„Nagyon egyben vannak!” – Kiprich, Esterházy és Kovács Kálmán a Rossi-csapatról

2023. november 18. 07:31

Egyenes ágon 38 éve jutott ki legutóbb a magyar labdarúgó-válogatott egy világversenyre. Az akkori klasszisokat kérdeztük az utódok produkciójáról.

2023. november 18. 07:31
Sal Endre
Sal Endre

Nem kevesebb, mint 38 éve a Mezey György irányította válogatott a mexikói világbajnokságra váltotta meg a repülőjegyét azzal, hogy 1985 áprilisában az osztrákok ellen nyert 3–0-ra Bécsben. Kíváncsiak voltunk, hogy az akkori hősök, mit szólnak a Rossi-csapat kijutásához. Kiprich József az osztrákok ellen két gólt is lőtt 38 évvel ezelőtt. A most hatvanéves, egykori kiváló csatár tévén nézte a bolgárok elleni találkozót, és azt is, hogy a 97. percben dőlt el a továbbjutás: „Szerencsénk volt a végén, 

de általában annak a csapatnak van szerencséje, amely tesz is érte. 

Örülök ennek a kivételes sikernek, óriási eredmény!” – mondja Kiprich, aki a sorsolástól függetlenül az Európa-bajnokságon sem félti majd az együttest: „Nagyon egyben vannak, tényleg valódi csapatot alkotnak” – folytatta Kiprich, aki 1985-ös meccsre is visszaemlékezett: „Teljesen más találkozó volt, ráadásul mi jobban meg tudtuk élni a sikert, mint a fiúk csütörtök este, hiszen ott volt a bécsi lelátón tízezer magyar drukker. Felejthetetlen élmény volt az a kijutás, emlékszem, mikor visszamentünk a szállodába, csak úgy potyogtak az emberek a hotel medencéjébe, sokan ruhástól ugrottak a vízbe örömükben.”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kiprich József (középen) két gólt lőtt az osztrákoknak az 1985-ös bécsi meccsen
Fotó: MTI-archív/Németh Ferenc

Esterházy Márton szintén ott volt az 1985-ös osztrák–magyaron a pályán, és arra is emlékszik, hogy a lefújás után százak rohantak a fűre. 

„Rajtam csak az alsónadrág és a cipő maradt, de cseppet sem bántam” 

– mondja Esterházy, aki csütörtök este Bulgáriában nézte tévén a válogatott mérkőzését, nem mellékesen szinte csak bolgárok társaságában… A kijutás szerinte is komoly eredmény: „Ez egy fantasztikus siker, Rossi nagyon jól összerakta ezt a csapatot, minden poszton megfelelő játékos szerepel és a csapategység is kiváló. 

A bolgárok történelmet írtak, mert olyat, hogy egy szövetség a saját válogatottjára kérjen zárt kapus meccset, nem sokat hallottunk eddig.

Ezzel persze elvették, hogy a magyar csapat együtt örülhessen a szurkolókkal, de majd vasárnap ezt is be lehet pótólni!” – összegzett Eszterházy Márton. 

Kovács Kálmán is stabil tagja lett a Mezey-féle magyar-válogatottnak, az 1985-ös bécsi mérkőzésen azonban még nem lépett pályára. A Honvéd egykori csatára úgy látja, a Rossi-csapat legnagyobb erénye, hogy tud nyerni. „Ez egy nagyon fontos tulajdonság a pályán. Ugyanakkor ott van Marco Rossi is, aki hihetetlen érzékkel nyúl a játékosokhoz. Bárkit tesz be a csapatba, működik vele a rendszer, és ha a jövő héten behoz egy új játékost, vele is fog. Ez az érzék is mutatja, hogy nagyon jó szövetségi kapitányunk van!”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. november 18. 07:43
Kell egy csapat.....és lőn! És ez már nem a régi idők focija!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!