Íme a budapesti atlétikai világbajnokság legemlékezetesebb pillanatai

2023. december 29. 16:37

Magyar bronzérem, lánykérés a célban, extatikus ünneplések, megosztott aranyérem, egy nagy bukás és a dicsőséges visszatérés – csodálatos történeteket láthattunk a Magyarország által rendezett világbajnokságon.

2023. december 29. 16:37
Budapest, 2023. augusztus 22.
A késõbbi gyõztes olasz Gianmarco Tamberi a férfi magasugrás döntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én.
MTI/Derencsényi István
Pálfy Dániel Ábel

Egy világbajnokság  különösen egy atlétikai vb – az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság mögött a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye – természetesen mindig rengeteg különleges történetet tartogat, és az augusztus 19-e és 27-e közt rendezett és óriási sikerrel zárult budapesti atlétikai világbajnokságon sem volt ez másképp. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, jó pár felejthetetlen sporttörténelmi pillanattal örvendeztette meg a nézőket (és persze a győztes atlétákat). Összegyűjtöttük az atlétikai vb legszebb, legérdekesebb, legszomorúbb, legmeghatóbb, legviccesebb, legboldogabb pillanatait. Íme!

Halász Bence bronzérme kalapácsvetésben

A magyar szívnek nyilván a magyar siker jelenti a legkedvesebb pillanatot, ezért ezzel kell kezdenünk. Nagy volt a nyomás Halász Bencén, hiszen világbajnokságot megelőzően egyértelmű éremesélyesként volt elkönyvelve. A döntőben látszott, hogy nagyon koncentrál – jelezte is a magyar szurkolók felé, hogy dobás közben az a legnagyobb segítség, ha mindenki csendben marad hangos szurkolás helyett. Jól is indult a döntő, Bence első dobásával rögtön az élre állt. 

A 80, 82 méteres dobás 10 centiméterrel maradt el egyéni legjobbjától, amit egyébként az ötödik körben 81,02-vel meg is döntött volna, ha a lengyelek panaszára a bíró nem érvényteleníti a kísérletet. Bár úgy tűnt, az aranyérem is meglehet, végül a 21 éves kanadai rivális, Ethan Katzberg és a lengyel Wojciech Nowicki megelőzték. Ez azonban semmit nem von le az elképesztő teljesítmény és az ezért járó bronzérem értékéből, és ez a stadionban és a díjátadón is érződött, hiszen a közönség óráisi ünneplésben részesítette a sportolót.  

Leánykérés a célban

A világbajnokság egyik legboldogabb jelenete biztosan a szlovák gyaloglópáros eljegyzése volt. Dominik Černý akkor térdelt le, hogy feleségül kérje a barátnőjét, Hana Burzalovát, amikor az beért a célba  35 kilométeres gyaloglószám végén. Burzalová természetesen igent mondott kedvesének.

Femke Bol bukása és tündöklése

Igen, jó a cím sorrendje, a holland futónő valóban megfordította a szokásos sorrendet, bár valószínűleg az első részt szíve szerint elkerülte volna. Femke Bol a 4×400-as vegyes váltó befutóembereként az utolsó méterekig vezetett, de annyira kimerült, hogy a cél előtt pár méterrel elesett, és még a váltóbotot is elejtette, így hiába kapaszkodott be harmadiknak a célba, nem sikerült érmet szereznie, mert kizárták a csapatot. Bol világbajnoki szereplése végül mégis hepienddel zárult. 

Az egyébként Bambinak becézett sportolónő számára már az is jelentett némi vigaszt, hogy megnyerte a 400 méteres gátfutás döntőjét, de az igazi feloldozás – mint egy a drámában – a legvégén történt meg. A világbajnokság legutolsó futamábam, a női 4×400 méteres futás fináléjában ő volt a váltó befejező embere, és bár óriási hátrányból indult, és úgy tűnt, esélye sincs a győzelemre, végül az ő óriási befutójával nyerték el a világbajnoki címet.

Laulauga Tausaga meglepetésgyőzelme női diszkoszvetés döntőjében 

A női diszkosz döntője egy megeleptésgyőzelem miatt maradt emlékezetes. A budapesti atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb meglepetése a nemzetközi szinten szinte ismeretlen, amerikai Laulauga Tausaga győzelme női diszkoszvetésben. A 25 éves polinéz–afroamerikai származású sportoló a döntő ötödik sorozatában korábbi egyéni rekordját több mint 4 méterrel megdöntve 69,49 méterre repítette a diszkoszt, és lett ezzel világbajnok.

Sha’ Carri Richardson a 9-es pályáról megnyeri a 100 métert

Az amerikai futó mögött kemény évek állnak: az extravagáns stílusáról ismert sportoló, akit gyerekkorában elhagyott az édesanyja, dep­resszióval küszködött, és eltiltás miatt nem vehetett részt a tokiói olimpián, mert marihuánát találtak a szervezetében. A budapesti világbajnokságon azonban fantasztikus teljesítményt nyújtott, hiszen bár éppen csak bejutott a döntőbe, és a 9-es pályán indult, végül világbajnok lett. Sha’ Carri Richardson maga is nehezen hitte el, hogy nyert. Mindezt még szebbé tette, hogy az egyéni mellett a 4×100-as váltóval is világbajnoki címet nyert.

