Megijedtünk a világbajnoki negyedik helyezettől... Magyarország – Kanada 55-67

2024. február 08. 22:51

A magyar női kosárlabda-válogatott számára 44 után nyílik reális esély arra, hogy újra részt vegyen egy olimpián – ráadásul hazai pályán vívhatjuk a selejtezőket. Az első esélyt elbuktuk, ám Japán és Spanyolország ellen lehet még javítani...

2024. február 08. 22:51
HATÁR Bernadett
Vámos Tamás

Eddigi egyetlen olimpiai részvételünk az 1980-as moszkvai játékokon történt, de azt Boksay Zsuzsáék sem gondolhatták a Jugoszlávia elleni bronzmérkőzés után (a mieink csupán 68-65-re kaptak ki...), hogy az utódok 44 után játszhatnak közvetlen kvalifikációs mérkőzéseket az újabb ötkarikás részvételért. 

Pedig ez a valós helyzet. 

Hét percet kellett várni az első magyar akciógólra...

Kisebb meglepetésre a soproni Novomatic Arénában közel sem telt ház fogadta a mieinket, talán ezzel is magyarázható, hogy Dubei Dóráék kissé megilletődötten kezdték a mérkőzést, ezt a leginkább az igazolja, hogy az első akciógólunkra nem tévedés, hét percet kellett várni, és az első negyedben volt olyan szakasz, amikor már 25-11-re vezetett az ellenfél.

Az első negyedet végül 18-26-tal zártuk, de 

az volt az ember érzése, hogy már az első játékrész után eldőlt a találkozó...

Szerencsére Juhász Dorkáék rácáfoltak erre, hiszen a második negyedben 22-27-re felzárkóztunk, ám ennél közelebb nem engedett minket a vb-negyedik helyezett riválisunk. Leginkább az volt a bosszantó, hogy könnyű kosarakat szereztek, és ezen a szinten nem szabad annyi támadólepattanót engedélyezni az ellenfélnek, mint amennyit mi engedtünk Colley-éknak. 

Ezzel együtt a lányok akaratára nem lehetett panasz, becsülettel harcoltak minden labdáért, de a kanadaiakon látszott: csak annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelem eléréséhez kellett. Ám azt is meg kell jegyezni:

 az egyik legkiegyensúlyozottabb selejtezőcsoport mérkőzéseire a nemzetközi szövetség küldhetett volna felkészültebb játékvezetőket is,

 hiszen a lengyel Wojciech Liszka, az egyiptomi hölgy, Sara Elsharnouby és a Tahitiből érkező Nicolas Fernandes közel sem állt a helyzet magaslatán...

SZÉKELY Norbert
Székely Norbert szövetségi kapitány nem gyakran tudott felhőtlenül örülni Fotó: MTI/Tóth Zsombor

A második félidőben fokozatosan húzott el Kanada, és végül magabiztosan nyerte meg a találkozót, ám az egészben az a legbosszantóbb: ha a lányok jobban hisznek magukban, és egy kicsit nagyobb a szerencséjük, még szorosabb találkozót játszhattak volna neves ellenfelükkel. A javításra még két esélye maradt Székely Norbert együttesének: pénteken  Spanyolországot legyőző Japán, míg vasárnap az ázsiaiakkal szemben javíthatnak Kiss Virágék...

Székely Norbert: Japán és Spanyolország ellen sokkal pontosabban kell játszanunk!

A szövetségi kapitány a találkozó lefújása után a következőket mondta el: 

A vereséget elsősorban annak köszönhetjük, hogy nagyon sok úgynevezett második esélyt adtunk, elsősorban a lepattanókra gondolok. Ezen kívül sok labdát adtunk el, amiből könnyű kosarakat szerzett az ellenfél. Amikor mertünk játszani, akkor az a dobóteljesítményünkön is meglátszott. Örülök, hogy a végén nem nőtt 20 pont fölé a különbség, hiszen elképzelhető: a végelszámolásnál minden egyes pontnak nagy jelentősége lesz. Mindenesetre Japán és Spanyolország ellen sokkal pontosabban kell játszanunk, és felkészülünk arra, hogy e riválisok ellen némileg más stílusú kosárlabdát kell bemutatnunk.    

Nyitókép, fotó: MTI/Tóth Zsombor
  
  

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. február 09. 00:43
"44 után" Helyesen: 44 év után ( 1980-ban a moszkvai olimpián volt magyar női kosárcsapat). És nem, nem ijedtek meg, mert nem is volt mitől, ugyanis a kanadaiak is rémesen játszottak.. De ma ennyire voltak képesek. Nem volt véletlen hogy a végén a profi, külföldön légiós irányító úgy lihegett mintha lefutotta volna a 42,135 kilométert, pedig csak egy betörése és egy visszafutása volt. Nincs fizikai felkészültségük, nem bírják a tempót, nincs a vérükben pl. az sem hogy az ellenfelet ki kell zárni a palánk alól a lepattanóknál...szóval mindaz amivel a kanadaiak ma nyertek. Egyedül Juhász Dorka volt képes valamennyire felvenni a ritmust. A borzalmas meccset csak fokozta ifj. Knézy közvetítése, ilyen idegesítően elfogult embernek a B középben a helye és nem a kommentátori állásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!