„Ebben az NL-csoportban egyértelmű kudarc lenne a kiesés” – Sebők Vilmos a Mandinernek

2024. február 09. 05:29

A korábbi válogatott és magyar bajnok védő lapunknak elemezte az ellenfeleket, valamint a minimális elvárását is megfogalmazta Marco Rossi együttesével szemben.

2024. február 09. 05:29
Szabó Péter

Mint arról beszámoltunk, Párizsban rendezték a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös szezonjának sorsolását. A magyar labdarúgó-válogatott, miután a 8. legerősebb nemzeti csapatként rangsorolt európai gárda, a 2. kalapból várta az A-liga sorsolását.

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén második kalapos volt Dánia, Portugália és Belgium, így ezekkel a nemzetekkel nem kerülhetett egy csoportba Marco Rossi együttese, az viszont már a sorsolás előtt eldőlt, hogy adott esetben akár németországi Eb-csoportellenfelünkkel is összemérhetjük erőnket. S milyen a sors, Németország a horgunkra is akadt, rögtön az Európa-bajnokság után tehát ismét megmérkőzünk a nyári Eb házigazdájával.

A mieink a 3. csoportba kerültek: ősszel Hollandia, Magyarország, Németország, Bosznia-Hercegovina négyesben rendeznek mérkőzéseket a Nemzetek Ligájában.

A mérkőzéseket szeptemberben, októberben és novemberben rendezi majd meg az UEFA, azaz az Európai Labdarúgó Szövetség.

A kiesés nem opció

Az 52 válogatottsága alkalmával 9 gólt termelő középső védő, a Németországban évekig légióskodó Sebők Vilmos a Mandiner érdeklődésére elmondta véleményét a magyar válogatott esélyeit illetően.

„Nem egy erős csoport, sőt, mondhatom, hogy kifejezetten kellemes csoport. Elkerültük a spanyolokat, a portugálokat, a franciákat, bár igazság szerint akkor sem kellett volna kétségbe esnünk, ha másképp alakul a sorsolás, mert az utóbbi időben már az európai nagyvadak is nem egyszer áldozatául estek a magyaroknak. Nálam a minimális elvárás a harmadik hely a csoportban. Azt már kudarcnak élném meg, ha ebből a kvartettből kiesnénk” – jelentette ki Sebők Vilmos, majd hozzátette:

„A legerősebb ellenfélnek Hollandiát tartom, a narancsmezesek a legveszélyesebbek Ronald Koeman kapitánnyal, de a magyar válogatott annyiszor bizonyított már, hogy tőlük sem kell tartanunk. Európa krémjével is ki-ki meccseket játszottunk, ez a holland gárda pedig a játékosállomány szempontjából nem ér fel a korábbi sztárjátékosokhoz. Weghorstot vagy Stengset ne hasonlítsuk már van Persie-hez! Nincsenek olyan egyéniségeik, akiktől hasra kellene esnünk” – elemezte leendő ellenfelünket a korábbi 52-szeres válogatott védő.

„A jelenkori Németország az elmúlt 15-20 év egyik leggyengébb, legrosszabb formában lévő német csapata. Joachim Löw lelépése óta csak keresik önmagukat. Jött Hansi Flick, aki véleményem szerint még nem volt készen a feladatra, hamar megbukott, azóta pedig váltják a kapitányokat. Nem látszik a fejlődés, így egyelőre nem számítanak komoly tényezőnek. Nehéz magyarázatot találni, mert a bajnokság színvonala jó, a Bayern München vagy az RB Leipzig is erős, rendre ott vannak a BL egyenes kieséses szakaszában, a valódi egyéniségek azonban hiányoznak.

Nevekre nem rosszak, de nem számítanak topjátékosoknak, korábban azért más kaliberű játékosaik voltak, most meg Füllkrug a sztárcsatár...

Ebben a generációban nem érzem a küzdeni tudást, ráadásul már a Lineker-féle mondásnak is elmúlt az érvényessége. A németekben most nincs meg a feltétlen győzni akarás. Először is meg kell találniuk azt az edzőt, akire hosszú távon is lehet építeni, kell egy kapitány, akinek időt kell adni. Julian Nagelsmann beválthatja ezt a reményt, újra tudja formálni ezt az együttest, és szépen lassan majd magukhoz térhetnek” – fogalmazott az aktív pályafutása során Németországban éveket lehúzó Sebők.

