Amikor egy holland hálás Budapestnek!

2023. szeptember 03. 12:51

Egy hét telt el a budapesti atlétikai világbajnokság zárónapja óta, de a holland sztárfutó, Femke Bol nem győzi megköszönni a budapesti szurkolóknak a kitartó bíztatást. A 23 éves világsztár egy elbukott és heroikusan megnyert arannyal tette felejthetetlenné a budapesti atlétikai világbajnokságot!

2023. szeptember 03. 12:51
Day 9 - World Athletics Championships Budapest 2023
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Femke Bol-ról készülhettek idén a világ legjobb sportfotói?

Nem lennénk meglepve, ha a 2023-as nemzetközi sportfotók versenyében, az AIPS Sport Media Award világ legjobban elkapott sportpillanatai között pokoli és mennyei pillanatokat is megörökítő sportfotókat találhatnánk ugyanarról a versenyzőről, Femke Bolról.  

World Athletics Championships Budapest 2023 - Day 1
Femke Bol esése a 4X400-as vegyesváltó végén, az amerikai Alexis Holmes megelőzi. (Photo by Jiang Qiming/China News Service/VCG via Getty Images)

Megjárta a poklot majd az egekig repült Femke Bol

Ennél nagyobb érzelmi amplitúdót aligha lehet átélni egyazon világversenyen, hiszen emlékezzünk: az atlétikai világbajnokság nyitónapján győztes pozícióból bukta el – vélhetően a világcsúccsal célba érkezni készülő – hollandok aranyérmét Femke Bol a 4x400-as vegyesváltó legutolsó embereként.

Nem volt elég, hogy az élén állva, a céltól pár lépésre elbukott, de a váltóbotot is elejtette, hogy védje az arcát az eséstől, emiatt a hollandok a dobogóról is lemaradtak.

Helyettük az amerikaiak utolsó embere, Alexis Holmes ért be elsőként, ráadásul az Egyesült Államok négyese ebben a viszonylag új versenyszámban világcsúcsot ünnepelhetett.

A holland futónak másfél nappal nappal később oda kellett állnia rajthoz a 400 méteres gátfutás selejtezőjében. Ennek a számnak Bol az egyértelmű esélyese volt – a budapesti vébét ugyanis kihagyta az amerikai világcsúcstartó Sydney McLaughlin –, de kérdéses volt, hogy az ifjú holland túl tudja-e tenni magát a bukáson. 

A válasz igen volt, a selejtezőben kiengedve is kiváló időt futott, az előfutamban szintén, a döntőt pedig csütörtökön simán nyerte, s 

ez elég önbizalomépítő győzelem lehetett ahhoz, hogy a világbajnokság zárónapjára valami igazi tűzijátékot tartogasson.

A hollandok éremesélyesnek számítottak a 4X400-as női váltóban, de a szám legnagyobb favoritja – miután az amerikaiakat kizárták az előfutamban – Jamaica volt. A jamaicaiak hatalmas előnyt építettek ki még az utolsó váltás előtt is, gyakorlatilag borítékolható volt a győzelmük. Úgy tűnt azonban, hogy ezt egyetlen emberrel, Femke Bollal elfelejtették leegyeztetni, mert a harmadik helyen 

a botot átvevő holland úgy megindult, mint aki az életéért fut. 

A brit Nicole Yeargin is tisztán előtte volt 200 méterrel a cél előtt, de az utolsó 100-ra aztán elképzelhetetlen tartalékokat szabadított fel, amivel előbb beérte a britet, és az utolsó méterekre a szinte teljesen besavasodó jamaicai Camille Laust is. Ha lettek volna eleinte kételkedők, 

itt tényleg csodát látott a budapesti atlétikai világbajnokság közönsége, amit azóta sem győz eléggé megköszönni annak a harmincezernél is több helyben szurkolónak,

Ezt is ajánljuk a témában

 s persze a tévénézőknek Femke Bol. Instagramján a világbajnokság győztes pillanataira és a budapesti közönségre máig hálával gondol vissza. Nézze meg Ön is Femke Bol képgalériáját, és a mellé írt köszönő szavakat!

 

A nyitóképen: Femke Bol/(Photo by Mattia Ozbot/Getty Images)

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szisti1959
2023. szeptember 04. 12:40
Fenke Bol is csak ember,de emberfelettit alkotott.Szép volt az utolsó döntő!Hatalmas gratuláció!
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 03. 17:27
>>>Genusnextgen 2023. szeptember 03. 15:08 Azért olimpia már csak azért sem lesz szoponcok!<<< Nem? Megtiltod? Párizsban már tudnak róla? #liburgyákjobbantuggya
polárüveg
2023. szeptember 03. 16:57
Mindkét felbukó versenyző egyfajta lökésről számolt be. Femke Bol akkor bukott fel, amikor az USA versenyző utolérte, és elég közel voltak egymáshoz. Szemből sose játszották vissza a jelenetet. A lendülő kar vagy a lábfej összeérhetett, megtaszítva az elbukó sportoló lendülő végtagját.
Genusnextgen
2023. szeptember 03. 15:08
Azért olimpia már csak azért sem lesz szoponcok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!