Kőkemény meccsen tanulságos döntetlen Magyarország – Csehország 1-1

2023. szeptember 10. 17:41

Egyáltalán nem barátságos hangulatú mérkőzésen a két válogatott megosztozott a pontokon.

2023. szeptember 10. 17:41
SZOBOSZLAI Dominik
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ha a Csehszlovákia elleni mérkőzéseket is beleszámoljuk, immár a 48. találkozó következik a két ország között. Magyar szempontból 23 győzelem, 13 döntetlen és 11 vereség a mérleg, utoljára tíz éve, 2013 augusztusában találkozott egymással a két csapat, a Puskás Ferenc Stadionban 1-1 lett a végeredmény, Libor Kozák 23. percben szerzett találatát Dzsudzsák Balázs egyenlítette ki az 56. percben, tizenegyesből.

Érdekességképpen, a szintén barátságos mérkőzésre Egervári Sándor szövetségi kapitány így állította össze a magyar válogatottat:

Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd 69.), Juhász Roland, Kádár Tamás – Varga József, Pintér Ádám (Hajnal Tamás, 46.), Koman Vladimir, Kovács István (Böde Dániel, 46.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám.

A mai találkozó előtt Marco Rossi szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta a szövetség honlapján:

„A válogatott számára nincs olyan, hogy barátságos mérkőzés. Nemcsak a jelen, hanem a jövő csapatának felépítésén dolgozunk, ezért minden mérkőzés nagyon fontos. Amikor magunkra öltjük a válogatott mezét, az egész országot képviseljük, ami komoly felelősség számunkra és a játékosok számára is, ezért sosem kísérletezgetünk, minden alkalommal a leginkább versenyképes csapatot igyekszünk a pályára küldeni. Minden kerettag iránt maximális a bizalmunk, ha beküldjük őket, biztosan jól teljesítenek majd” 

A csoportját szintén vezető Csehország szövetségi kapitánya, Jaroslav Silhavy nem is titkolta elkeseredettségét, miután legutóbb csupán döntetlent játszottak hazai pályán, az Albánia elleni Eb-selejtezőn (nekünk legyen mondva):

„Mindannyian csalódottak vagyunk, de ez már a múlt, a folytatásra kell koncentrálnunk. Kulcskérdés lesz Szoboszlai féken tartása, ő az első számú csillag, biztosan rá kell figyelnünk a legjobban. De az egész csapat erős, hiszen nyert Angliában, Németországban, legutóbb Szerbiában is fordított. A magyar csapat játéka könnyed, jól kontrázik, remekül lövő futballistái vannak, öntudatos váltak.” 

PUSKÁS ARÉNA
Öt perccel a kezdés előtt is tömött sorokban vártak a szurkolók a bejutásra Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor 

A két csapat telt ház, 65 ezer néző előtt fut ki a gyepre, a mérkőzés játékvezetője a 37 éves horvát Igor Pajac lesz. Érdekesség: ő az a futballbíró, aki három éve botrányosan vezette a Rijeka – NK Osijek kupaelődöntőt, többek között az akkor az eszéki csapatban szereplő Kleinheisler Lászlót is tévedésből állította ki...

S már meg is van a két csapat összeállítása:

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Kalmár, Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. 

CSEHORSZÁG: Stanek – Stronati, Brabec, Zima – Zeleny, Sadilek, Soucek, Masopust – Hlozek, Jurecka – Chytil

KÖVESSÉK ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNKET!

A gólszerző Sallai Roland a követezőket mondta el a meccsről az m4Sport kamerái előtt: 

- Nagyon sok hiba volt a meccsen, én is kihagytam több helyzetet. Megszerettük volna nyerni a meccset, de a cseh válogatott csapatként jól funkcionállt, Ez ránk is jellemző, de a Szerbia elleni meccs sokat kivett belőlünk.

A csapatkapitány, Szoboszlai Dominik őszintén bevallotta: számára egyelőre furcsa érzés, hogy a magyar szurkolók 80 százaléka Szoboszlai- vagy Liverpool-mezben drukkol. 

