Igazi sikersztori – 20 éves a Red Bull F1-es csapata

2024. február 25. 13:16

Óriási sikerekkel teli két évtized áll az energiaitalgyártó cég csapata mögött. 2005 óta 6 konstruktőri és 7 egyéni vb-címet nyert a Red Bull F1-es csapata.

2024. február 25. 13:16
Montmelo, 2013. május 11.
Sebastian Vettel, a Red Bull csapat címvédő német versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Spanyol Nagydíjának harmadik szabadedzésén a montmelói pályán 2013. május 11-én. A futamot május 12-én rendezik. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

A Formula-1 2024-es idénye lesz a 20. szezon a Red Bull F1-es csapata számára a legrangosabb autós versenysorozatban. Az elmúlt két évtizedben pedig olyan sikereket ért el az energiatialgyártó cég csapata, hogy joggal követel helyet magának a legeredményesebb konstruktőrök között, hiszen a Red bull Racing alapítása óta 6 konstruktőri és 7 egyéni vb-címet nyert. A Red Bull a közelmúltban bemutatott 2024-es Formlua-1-es autóját látva pedig biztos, hogy idén is a világbajnokság toronymagas esélyese. 

A Red Bull F1-es csapata
A Red Bull F1-es csapata nagyon sikeres lett. A képen: A világbajnok Sebastian Vettel, a Red Bull F1-es csapatának versenyzője Bernie Ecclestone-nal, Forma-1-es Konstruktőrök Szövetségének brit elnökével beszélget a világbajnoki díjátadón
Forrás: MTI/EPA

2005 – a Red Bull F1-es csapata, a történet kezdete

A cím nem pontos, ugyanis szponzorként már 1995-ben szerepelt a Forma-1-ben az osztrák energiaitalgyártó cég, ebben az évben a Sauber autóinak oldalán virított az óriási Red Bull logó. A Red Bull csapat története azonban tényleg 2005-ben keződött, ekkor alapították ugyanis a Red Bull Racinget, azaz a Red Bull F1-es konstruktőri csapatát, amelynek közvetlen jogelődje a Jackie Stewart által 1997-ben alapított Stewart Grand Prix, amely később a Ford tulajdonába kerültés Jaguar Racing néven versenyzett egészen 2004-ig, amikor az energiaitalgyártó cég tulajdonosa, Dietrich Mateschitz megvásárolta.  

A Red Bull a sport számos területén fektet be, eleinte csak az extrém sportok szerepeltek a portfóliójukban, de mára egész labdarúgó-birodalmat raktak össze, amelynek részei a Red Bull Salzburg, az RB Leipzig és a New York Red Bulls, és bmx-től a sportrepülésen keresztül a vitorlázásig mindenféle sport életében részt vesznek. 

A cég ékköve mégis a két Forma-1-es csapat, a Red Bull Racing, és a testvércsapat, a Minardi felvásárlását követően alapított Scuderia Toro Rosso. 

A Formula-1-es konstruktőri csapat a 2005. évi az Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be. A Red Bull  első pilótái a Mc Laren egykori versenyzője David Coulthard és Christian Klien voltak. első idényük sem tekinthető kudarcnak, hiszen sikerült világbajnoki pontokat szerezniük, de az első dobogós helyre (Coulthard 3. helye a monacói nagydíjon) egy évet várni kellett. 2007-ben érkezett a csapathoz az ausztrál Mark Webber, majd 2009-ben a Toro Rossótól a német Sebastian Vettel, és párosukkal kezdetét vette a Red Bull Racing ( Red Bull F1) első sikerkorszaka. 


Újdelhi, 2011. december 9.
Sebastian VETTEL, a Red Bull világbajnok Forma-1-es német versenyzője fogja a világbajnoki trófeát a Nemzetközi Automobil Szövetség, a FIA díjkiosztó ünnepségén Újdelhiben. Indiában az idén októberben rendeztek elõször Forma-1-es futamot. (MTI/EPA/Parivartan Sarma)
Sebastian Vettel, a Red Bull négyszeres világbajnoka
Forrás: MTI/EPA/Parivartan Sarma

A Red Bull sikerei: hogyan lett a csapat egyeduralkodó a Forma-1-ben

A Red Bull első futamgyőzelmét Sebastian Vettel szerezte meg a 2009-es Kínai Nagydíjon. A fiatal német autóversenyző a Reanult motorjával felszerelt autóval ebben az évben kiválóan teljesített és második lett a világbajnoki pontversenyben. A Red Bull első világbajnoki címe 2010-ben született meg. Vettel és Webber ez idény egészében kiválóan versenyzett. A német pilóta öt, az ausztrál pedig négy vesenyen ért be győztesként.

A világbajnoki pontversenyben Vettel végzett az élen, Webber pedig 3. lett. 

A Red Bull ebben az évben összesen 498 pontot szerzett, ezzel elnyerta a konstruktőrök között a világbajnoki címet, Vettel pedig 23 évesen a legfiatalabb világbajnok lett a Forma-1 történetében. 

A következő három évben a Red Bull a sportágban egyeduralkodó lett, zsinórban négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet szerezve. A 2014-es szezontól a szabály- és motorváltozások következtében visszaesett a csapat. Vettel 5. lett a világbajnoki pontversenyben, és a következő szezonban a Ferrarihoz igazolt. A Red Bull újabb sikerkorszakára éveket kellett várni. 

2021-ben a Red Bull Racing vezető pilótája, Max Verstappen lett a világbajnok, nagyon szoros versenyben legyőzve az elmúlt években a sportág egyik legsikeresebb versenyzőjévé vált Lewis Hamiltont, ezzel ő lett a Forma-1 első holland világbajnoka. A csapatok vb-versenyét viszont ekkor még a Mercedes AMG F1 nyerte. 

A következő idényben Verstappen megvédte címét, és a Red Bull immár saját gyártású motorral ismét konstruktőri világbajnoki címet szerzett. 

Az bikások 2023-ban szimbólumokhoz méltóan teljesítettek, 22 futamból 21-et nyerve ismét világbajnok lett az istálló, Verstappen pedig harmadik vb-győzelmét szerezte meg. A Red Bull pedig idén az új autóval újabb győzelmekre készül. A március 2-i szezonnyitó Bahreini nagydíjon bizonyíthatják, hogy tényleg ők a legesélyesebbek a világbajnoki címre. 

A Red Bull világbajnoki címei: 

  • 2010 - Sebastian Vettel
  • 2011 - Sebastian Vettel
  • 2012 - Sebastian Vettel
  • 2013 - Sebastian Vettel
  • 2021 - Max Verstappen
  • 2022 -  Max Verstappen
  • 2023 -  Max Verstappen

Nyitókép: MTI/EPA/Alberto Estevez

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!