gergely, aki tavaly nyáron az Európa játékokon nem jelent meg a mérlegelésen? Akkor Ön azt nyilatkozta, hogy az okáról nem közölt semmit sem az edző, sem a sportoló, és kivizsgálják az esetet.

Ez egy nagyon érdekes történet, majdnem olyan, mint a mesében. Többféle verziót tudnék mondani, de most egyetlen egyet sem szeretnék megemlíteni. Kizárólag ők tudják, hogy pontosan mi történt. Azóta megkerült a versenyzőnk, szerencsére azóta az amerikai versenyt, a US Opent megnyerte, folyamatosan készül Los Angelesben az olimpiára. Kapcsolatban vagyunk vele és az edzőjével, biztosítjuk a megfelelő felszereléseket a számukra. Egy pici sérüléssel küszködik, de azt gondolom, ezen hamar túl fog jutni, és utána gőzerővel folytatja a felkészülést. A magyar szövetség számára nem az a fontos, hogy haragszunk vagy nem, mi racionálisan állunk ehhez a történethez. Az alapvető szabályok betartását elvárjuk mindenkitől, ha probléma van, megbeszéljük.

Hazai és nemzetközi viszonylatban hol van a tekvondó helye?

A mostani három olimpiai kvótánkkal az 5. helyen állunk az országok rangsorában, a 80 millió lakosú Németországot is magunk mögé utasítjuk. Ahhoz képest, hogy mi milyen pici ország vagyunk, és a lehetőségeink mennyire mérsékeltek anyagi tekintetben, mégis nagyon előkelően szerepelünk. 

A csúcsok csúcsán vagyunk, de nem lenne tőlem ízléses, ha más sportágakat hátrébb helyeznék. Minden küzdősport csodálatos.

Magyarországon egyre népszerűbb a tekvondó, pedig jó nagy hátránnyal indult, mert csak 1989-ben érkezett Magyarországra az olimpiai változata. Más tradicionális harcművészeti sportok mélyebb alapokkal gyökeresedtek be a magyar társadalmi életbe és a sportigazgatásba. Mi azon vagyunk, hogy megismertessük, elfogadtassuk magunkat. 

Ugyanakkor Józsa Levente kivételével a többi élversenyző, a Márton lányok és a Salim fiúk külföldön élnek, edződnek. 

Érdekes felvetés, ugyanakkor 

mindannyian magyar állampolgárok. Genetikailag, származásukat tekintve is magyarok. 

A Spanyolországban élő lányok klubszinten az Újpesti Torna Egylethez is igazoltak. A felkészülésükben szövetségünk és a sportállamtitkárság markánsan részt vesz, biztosítja a támogatást. Csupán az a különbség, hogy földrajzilag, helyileg máshol készülnek. 

 

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:35
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­o­k­­­ ­v­­­á­­­r­­­n­­a­k­­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. március 14. 09:53
Azért a cím minimum félrevezető. Értem, hogy ezeket sorolje feljebb az algoritmus, csak így kicsit elvész a hitelesség.
metálgitár
2024. március 14. 08:13
A kvótaszerzőknek gratulálok! Viszon mandi, igazán leállhatnátok már ezekkel a bulváros, félrevezető címekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!