Bíróverés, játékosok veszélyeztetése, szurkolói randalírozások – Mi ez az állandó balhé a török labdarúgó-bajnokságban?

2024. március 20. 13:21

Tömegverekedésbe torkollott vasárnap a Trabzonspor–Fenerbahce rangadó, könnyen lehet, az isztambuli sztárcsapat visszalép a Süper Ligtől.

2024. március 20. 13:21

Nyitókép: Huseyin Yavuz/Getty Images

Az ominózus Trabzonspor–Fenerbahce meccs után a vendégjátékosok a 3–2-es győzelmet ünnepelték a kezdőkörben, de ezt a hazai szurkolók nem tudták elviselni. A felbőszült trabzoni drukkerek berontottak a pályára és megtámadták a futballistákat, amiből tömegverekedés kerekedett. Már a meccs alatt is repült a gyepre égő fáklya és néhány oda nem illő tárgy, a nagy balhé azonban a lefújás után következett, a megtámadott Fener-játékosok többsége bemenekültek az öltözőbe. Azonban voltak akik kintragadtak a pályán. Ilyen játékos volt például Michy Batshuayi, a Fenerbache támadója, aki nem volt rest válaszolni, és egy látványos pörgőrúgással kínálta meg az egyik agresszív drukkert. Időbe telt, mire a biztonságiak rendet tudtak tenni.

A török igazságügyi miniszter azt mondta a történtekről, hogy a stadion felvételeinek kivizsgálása után állapítják meg, mindkét fél részéről történt-e bűncselekmény, legyen az szurkoló, vagy futballista. Ez nyilatkozat alaposan feldühítette a Fenerbahce vezetőségét.

„A mérkőzés első másodpercétől fogva vizespalackokat, éles tárgyakat, öngyújtókat és érméket hajigáltak a pályára.

 Igazságtalanságnak tartjuk, hogy ez a provokáció és nyomásgyakorlás, amely a labdarúgóinkra, stábtagjainkra nehezedett, még a legcsekélyebb reakciót sem mutatták. Mélyen sértve érezzük magunkat a miniszter kijelentései miatt, mert lehetővé teszik, hogy a Fenerbahcét – az áldozatot, az összes incidens elszenvedőjét – célba vegyék azok, akik a történtek elferdítését akarják elérni” – írta közleményében az isztambuli klub.

A mérkőzés után a Fenerbahce bejelentette, hogy rendkívüli közgyűlést tart április 2-án, ahol a március 17-i bajnoki mérkőzésen történtekre válaszul 

a bajnokságból való visszalépést is tárgyalni fogják. 

Pedig a sárga-kékek harcban vannak az aranyéremért, a második helyen állnak a Süper Ligben, csupán két pont a lemaradásuk a Galatasaray mögött. Közben a Török Labdarúgó Szövetség hivatalos állásfoglalásában ítélte el a meccsen történteket, és miután lefolytatja a szükséges vizsgálatokat, felelősségre vonja az érintetteket, és kiszabja a megfelelő büntetéseket.

Amúgy ez már a sokadik balhé volt az elmúlt hónapokban, években a török stadionokban. December elején az Ankaragücü–Rizespor (1–1) meccs végén, miután a vendégek a 97. percben kiegyenlítettek, a hazai klub elnöke, Faruk Koca lement a pályára és megütötte Halil Umut Meler FIFA-játékvezetőt. Egy pillanat alatt elszabadult a pokol a pályán, a földön fekvő sporit még arcon is rúgták. Az elnököt és a játékvezetőt is kórházba szállították, majd Kocát őrizetbe vették a rendőrök. A Rizespor közleményben fejezte ki támogatását a bíró felé és mielőbbi jobbulást kívántak neki. Az Ankaragücü közleményben kért bocsánatot elnökük miatt. 

A történtek után a török szövetség rövid időre felfüggesztette az összes bajnokságot. Még a nemzetközi szövetség, a FIFA elnöke, Gianni Infantino is megszólalt az ügyben és elítélte a támadásokat.

„A futballban egyáltalán nincs helye az erőszaknak, sem a pályán, sem azon kívül. Az Ankaragücü és a Rizespor mérkőzését követő események teljesen elfogadhatatlanok, és nincs helyük a labdarúgásban. A bírók nélkül nincs futball. A játékvezetőknek, a játékosoknak és a szurkolóknak is biztonságban kell lenniük, hogy élvezhessék a játékot. Felszólítom az illetékes hatóságokat, hogy biztosítsák ennek szigorú végrehajtását és tiszteletben tartását minden szinten” – fogalmazott az olasz-svájci sportvezető.

Ezt is ajánljuk a témában

December közepén az Istanbulspor–Trabzonspor bajnoki 74. percében, 1–1-es állásnál levonult a pályáról a hazai együttes, mert nem kapott meg egy tizenegyest. Szintén ebben a hónapban, 20-án a Kayserispor–Fenerbahce meccset kilenc emberrel fejezte be a vendégcsapat, emiatt elég feszült volt a hangulat a stadionban. A találkozó után Zorbay Kücük játékvezetőt rohamrendőrök kísérték be a pályáról az öltözőbe. A helyi lapok szerint a Fener vezetői és játékosai úgy érezték, hogy Kücük bíró korrupt volt és szándékosan meggyengítette a csapatot még a Galatasaray elleni rangadó előtt a két jogtalan piros lappal.

A Süper Ligben tapasztalható folyamatos botrányok miatt a török igazságügyi miniszter a közösségi oldalán megerősítette, hogy jogszabály-módosítást terveznek a sportban elkövetett erőszakos cselekmények miatt. A kérdés az, hogy mikor, mert az egyértelmű, hogy a balhék sokasodnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­á­n­­­y­­­o­­k­­­ ­­v­á­r­n­a­­­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
cicologus
2024. március 20. 22:40
Na....azért ilyen helyzetben a vendégcsapatnak kurvára nem kell ünnepelnie a kezdőkörben, idegenben,a hazai szurkolókat tüzelve.ez íratlan szabály,mindenki tudja,aki ilyen szinten sportolt.
Interista
2024. március 20. 15:11
A biztonsági szolgálat nem állt a helyzet magaslatán . Az is durva volt, hogy a szarházi "szurkoló" szögletzászlóval a kezében támadta meg a Fener játékost. Mondjuk azt a majmot keményen lenyomták a szekusok. Batsuhayi pörgő rúgása meg már akció filmekbe való volt :-)
levi87
2024. március 20. 13:54
A magyar bajnokságban is elég gyakran előfordult hogy nézők szaladtak be a pályára. Mi ebben a rendkívüli?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!