- De ezen nem lepődöm meg: én is ilyen lelkes drukker voltam kiskoromban. Sajnálom, hogy ezúttal csupán hat mezt tudtam elajándékozni. Mára már az ellenfelek, a pályán is jobban oda figyelnek rám, de nem akarom kiemelni magam, hiszen ugyanolyan játékos vagyok, mint a többiek.

Szoboszlai hozzátette: természetesen Szerbia legyőzése volt a fontosabb, mint a Csehország elleni döntetlen.

Marco ROSSI
Marco Rossi szíve Magyarországé Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Marco Rossi szövetségi kapitány is őszintén mondta el érzéseit a lefújást követően:

- Bevallhatjuk, bizonyos szituációkban szenvedtünk, de Csehország rendkívül kemény ellenfél évek óta. A találkozó előtt is elmondtam: ma már megszűnt a „barátságos mérkőzés” fogalma, hiszen mindenki a saját hazája dicsőségéért játszik. Természetesen akadnak olyan szituációk, amelyeket a Szerbia elleni hazai mérkőzésig ki kell javítsuk, de bízom benne, hogy októberre több sérültünk is felépül. 

 

5 perc a hosszabbítás, de az extra játékpercek alatt nem történik említésre méltó esemény. A publikum mindenesetre vastapssal díjazza a harcos teljesítményt.

86. perc

A csereként beállt Provod a friss Kata visszahúzásáért kap sárga lapot.

84. perc

Cserék a magyar csapatban: Loic Nego helyett Kata Mihály, míg gólszerzőnk, Sallai Roland helyett Csoboth Kevin a pályán. 

82. perc

Szobo belelendül! Hatalmas bombája levágódik a cseh védőfalról, a labda éppen Kerkez elé pattan, aki szintén tüzel, a játékszer az oldalhálót érintve vágódik mellé.

81. perc

Nagy Ádám labdájával Szoboszlai lódul meg, hatalmas bombájába Stronati vetődik bele.

79. perc

A tizenhatos előtt Szoboszlai kergeti őrületbe a cseh védőket, végül felrúgják. A szabadrúgást a magyar csapatkapitány 17 méterről a bal felső sarok fölé tekeri.

76. perc

Sadileké az első cseh sárga, aki Kerkeznek csúszik be felelőtlenül.

72. perc

Újoncot avat a magyar válogatott! Callum Styles helyett a Torino Keckeméten futballozó kölcsönjátékosa, Horváth Krisztofer bizonyíthat.

63. perc

Egy hosszú előre ívelés után a védelem közepére húzódó Lang Ádám röviden fejeli haza a labdát Dibusznak, Chytil fejeli tovább és Václav Jurecka könnyedén gurít a hálóba. A Slavia Praha támadója első gólját szerzi a nemzeti csapatban. Magyarország – Csehország 1-1.

60. perc

Orbán Willi helyett Fiola Attila a magyar válogatottban.

SALLAI Roland
Patrizio Stronati harciasságát Sallai Roland (is) bánta Fotó: MTI/Illyés Tibor

57. perc

Stronati szereli szabálytalanul Sallait, az elég érdekes stílusban bíráskodó Pajac tovább engedi a játékot, Brabec lövését hárítja Dibusz, a közönség háborog.

56. perc

Éppen Sallai késlelteti egy szabadrúgás elvégzését, immár a harmadik magyar futballista kap sárga lapot.

52. perc

Egy gyors bedobás után megszerzi a vezetést a magyar válogatott! Kerkez az elkövető, aki Vargát játssza meg, a visszakapott labdát a Bournemouth légiósa remekül adja be, a kapu előtt Sallai Roland – Stronatit megelőzve – a hálóba lő! Magyarország – Csehország 1-0.

SZOBOSZLAI Dominik; KERKEZ Milos
Férfias küzdelem volt! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

50. perc

Orbán lép felelőtlenül Chytil lábára, villan a sárga!

46. perc

Kalmár Zsolt helyett Nagy Ádám a pályán. 

A játékrészt a tizenhatoson belül veszélyesen beforduló Jurecka lövése vezeti be – mellé...

