Újjáéled a nemes hagyomány: idén ismét Vitorlásbált rendeznek

2024. február 22. 10:54

Több évnyi szünet után amolyan tavaszváró találkozóként és nem hivatalos előszezon-ünnepélyként újra megtartják a vitorlások bálját Budapesten.

2024. február 22. 10:54

Szelni a habokat és együtt suhanni a széllel jó dolog. Sok embert egyből magával ragad a mámorító érzés, ha kipróbálja a vitorlázást. Hazánkban komoly hagyományai vannak ennek a sportágnak, és ma is több ezren űzik, főleg a Balatonon és a Velencei-tavon. Most igazán ünnepélyes és elegáns módon éleszti újjá a Magyar Vitorlás Szövetség és a BAHART az 1910-es évekig visszanyúló hagyományokkal rendelkező Vitorlásbált, amelynek február 24-én, a Budapest Marriott Hotel díszterme ad otthont. 

Az eseményre az olimpikonjainktól a Kékszalag vitorlásverseny több száz indulójáig, az iparág képviselőitől a sportág támogatóin és az amatőr versenyzőkön át a hobbi hajósokig bárki ellátogathat.

„Ez egy nagyszabású rendezvény, amelyet hagyományteremtő – vagy inkább újjáélesztő – jelleggel hoztunk létre. A szezon végeztével legközelebb csak hónapok múlva gyűlnek össze a sportág kedvelői, holott lenne igény a rendszeres találkozókra, eseményekre. A Vitorlásbál kiváló alkalmat ad arra, hogy ne csak a vízen, de a szárazföldön is koccintsunk azokra, akik hírül vitték a magyar vitorlázás eredményeit és sikereit a világban, valamint együtt ünnepeljük a hazai vitorlás élet kiemelkedő alakjait, sportolóit” – nyilatkozta Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

HARANGHY Csaba
Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntőt mond az évadnyitó vitorlásverseny előtt Balatonfüreden 2023. május 13-án. 
Fotó: MTI/Filep István

Persze a bál sokkal több lesz, mint egy ünnepélyes díjátadó: a szervezők és támogatók célja a múlt század elején rendezett elegáns, ugyanakkor kötetlen társadalmi eseményének felélesztése. 

Az eseményt a sportág számos kiválósága mellett megtiszteli jelenlétével Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

Bár a Vitorlásbálon való részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött, az esemény egyáltalán nem zártkörű. Sőt: a szervezők örömmel látnak mindenkit attól függetlenül, hogy ki milyen szinten űzi ezt a sportot vagy milyen intenzitással hódol hobbijának, hogy van-e hajója és az milyen.

Goszleth Marcell MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nevű kétárbócos, magyar építésű katamaránja az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny rajtja előtt Balatonfüred közelében 2023. július 6-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

„A bál remek alkalom lehet arra, hogy még közvetlenebb kapcsolatot alakíthassunk ki a vitorlás társadalom minden szereplőjével, hiszen erre régóta intenzíven törekszünk” – fogalmazott Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. A pénzintézet valóban a vitorlázás legfontosabb és legismertebb támogatója Magyarországon, amely a Kékszalag és a Fifty-Fifty csapat főszponzori szerepköre mellett más területeken is képviseli magát a hajósok világában. Mindezt nemcsak a felelős társadalmi szerepvállalás jegyében teszik. A vezérigazgató szerint ugyanis a technikailag folyamatosan fejlődő sportág remekül rezonál a bank innovatív digitális megoldásaival.

„Remek rendezvénynek tartjuk a Vitorlásbált, hiszen ez az esemény nemcsak az ünnepről szól, hanem a kapcsolatról is. Ember és ember, vitorlázó és vitorlázó között – pont úgy, mint nyaranta a vízen, csak most a tél végén és szmokingban, a Duna partján” – fogalmazott Zolnai.

A vitorlázás egy technikailag folyamatosan fejlődő sportág. Aki hódol ennek, az télen is alig várja, hogy viszont lássa a vizet, a hajóját és a társait. A bál tehát már egyfajta előhírnöke is a szezonnak, s a tavasz érkeztének.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

„Azt szeretnénk, hogy mindhárom vitorlázónk boldogan jöjjön haza a tokiói olimpiáról” – Holczhauser András a Mandinernek

Olimpiai esélylatolgató sorozatunkban most olyan versenyzőket mutatunk be, akik többnyire nincsenek a reflektorfényben, de nagy lehetőség előtt állnak a tokiói olimpián. A magyar vitorlázó csapat július 12-én utazott a vitorlázás olimpiai helyszínére, Enosimába, a Tokiótól mintegy 50 kilométerre elhelyezkedő népszerű kis üdülőszigetre, ahol rendkívül magas hőmérséklet és páratartalom vár a versenyzőkre. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta a Mandiner.hu sportrovatának, hogyan sikerült az olimpiai szervezés és felkészülés a koronavírus-járvány alatt, és mik lehetnek a magyar esélyek az olimpián.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. március 04. 17:59
Hamvazószerda után, a böjt idején csak tetves zsidók és zsideszes gecik báloznak, magyarok tutira nem.
llnnhegyi
2024. február 22. 11:59
Figyelem! Pazar bál lesz. Kivétel a libbcsikommcsi pároknak! Az ajtónálló rájuk szól: Figyu! kiscsávó! El lehet innét vitorlázni!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!