Eladhatják az Újpestet – mi lesz a patinás klubbal?

2024. február 03. 21:22

Roderick Duchatelet 13 éve vette meg az újpesti labdarúgó egyesületet, és bár fűt-fát ígért, nem sok eredményt tudott felmutatni. Évek óta napirenden van a klub eladása, most talán tényleg magyar kézbe kerülhet az Újpest.

2024. február 03. 21:22
Az Újpesti Torna Egylet és az Újpest FC hagyományos címere

Mint arról a Nemzeti Sport híre alapján beszámoltunk, a napokban szinte biztosan eladja az Újpest labdarúgóegyesületét belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet. 

Persze ez a „szinte biztosan” valójában semmit sem jelent, hiszen a tulajdonos már többször tervezte az értékesítést, egyszer már előszerződést is kötött, de végül az utolsó pillanatban visszatáncolt az üzlettől. Legutóbb tavaly nyáron volt szó az eladásról, a tulajdonos három érdeklődővel is leült tárgyalni, ám végül nem került sor az üzletre.  

Ezt is ajánljuk a témában

A belga és az Újpest – évtizedes történet végére kerülhet pont

Roderick Duchatelet belga üzletember 2011 októberében vásárolta meg az Újpest labdarúgó egyesületét, az Újpest FC-t – pontosabban az egyesületet működtető cég 95 százalékos tulajdonrészét. Bemutatkozásakor azt a célt tűzte ki, hogy az Újpestet újra az 1970-es évekbeli sikerkorszak (1969 és 1979 között összesen 9 bajnoki címet nyert a csapat, hetet sorozatban) szintjére emeli. 

Ez azonban nem valósult meg,

a klub azóta mindössze négy trófeát, három Magyar Kupát és egy szuperkupát nyert. 

Az egyesület életét viszont az elmúlt évtizedben több botrány is beárnyékolta, többek közt az, hogy az óriási adósságokkal terhelt működtető cégtől egy másik vállalathoz került, ám ez sem járt következmények nélkül. Az indulási jog átruházása miatt az UEFA 2014-ben három évre kizárta az egyesületet a nemzetközi kupasorozatokból, később pedig egy szabálytalan transzfer miatt két átigazolási időszak idejére eltiltotta a klubot a piactól. 

A klub egykori játékosai és a drukkerek is keményen bírálták a vezetést. 

Emlékezetes konfliktus volt még az úgynevezett „címervita”. 

2017-ben óriási felháborodást váltott ki, hogy a tulajdonos megváltoztatta a labdarúgóklub hagyományos címerét. 

A kisebbségi tulajdonos Újpesti TE bíróságra is vitte az ügyet, amely végül az Alkotmánybíróságig jutott és csak 2022-ben került pont a történet végére. 

Először 2014-ben jelent meg a hír, hogy Duchatelet a klub eladását tervezi, ő pedig elismerte, hogy tárgyalt is az érdeklődőkkel, ám végül megtartotta többségi tulajdonrészét. Bár a klub szurkolói régóta szeretnék, ha a belga üzletember távozna a klubtól, ő újra és újra kijelentette, hogy nem szeretné értékesíteni a lila-fehér egyesületet. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva 2019-ben arról beszélt, hogy amennyiben minden szempontból megfelelő ajánlatot kap, esetleg mégi belemenne az üzletbe. 

Az Újpest otthona, a felújított, Szusza Ferenc Stadion 2017-ben
 Fotó: Illyés Tibor

2022-ben Kovács Zoltán, a klub egykori labdarúgója előszerződést kötött Duchatelet-vel, és úgy tűnt egy meg nem nevezett üzleti támogató segítségével magyar kézbe kerül az egyesület. 

A pletykák hétmilliárd forintos vételárról szóltak. Az üzlet azonban az utolsó pillanatban mégis meghiúsult,

ugyanis a vételár nem érkezett meg a megállapodásban szereplő határidőig. Kovács Zoltán mindezt azzal indokolta, hogy 2022-ben bizonytalanná váltak világgazdasági folyamatok, ezért nem tudták biztosítani a tulajdonosváltás pénzügyi hátterét. 

Ki lehet a titokzatos vevő? – Nem erősítette meg, de nem is cáfolta szerepvállalását a MOL

A Nemzeti Sport információi szerint 2023 nyarán három érdeklődő folytatott tárgyalásokat Roderick Duchatelet-vel, de egyikükkel sem tudtak megállapodni. Azóta azonban ismét jelentkezett valaki, a klubot átvilágították és már az elvi megállapodás is megszületett a tulajdonosváltásról. A lap úgy tudja, hogy egy hazai nagyvállalat háttértámogatásával valósulhat meg a tulajdonosváltás, azaz az Újpestnek magyar tulajdonosa lesz. 

Az Index információi szerint ez a nagyvállalat a MOL-csoport. 

