Elemző: taktikailag a skótok elleni lesz a legnehezebb meccsünk az Eb-n

2023. december 14. 08:05

Így szerepelhetünk az Európa-bajnokságon a SportsBase szakértője szerint.

2023. december 14. 08:05
Budapest, 2023. november 19.
Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-re nyert, így csoportelsőként jutott ki a jövő évi németországi Eb-re.
MTI/Kovács Tamás

A Nemzeti Sport arról ír, hogy a SportsBase vezető elemzője, Kovács István elmondta: „A legutóbbi két Európa-bajnokságon elért jó eredményeink a karácsonyfa alakzatban történő, nagyon fegyelmezett védekezésünknek és a labdaszerzések utáni eredményes kontráknak voltak köszönhetők – kezdte helyzetértékelését a Nemzeti Sport megkeresésére az elemző. – Az Eb-selejtezős számok azt mutatják, hogy 

a svájci, skót kettősből a svájci csapat az, amelyik kontrollálja a meccseit,

 tehát labdabirtoklási fölényben játszik, és ez mind a kaput eltaláló lövéseket, mind a gólok számát nézve eredményességgel is párosult.”

Hozzátette, hogy a skótok játékában az az érdekesség, hogy bár nem játszanak labdabirtoklási fölényben a meccseik nagy részében, a góllal záruló támadásokat megelőző passzok számában mégis a 10. helyen végeztek Európában (a magyar válogatott csak 31.), ami azt mutatja, hogy a kontráik során már nem a klasszikus brit stílusra jellemző ívelésekre, hanem sok kis apró passzra alapoznak. A spanyolok és a norvégok ellen is sorsdöntő helyzetben, a hajrában tudtak eredményes kontrákat vezetni. „Ezért taktikai szempontból éppen 

a skótok elleni lehet a legnehezebb meccsünk, hiszen ők is a kontrajátékban erősek,

 amiben a magyar válogatott, és az a találkozó akár a továbbjutásról is határozhat” – tudjuk meg.

Kovács szerint alapvetően három kulcskérdés döntheti el, hogyan szerepel majd a válogatottunk az Eb-n: 

„A legutóbbi két Eb-szereplésünkkel ellentétben most az a nagy különbség, hogy Szoboszlai Dominik személyében van egy olyan kiemelkedő klasszisunk, aki egymaga képes eldönteni mérkőzéseket.

A kérdés az, mi történik akkor, ha az ellenfél teljesen ki tudja őt kapcsolni a játékból, mint azt például Montenegróban láthattuk. A másik kérdés, mennyire készülnek fel belőlünk az ellenfelek, mert az előző két Európa-bajnokságon mintha kevésbé vettek volna komolyan minket a riválisok, pedig azokra a játékhelyzetekre, amik a mieink erősségét jelentik, gondolok a beívelt labdákra, közvetett szabadrúgásokra vagy mélységi passzokra, azért fel lehet készülni. A harmadik kulcskérdés pedig, 

mennyire bírjuk majd iramban a mérkőzések végét, 

mert az előző Eb-n általában a meccsek hajrájára elfogyott a lendületünk, akkor kaptunk több gólt is, ezt jövőre jó lenne elkerülni.”  

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 28. 20:56
skót juhászok vs. vak komondorok
Tommaso
2023. december 28. 20:55
A skótok elleni épp a az egyetlen meccsünk, amit megnyerhetünk és meg is kellene nyernünk a továbbjutáshoz. És akkor alegjobb 16 között jöhetnek az oiaszok vagy a spanyolok.
guriga-47
2023. december 14. 08:41
Azt kell mondjam,az "elemző" teljesen hülye a futballhoz.Nincs olyan meccs,amelyik könnyű lenne a csoportban.Mindegyik más okok miatt egyformán nehéz,nem lehet különbséget tenni sajnos.
lazio154-2
2023. december 14. 08:40
Taktikailag a legkönnyebb lesz. Nem is kell nézni a hadrendjüket, összeállításukat, ők még mindig az 50 évvel ezelőtti angol focit játszák. Gatyarohadásig hajtanak, és szélről belövik kapú elé a labdákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!