Megosztott győzelem a női magasugrás döntőjében

Izgalmas eredmény született női rúdugrásban, ahol a döntőben az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon centire pontosan ugyanolyan teljesítménnyel jutottak el 4,90 méterig. A két versenyző ezt követően egyaránt háromszor rontott. Végül megölelték egymást, és úgy döntöttek, hogy a szétugrás helyett megosztják a világbajnoki címet.

 

Noah Lyles megnyeri a 100 méter döntőjét, és beszól az NBA világsztárjainak

Az amerikaiak egyik reménysége és nagy esélyese Noah Lyles, aki úgy nyerte meg 9,83-mal, a világ idei legjobb eredményével és egyéni csúccsal a 100 méteres síkfutás döntőjét, hogy állítása szerint a válogatón még Covidos volt. Lyles triplázott a vb-n, hiszen 200 méteren és a férfi 4x100-as váltóban is nyert. „Elértem azt a szintet, amelyre korábban csak öt férfi sprinter volt képes, száz és kétszáz méteren is világbajnok lettem egy elképesztő mezőnyben. Micsoda világbajnokság!” – nyilatkozta a győzelmet követően. 

Végül pedig rendesen odaszólt a hazájában az egyik legnépszerűbb sportágnak számító kosárlabda legnagyobb sztárjainak. Lyles elmondta, hogy az érmeivel szerzett ismertséget az atlétika fejlesztésének és népszerűsítésének szolgálatába állítani, és ennek érdekében felhívta a figyelmet arra téves elképzelésre, amely szerint az NBA győztesei világbajnokok. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok nem a világ, és a világ sportolói, a valódi világbajnokok éppen Budapesten vannak. 

A golfkocsi-baleset

Noah Lyles egy másik, kevésbé vidám, de mindenképp emlékezetes történetnek is szereplője volt a vb-n. Történt ugyanis egy apró baleset, két sportolókat szállító golfkocsi összeütközött, miközben a bemelegítőpályáról a stadionba vittéka versenyzőket. Az egyik kocsiban Lyles utazott, ő nem sérült meg, a jamaicai Andrew Hudson viszont igen. Az ütközéskor valószínűleg egy üvegszilánk ment a szemébe, az orovosok azonban kiszedték, és rajthoz állhatott a versenyen. 

Youhuu, a rackajuh emlékezetes alakításai

az atlétikai világbajnokság kabalaállata, Youhuuu, a rackajuh is sok emlékezetes pillanatot okozott az közönségnek és a részvevőknek – sőt az újságíró kollégáknak is egyszer-egyszer. Az Egyesült Államokban a legkisebb sportrendezvényen is jelen lévő, a közönség szórakoztatásámak feladatával megbízott kabalafigura Magyarországon kevésbé megszokott jelenség, a közönség azonban díjazta a birka vicces megnyilvánulásait. 

Youhuu persze nem egyszer mások rovására viccelődött – a BBC riporterére például a frászt hozta, amikor a helyszíni stúdióba felülről egy horgászbottal belógatott egy óriási pókot – ami természetesen gumiból volt. A végén persze megbeszélték a dolgot, a racka lepacsizott a műsorvezetőkkel, és szent volt a béke. 

Úgy látszik a kabala nem unta meg az ijesztgetős játékokat – egy másik alkalommal elbújt a versenyzők pihenőszobájában, majd hirtelen előbújt, úgy megijesztve ezzel a bahamai Anthonique Strachant, aki épp a 200 méteres síkfutás elődöntőjét pihente ki, hogy rajtsebességgel ugrott fel a kanapéról. 

Youhuu aztán egy másik sportolóhoz is közel került, ugyanis a női 200 méteres síkfutást minden idők legjobb idejével megnyerő jamaicai Shericka Jacksont nemes egyszerűséggel a karjaiba kapta, és úgy ünnepeltette meg a közönséggel. 

A szeretnivaló olasz bohóc, Gianmarco Tamberi ünneplése

A világ atlétikájának egyik igazán színes egyénisége, a bohóckodásra mindig kapható olimpiai és Európa-bajnok magasugró, Gianmarco Tamberi óriási showműsorral örvendeztette meg a közönséget a férfi döntőben. Az olasz sportoló annyira szereti a magyar fővárost, hogy a legyénybúcsúja is Budapesten volt.  Gianmarco Tamberi, aki szokás szerint egyik oldalt borotvált, másik oldalt borostás arccal versenyzett, úgy kezdte, hogy leült a zenekar dobfelszereléséhez és tolt egy rövid szólót.

Ezt követően magabiztos és rutinos versenyzéssel elérte a régóta kitűzött célt, megnyerte a világbajnoki aranyérmet, és ezzel kezdetét vette egy olyan győzelmi ünneplés, amilyet a vb-n eddig nem lehetett látni. Tamberi ünneplése végül ott érte el a csúcsot, amikor a 3000 méteres akadályfutás arany- és bronzérmesével, a marokkói Szufian el-Bakkalival és a kenyai Abraham Kibiwottal végül az akadályfutó-pálya vizesárkában is megfürdött örömében. 

De amennyiben ez sem volt elég, itt megnézhet egy összefoglalót a vb legjobb pillanataiból:

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. december 29. 16:53
A mandinak késztetése van a kinyújtott nyelvekhez. Kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!