Ötven éve nem történt ilyen a sportágban – Pigniczki Fanni megint robbantott!

2023. augusztus 24. 11:14

A közelmúltban a két Világjátékokon szerzett aranyával történelmet írt, most újabb rekordot állított be Pigniczki Fanni. A magyar ritmikus gimnasztikázó karikával nyert bronzérmet a sportág Valenciában rendezett kvalifikációs vb-jén.

2023. augusztus 24. 11:14
40th FIG Rhythmic Gymnastics World Championships Valencia 2023 - Day One
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Legutóbb ötven éve ért el magyar sportoló olyan kiváló eredményt ritmikus gimnasztikában, amelyet most Pigniczki Fanni. A legutolsó magyar érmest Patocska Máriának hívták, és a sportágat akkor még művészi tornának nevezték. A versenyszám és az érem színe viszont stimmel, ugyanúgy karikával, és ugyanúgy bronzérmet nyert ezúttal az MTK versenyzője a Valenciában zajló olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon. 

40th FIG Rhythmic Gymnastics World Championships Valencia 2023 - Day One
Pigniczki Fanni a karika döntőben Valenciában, a ritmikus gimnasztika világbajnokságon. 
Kép: David Aliaga

Az olimpikon, a csengtui Világjátékok kétszeres aranyérmese a selejtezőből 33,100 ponttal nyolcadik helyen jutott tovább, a szerda esti fináléban azonban messze felülmúlta ezt és 

34,050 ponttal harmadik helyen végzett.

Korábban azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy nincs igazán kedvenc szere, mert mindig az a kedvenc, amelyik aznap a legjobban megy. Nos, a karika azért átmenetileg bevonulhat a kedvencek közé a vb-bronzzal, miközben ezzel koránt sincs vége Fanni számára a világbajnokságnak. Egyéni összetettben – ahol a legjobb 18 jut a döntőbe és a legjobb 14 szerez olimpiai kvótát – Pigniczki két szer után a kilencedik helyen áll, vagyis jó eséllyel ismételheti meg Tokió után is az olimpiai szereplést Fanni, ami azért is nagy dolog, mert az utolsó magyar versenyző, akinek ez sikerült, Fráter Viktória volt a 2000-es Sidney-ben rendezett olimpián.

Ezt is ajánljuk a témában

Pigniczkinek ez a hatodik világbajnoksága, és második alkalommal jutott szerenkénti döntőbe  – tavaly szalaggal nyolcadik lett. 

Ez a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett,

akkor hármas holtversenyben. A Deutsch-Lazsányi Erika irányítása és Gellei Noémi edzői támogatása mellett készülő versenyző óriási örömet szerzett edzőinek is. Előbbi jelenleg is nemzetközi bíróként pontoz a világbajnokságon, utóbbi szorosan a versenyző mellett segít a további szereplés során. 

40th FIG Rhythmic Gymnastics World Championships Valencia 2023 - Day One
Pigniczki Fanni ötven év után nyert Magyarországnak világbajnoki bronzérmet
Kép: David Aliaga 

Fanni óriásit versenyzett a vb első napján. Hihetetlenül büszkék vagyunk rá, de a világbajnokságnak nincs még vége. Nagyon szép sorozatot produkált az elmúlt években a tokiói kvótával, a Világjátékok-érmekkel, és az Egyetemi Világjátékokon elért győzelmekkel. Várjuk a folytatást”

 – idézi a másik szakembert, Lauber Zsófiát a magyar szövetség sajtóközleménye.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2023. augusztus 24. 12:59
Ez a karikázás mitől sport? Ügyes, minden elismerésem, de ez inkább tánc. A szalagdobálás dettó.
lauderstenonis-2
2023. augusztus 24. 12:18
Mivel a sportág egyeduralkodói az oroszok és a szintén jó fehéroroszok sem vehetnek részt a versenyeken, ezért elvárható ilyenkor a jobb szereplés.
Galsó Atya
2023. augusztus 24. 11:48
Tessék! És a Karácsony Gergő, meg a Bányarém ezt is meg akarta akadályozni!
anegy_
2023. augusztus 24. 11:45
Egy "csoda" ez a lányka. Csoda szép, csoda csinos, csoda ügyes, csoda okos!!!!! Hatalmas gratulációm és köszönet a csodás eredményért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!