Kuznyecov-pálya – ezért rúghatta ki vezetőedzőjét a Diósgyőr!

2024. február 01. 18:26

Három nappal az első idei tétmérkőzés előtt váltott a labdarúgó NB I egyik újonca. Utánajártunk, nyomoztunk.

2024. február 01. 18:26
null

Amúgy, ha már „Diósgyőr család” és közös út, akkor illene valami magyarázatot adni a szurkolók felé is” – olvasható egy szurkolói felvetés a DVTK Facebook oldalán annak kapcsán, hogy a borsodi klub szerdán váratlanul menesztette ifjabb Kuznyecov Szergej vezetőedzőt. A megdöbbenésnél csak az értetlenség a nagyobb, vajon mit takar a „Senki nem lehet fontosabb a klubnál” cím. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tapintható volt a feszültség

Az idézet mondatot dr. Magyar Mátyás klubtulajdonos fogalmazta meg, hozzátéve, hogy „a DVTK család értékeivel senki nem fordulhat szembe. Csak olyan kollégákkal tudunk együtt dolgozni, akik számára a DVTK előrébb való, mint a a saját márka építése. Aki ezzel nem tud azonosulni, attól, ha fájdalmas is, de meg kell válni.

Egyfelől érthető, ugyanakkor konkrét magyarázatot nem ad arra, mi történt a klub és a csapatot az élvonalba vezető szakember között. A drukkerek így természetesen próbáltak magyarázatot találni a nem mindennapos válására.

„Beszólt a vezetőségnek, kellett volna egy-két játékos, összezörrentek” – olvasható egy nyers, lényegre törő hozzászólás. 

Közelebb visz a megoldáshoz a Diósgyőri Szurkolói Koordinációs Iroda beszámolója, amely a szakítás előtt egy nappal, kedden tartott összejövetelről számol be részletesen. A drukkerek és a klub vezetői, valamint a szakmai stáb találkozóján a vezetőedző meglepte a jelenlévőket: „Jelenleg 17 bevethető játékosunk van, 3 sérültünk + 3 kapus, és az akadémisták, amit nagyon kevésnek tart. Szergej elmondta, hogy 

folyamatosan próbálja megtalálni a megfelelő fiatal játékosokat is, azonban ez nagyon nehéz számára, de mivel ez a klub vezetésének az elvárása, érdeke, kényszerpályán vagyunk

” – áll a közleményben, amely úgy fogalmaz: „A szakember nehézségekről beszélt, de nem fejtette ki pontosan mire is gondol.”

Tény, hogy a Diósgyőr a télen több meghatározó labdarúgóját (Lukács Dánielt, Marin Jurinát, Karlo Seticset) is értékesítette, elengedte, s az Origo eközben arról ír, hogy a fiatalszabály betartása – ami több százmilliós bevételt garantál a klubnak, ugyanakkor megköti az edző kezét – nem tetszett a trénernek, aki így fordulhatott szembe a fent említett család értékeivel. Egybecsengenek ezzel a szurkolói találkozón tapasztaltak.

Érezhetően elég feszült hangulatban voltak egymással vezetőedző-sportigazgató, valamint elnök-vezetőedző a fiatalszabály, és költségvetés miatt” – írja a Diósgyőri Szurkolói Koordinációs Iroda.

Kuznyecov-pálya

Ifjabb Szergej Kuznyecov munkásságára nem lehetett panasz. A 41 esztendős ukrán-magyar szakember – akinek édesapja a Ferencváros 1995-ös Bajnokok-Ligája főtáblás csapatában játszott – 2022 őszén érkezett Diósgyőrbe, és az első idényben 33 bajnokin ült a DVTK kispadján, és csapatával aranyérmet nyert az NB II-ben. Ezt követően az élvonalban 17 mérkőzésen irányította a piros-fehéreket, akik a 7. helyen állnak.

A Mandiner információi szerint 

nem örvendett népszerűségnek a szakember, aki mindenki fölé helyezte magát, egyfajta személyi kultuszt épített. Kollégáinak kellett gyakran tüzet oltaniuk Kuznyecov viselkedése és nyilatkozatai miatt. Az a szóbeszéd is járja, annyira nem alkalmazkodott senkihez és semmihez, hogy gyakorlatilag kisajátította az akadémia egyik edzőpályáját, amit a háta mögött gúnyosan Kuznyecov-pályának kereszteltek el.

 Ezzel kapcsolatban sincs kézzelfogható bizonyíték, ám beszédesek a sportigazgató szavai az edző menesztéséről.

„Személyében egy fiatal edzőnek adtunk bizalmat, aki Diósgyőrben érte el első sikereit, ám az elmúlt időszakban láttuk a jeleit annak, hogy nem egy irányba tartunk. És a szurkolók számára láthatatlan hétköznapok során ezek a jelek egyre erősödtek – fogalmazott sejtelmesen dr. Bajúsz Endre.

Felkészül Máté Csaba?

A DVTK szombaton a Debrecen vendége lesz kelet-magyarországi rangadón. Az edzőkérdés házon belül oldotta meg a klub: a csütörtöki már Simon Miklós irányította. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója jól ismeri a keretet, az idény összes mérkőzést személyesen látta, és sok edzésen is ott volt az elmúlt időszakban. Emellett tisztában van az élvonal mezőnyével is, hiszen televíziós szakértőként segítette az M4 Sport munkáját a bajnoki közvetítések során.

Kérdés, hogy meddig szól a megbízatása, s hogyan muzsikál vele a csapat. Természetesen a szaksajtó és a szurkolók is  találgatnak, s több „szabadon igazolható” edző nevét felvetették. Elsősorban Máté Csabáét segédedzőként, aki több mint egy évtizeden dolgozott a Ferencvárosnál, s legutóbbi vezetőedzői szerepvállalása felettébb sikeres volt. Az 54 éves tréner számára is vonzó lehet egy élvonalbeli klub esetleges felkérése. Hallani ugyanakkor a régóta itthoni kispad nélkül lévő Horváth Ferencről, aki a 2016-17-es szezonban már dolgozott a DVTK-nál. Szintén nem kerülne ismeretlen közegbe Kondás Elemér, ám ha a fiatalos vonalat követik a borsodiak, Boér Gábor kinevezése sem lenne meglepő.

Új seprű Diósgyőrben: Kuznyecov Szergej helyét Simon Miklós vette át
Fotó: Facebook/DVTK

Nyitókép: Facebook/DVTK

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2024. február 01. 19:15
élősködő , futballgyilkos kretén az összes hazai szaki. ezek soha nem fogják előre vinni a magyar focit, soha nem fognak valóban jó játékosokat nevelni. Nem világsztárokra gondolok, csak nyugati közepes ligákban használható stabil játékosokra.De ilyeneket sem fognak soha nevelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!