Történelmi mélyponton a holland óriás; a hangos szomszéd kinövi a városi riválist?

2023. október 28. 15:29

Az európai csúcsrangadók hétvégéjén a 100%-os listavezető a kiesés elől menekülő Ajaxra feni a fogát. A manchesteri derbin a United legutóbb megtréfálta a címvédőt az Old Traffordon.

2023. október 28. 15:29

Valósággal odaragasztja a képernyők elé a focifanatikusokat a hétvégi felhozatal, hiszen a Fradi–Újpest mellett Barcelona–Real Madrid, Manchester United–Manchester City, Inter–AS Roma, Napoli–AC Milan és PSV–Ajax csúcsrangadót is rendeznek a hétvégén. Utóbbi lóg ki egy kicsit a sorból, hiszen ugyan két ősi rivális összecsapásáról beszélünk, de amíg az eindhoveniek 100%-os mérleggel vezetik a holland bajnokságot, addig az Ajax sosem látott történelmi mélyponton van.

Az amszterdami klub az augusztusi rajt óta nem nyert mérkőzést a bajnokságban, negatív gólkülönbséggel az utolsó előtti helyen tanyázik a tabellán, a pályán lévő válság pedig szedi áldozatait a klubházban, a vezetőség körében, a legendás utánpótlására büszke egyesület fiatalokra építő, másodosztályban induló csapata utolsó a vonatkozó tabellán, és ezekből következően a lelátón is sorozatosak a botrányok a 2019-ben még Bajnokok Ligája-elődöntőt játszó holland gárdánál. A Feyenoord elleni hazai mérkőzés botrányba fulladt szeptember végén, csak napokkal később tudták befejezni az összecsapást, miután a fanatikusok által pályára dobált pirotechnikai eszközök miatt a játékvezető többször az öltözőbe parancsolta a csapatokat. Maurice Steijn vezetőedzőnek a hét elején már megköszönték az eddigi munkáját, vagy legalábbis tevékenységét, érkezett a kispadra a klub korábbi játékosa, a 38 éves Hedwiges Maduro. A Brighton elleni El-mérkőzésen már ő vezette csatába a játékosokat, és a pályán mutatott teljesítmény előnyére változott, ez nem párosult eredményességgel. A listavezető PSV elleni ütközet mindig kiemelt jelentőségű, az eindhoveniek fenik is a fogukat a történelmi mélyponton lévő Ajaxra.

A szigetországban a manchesteri derbire készülő United helyzete sem fenékig tejfel: nem csillapodnak a kedélyek a tulajdonosváltás körül, a szurkolók folyamatosan tüntetnek az amerikai Glazer-család ellen, a csapat bukdácsol az angol bajnokságban, a játék pedig a nyári erősítések ellenére sokak szerint nézhetetlen. A Bajnokok Ligájában két vereséggel nyitottak, majd két negatív hősüknek köszönhetően verték kedden kínkeservesen a szerény képességű dán FCK-t: a már sokszor kiátkozott Maguire fejelte a győztes gólt, Onana pedig büntetőt védett a 97. percben...

Mindezek ellenére nem lehet leírni a Vörös Ördögöket a címvédő City ellen sem, hazai pályán tavaly is le tudták győzni őket. A hangos szomszéd becenévvel gúnyolt városi rivális menedzsere, Pep Guardiola nem hiába mondta a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón:

A legnagyobb nehézségek közepette sem szabad lebecsülni a Unitedet!

Igaz, ami igaz: a manchesteri kékek a katalán szakember érkezése óta egyértelműen a jelen Unitedja fölé nőttek játékban és eredményességben egyaránt, mint tudjuk, egy derbi mindig háromesélyes – főleg a múlt héten elhunyt egyik legnagyobb legendája, Sir Bobby Charlton emlékéért is küzdő óriás ellen.

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. október 28. 18:10
A főcím megint nem értelmezhető....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!