A MOL részvételéről szóló pletykák nem újkeletűek, hiszen amikor a vállalat 2023-ban lezárta együttműködését a Fehérvár FC-vel, és kiszállt a klub támogatásából, azonnal megindult a szóbeszéd, hogy az olajtársaság esetleg egy másik labdarúgóklubot támogatna. Az Index szerint az eredeti tervek szerint 2023 végére lezárták volna az üzletet, ám ez ismeretlen okból megcsúszott. A Sportal.hu megkereste a MOL-t az ügyben, a a vállalat azonban jelezte, nem kívánja kommentálni az ügyet

Az új tulajdonos új stábbal képzeli el a jövőt?

Az Újpest az elmúlt hetekben katasztrofális teljesítményt nyújtott, a legutóbbi öt mérkőzésén négy vereség és egy döntetlen a csapat mérlege, a szurkolók pedig ismét „megtalálták” a tulajdonost és az edzőt, Nebosja Vignjevicset, aki ígéretet is tett arra, hogy lemond. Persze amennyiben tisztában van az üzlet létrejöttével, valószínűleg könnyen ígért ilyet, hiszen a hírek szerint az új klubvezetés teljesen új szakmai stábot szeretne az Újpestnél. 

A szurkolók az edző és a tulajdonos távozását követelik:

Az Index úgy tudja, a klub egykori játékosát, a Thomas Tuchel másodedzőjeként korábban a Paris Saint-Germain-nél, valamint a Chelsea-nél dolgozó (a londoni kékekkel BL-t nyert), jelenleg pedig

 a Bayern München alkalmazásában álló Lőw Zsoltot szeretnék hazacsábítani a lila fehérek kispadjára. 

A portál azt írta, a klub szeretné megerősíteni a játékoskeretét is, és több kiszemelt játékossal egyeztetett is, ám a transzferidőszak február 14-én véget ér, így erre kevés idejük áll majd rendelkezésre. 

Az Újpest FC-nek az üggyel kapcsolatban levélben az alábbi kérdéseket tettük fel:

– Igaz-e a, hogy Roderick Duchatelet eladja az Újpest FC-ben szerzett tulajdonrészét?

– Amennyiben igen, ki(k) a vevő(k)?

– Mikor kerül sor a szerződéskötésre és a birtokbaadásra?

– Mekkora összegről szól majd az adásvételi szerződés?

– Mely hazai nagyvállalat vállal szerepet az üzletben?

Amennyiben a klub válaszol kérdéseinkre, azonnal frissítjük cikkünket. 

A témával kapcsolatban több újpesti kötődésű politikust is megkérdeztünk, de egyelőre egyikük sem kívánta kommentálni az ügyet. 

Nyitókép: magyarfutball.hu

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. február 04. 08:20
Temeráf Hát az biztos, de bárcsak már ott tartanánk. Kicsi a remény, de talán mégis... Elérendő célként csak BL-ben szabad gondolkodni, magyarokkal. Másképp értelmetlen az egész.
oberennsinnen49
2024. február 04. 07:27
Expert0418 Ilyen "fradisákból" kellene sok, minél több. Én is szurkolok az FTC feltámadásáért. Mert ami ma van, az nem FTC, a Fradihoz pedig semmi köze.
Temeráf
2024. február 04. 07:25
Fradista vagyok, de nehogy kiessen Újpest mert baszhatjuk nélkülük idehaza! Már kurvára elég ezekből a hatalmas rangadókból mint a Fradi - Puskás akadémia, meg a Paks, Kecskemét! Micsoda történelme van ezeknek a derbiknek hűha, Jó lenne újra erős Újpest, Honvéd, Vasas. Az MTK meg takarodhat megyei 2 - be.
oberennsinnen49
2024. február 04. 07:24
Csak akkor van értelme a , vételnek, ha új-régi lapot nyitnak Újpesten. Teljes magyar felülettel, menedzsment, játékosok képzése a ma kívánalmai alapján. Olyan fejlesztési igazgató kell, aki 100%-ban képes irányítása alatt tartani a futballt, 8 évestől 38 évesig, és képes minden emberrel a BENNE REJLŐ MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYT/LEHETŐSÉGET elérni. Gyorsaság, szellemesség, jó kedv: ez újpesti tradíció, ez a régi új, a Dózsa TE, amelyet az egyedi, saját adottságunkra kell építeni. Ha pénzzel akarunk BL-be jutni, (pl. FTC) 4-6 éven belül, az reménytelen, mert értelmetlen, nem versenyezhetünk pénzalapon a nyugati, de a gazdag keleti klubokkal, ez nyilvánvaló. A dán mintát kell alapul venni, az emberekkel/fiatalokkal a lehető legmagasabb személyiségfeljesztési (mentális, motivációs, intenzív dinamika) törvényeket alapul véve kell és szabad csak dolgozni. Nonprofit háttér, országos szűréssel magyar fiatalok felkutatása, de legelőször a megfelelő vezető megtalálása. Ezen dől el minden.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!