Milák Kristóf, a XXI. század tékozló fiúja

2024. február 22. 07:26

A Szentírásban az egyik legemberibb történet a tékozló fiúról szóló példabeszéd.

2024. február 22. 07:26
null
Horváth Tamás
Horváth Tamás
Magyar Jelen

„A Szentírásban az egyik legemberibb történet a tékozló fiúról szóló példabeszéd: az apa levágatta a hizlalt borjút, amikor a vagyonát elherdáló fia visszatért a szülői házhoz.

Milák Kristóf esete sok mindenben hasonlít az újszövetségi történetre – annyi különbséggel, hogy olimpiai bajnok úszónk elsősorban nem a pénzét, hanem az istenadta tehetségét tékozolta el, vagy legalábbis kezdte eltékozolni.

Milák legutóbb a 2023 márciusában rendezett felnőtt országos bajnokságon állt rajtkőre, majd fizikai és mentális problémákra hivatkozva többek között a nyári fukuokai világbajnokságot is kihagyta. Korábban úgy volt, hogy edzőjétől, Virth Balázstól szeptemberig kapott pihenőt, ám ezt követően sem tért vissza az uszodába, s kihagyta az októberi budapesti Világkupa-viadalt.

Az idei év elején viszont már tényleg arról szóltak a hírek, hogy olimpiai bajnok úszónk ismét edzésbe állt, sőt a minap az Index megírta, Milák »álruhában« és lehetetlen időpontokban ugyan, de rendszeresen úszóedzéseket végez a Duna Arénában. A lap azt is tudni véli, hogy a 24 éves úszó – a kihagyáshoz képest – egész jó formában van.

Innen én nem tudom megítélni, hogy Milák Kristófnak sikerül-e megfelelően felkészülnie a kevesebb mint hat hónap múlva kezdődő párizsi olimpiai játékokra, ahogy azt sem tudom, hogy mi játszódhatott le a fejében az elmúlt közel egy évben.

Egy azonban biztos: ahogy a Bibliában a tékozló fiú »halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült«, úgy Milák Kristóf is visszatérni látszik a helyes útra.

S ha a civilizációnk alapját képező keresztény vallás szent könyvében a példabeszédbeli apa ismerte a bűnbocsánatot és a második esélyt, akkor kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk egy fiatal srác felett, aki korábban annyi örömöt és boldogságot okozott nekünk?

Milák Kristóf még mindig csak 24 éves, tehát legalább kettő, de akár három vagy négy olimpia is beleférhet még a karrierjébe. Ha él a második eséllyel, s ugyanolyan szorgalommal végzi az edzéseket, mint korábban, akkor ez a szűk egyéves kihagyás nem fogja érdemben befolyásolni a pályafutását. Főleg úgy, hogy fő számában, 200 méter pillangón a közvetlen riválisai jócskán el vannak maradva a legjobb idejétől.”

Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 23. 19:35 Szerkesztve
Az a véleményem hogy a srácnak van mentális problémája. Csak a szemébe kell nézni, megnézni pár interjút hogyan nyilatkozik. Nem 100%os az biztos. Személyesen is beszéltem már vele. De nem emiatt tűnt el hanem mert egyszerűen ezt menőnek tartotta.Mert a nagy riválisatol látta ezt. Azt sem fogja föl hogy ezzel mennyit ártott magának. Senki nem fogja beszámíthatónak ,szavahihetőnek tartani. Pedig az úszás után is lesz élet. Természetesen óriási tehetség azt nem vitatom.
numero1-2
2024. február 23. 10:23
Szurkolok neki a nagy visszatérés jol sikerüljön!!!es minden magyarnak aki hazankat kepviseli mindegy hol vegez a tablazaton. Hajrá magyarok!!!!
antal-2
2024. február 22. 15:17
Anyám! Egy ateista megint leköpte a Szent Bibliát... Egy nőket molesztáló, doppingyügybe keveredett, nem dolgozónak mi köze a a szerencsét próbáló de majdnem éhenhaló tékozlóhoz aki valójában a hitét hagyta el. Miláknak nem is volt...
lynx
2024. február 22. 13:54
Milákról lehet véleménye Egerszeginek, meg Phelbsnek, meg a többi úszózseninek. A többi tartsa vissza és némán csodálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!