SZÜNET UTÁN

45. perc

Nincs hosszabbítás, Pajac spori nem bírja a meleget. 

39. perc

Zima beadása után Chytil kerül helyzetbe, de a kapujából kirobbanó Dibusz öleli magához a labdát.

35. perc

A magyar válogatott körbe adogatja a cseh védelmet, a támadás végén Szalai Attila éles lövését üti szögletre Stanek. Szoboszlai beadása után Kalmár kapásból lő, a labda végül Sallai testéről vágódik fölé. Újabb nagy magyar helyzet!

29. perc

Varga B. remek labdájával Nego lódulhat meg, a veszélyes beadás elsuhan Kerkez talpa alatt.

25. perc

Hlozek beadása után a cseh válogatottban rendkívül eredményes Chytil (7 mérkőzés/4 gól) középre tartó lövését védi Dibusz.

24. perc

A Styles ellen elkövetett szabálytalanság után Szoboszlai lőhet szabadrúgást – fölé bombáz!  

21. perc

Kalmár Zsolt legyint rá a játékvezetőre, jutalma egy sárga lap.

KALMÁR Zsolt
Az elégedetlen Kalmár Zsolt kap sárga lapot Fotó: Mandiner/Trenka Attila

20. perc

Styles – Nego összjáték után alakul ki ígéretes helyzet, de megoldják a csehek.

19. perc

A második cseh szöglet a veszélyesebb: Masopust beadása után Stronati fejel, a középre tartó labda Dibuszé.

10. perc

Óriási magyar helyzet marad kihasználatlanul! Szoboszlai beadása után Varga Barnabás készíti le a labdát, Sallai elviszi a labdát a Puskás Akadémia védője, Stronati mellett, ám óriási helyzetben a kivetődő Stanekbe lő!

9. perc

Masopust élesen ad be, a lecsorgó labda szerencsére Dibuszé.

5. perc

Szoboszlai 60 méteres átadása után Nego élesen lövi be a labdát, Sallai épphogy lemarad.

4. perc

Kerkez látványos csele után kis híján felrobban a lelátó – a beadást hárítja a cseh védelem.

LOVE SZOBOSZLAI
Nem kérdés, ki az első számú kedvenc! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

2. perc

Szoboszlai fejel ki egy cseh szabadrúgást. Nagy az üdvrivalgás.

1. perc

Csehország kezdi a mérkőzést.

Már a himnuszokat hallgathatjuk.

A közelmúltban elhunyt korábbi MLSZ-elnök, Benkő László emlékére és a marokkói földrengés áldozataira egyperces gyászszünettel emlékeznek a jelenlévők.

Nyitókép: Szoboszlai Dominikra gyakran két cseh védő is jutott Fotó: MTI/Trenka Attila

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50-52
2023. szeptember 11. 16:35
Favágó csehek, bunkó bíró.
Reszelő Aladár
2023. szeptember 11. 09:36
Szikrázó meccs volt és barátságnak nyoma sem volt. Mondjuk egy jobb sporit megérdemletünk volna. Montenegró az utolsó pillanatban életben maradt, de papírforma szerint 3 pontot szereznek még, mire Budapestre jönnek. Ha az addig begyűjthető 9 pontból 5 megvan, akkor meg is vagyunk. Nyilván ha itthon is verjük Szerbiát és idegenben Litvániát, akkor 2 meccsel a vége előtt már kijutottunk. Csak lennénk már ott.
urban63
2023. szeptember 11. 08:40
AVAR nem adta volna meg az egyenlítő gólt! Hajrá fiúk! A neheze, most jön! Tudunk jobban is játszani, mert ez kevés lesz a Szerbia és Montenrgró-iak elleni visszavágón!
rugbista
2023. szeptember 10. 22:25
MI a fasznak ugatsz itt, ha többes szám 2. személyben írsz a magyarokról? Kotródjál oda, ahová való vagy! LOrd Vadernek. Még azt várja, hogy letótozzák! Kb. egy véglény vagy, az is sok neked.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!