„Bosznia-Hercegovina botrányosan szerepelt az Eb-selejtezőkön. Ahhoz képest, hogy milyen bombaerős csoportban voltunk az előző kiírásban, velük kiegészülve ez most jóval gyengébb. A bosnyákok nem véletlenül végeztek ötödikként az Eb-selejtezős csoportjukban.

Bízom a Rossi-féle mágiában, és bízom abban is, hogy a következő fél év alatt még egységesebbek leszünk.

Schäfer és Orbán visszatért, reméljük Szoboszlai is végig tudja játszani a tavaszi félévet, de nem csak a Bundesliga és a Premier League jó ajánlólevél, a Fradi nemzetközi szereplése is felfelé húzza a pozitív összképet” – mondta a televíziós szakértőként is foglalkoztatott korábbi válogatott védő.

„Összességében tehát két pozitívumot emelnék ki: olyan csoportba kerültünk, ahonnan nem fogunk kiesni, sőt, sikeresen oldhatjuk meg a feladatot. Itthon bárkit el tudunk kapni, mert megbízható és egységes a csapatunk. Mindenki hoz egy magas átlagot, és mindig van valaki, aki hozzátesz valami extrát” – jelentette ki Sebők Vilmos.

Az A-liga csoportbeosztása:
1. csoport: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia
2. csoport: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael 
3. csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina
4. csoport: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia 

Szép emlékek

Emlékezhetünk rá, a sors(olás) szeszélye folytán az előző kiírásban összejött a mieinknek a halálcsoport, hiszen az olaszokkal, az angolokkal és a németekkel néztünk farkasszemet, ezúttal azonban fordult a kocka.

Mint ismert, a magyar válogatott a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában hajszállal maradt csak le a csoportgyőzelemről! Az utolsó találkozón, hazai pályán egy pontszerzés is elég lett volna az Eb-aranyérmes olasz válogatott ellen, azonban nagy csatában végül kikaptunk. Az olaszok elleni kétgólos vereség ellenére is erőn felül teljesített a gárda a sorozatban, hiszen

az angolokat kapott gól nélkül oda-vissza verte a Rossi-legénység, a németek ellen pedig egy hazai döntetlen és egy emlékezetes, Szalai Ádám sarkazós góljával behúzott idegenbeli siker került a statisztikákba.

Az olaszok elleni két vereséget követően 10 ponttal a 3. csoport második helyén végeztünk, ezzel bennmaradtunk a legjobbak között! Az olyan országok, mint Anglia, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia vagy Svédország csak álmodozhatnak erről! Ennek apropóján fel is idézhetjük az angolok elleni idegenbeli gálát!

Ezt is ajánljuk a témában

Mozgalmas esztendő lesz

Ahogy azt az MLSZ már bejelentette, az Eb-résztvevő magyar labdarúgó-válogatott az első felkészülési mérkőzését március 22-én játssza Törökország ellen a Puskás Arénában, majd március 26-án Koszovó ellen lép pályára a nemzeti csapatunk, szintén hazai pályán. Ennek a helyszínét nem közölték, de elképzelhető, hogy valamelyik vidéki városban fogadjuk a koszovóiakat. A németországi Európa-bajnokságot megelőző utolsó előtti ellenfelünk Írország lesz, amellyel Dublinban, az Európa-liga döntőjének is otthont adó 50 ezres Aviva Stadionban játszik a magyar válogatott június 4-én. Az írek elleni meccs azért is lehet jó erőfelmérő, mert az Eb-csoportellenfelünkhöz, Skóciához nagyon hasonló stílusúban futballoznak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Eb-n aztán a magyar labdarúgó-válogatott június 15-én, szombaton 15 órától Svájccal játszik Kölnben, június 19-én, szerdán 18 órától a házigazda Németország ellen lép pályára Stuttgartban, végül június 23-án, vasárnap 21 órától Skóciával találkozik szintén Stuttgartban.

A magyar labdarúgó-válogatott 2024-es programja:
március 22. Magyarország–Törökország, Puskás Aréna
március 26. Magyarország–Koszovó, vidéki stadion
június 4. Írország–Magyarország, Dublin
június 15. Magyarország–Svájc, Köln
június 19. Németország–Magyarország, Stuttgart
június 23. Magyarország–Skócia, Stuttgart
A szeptemberi, októberi és novemberi NL-mérkőzések beosztásán még dolgoznak az illetékesek.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jovanazugy
2024. február 09. 14:51
Valamelyik csapatot a már jól megszokott oda-vissza kell vernünk. A lényeg, hogy maradjunk az A divízióban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!