Fradi-gála, ezt a párharcot már nem lehet elbukni – Hamrun Spartans - Ferencváros 1-6!

2023. augusztus 10. 15:29

A második félidei remeklésnek köszönhetően – nem lebecsülve a máltai ellenfelet – a Fradi számára a visszavágó már csak formalitás.

2023. augusztus 10. 15:29
ABU FANI
Vámos Tamás

A két csapat az albán Eldorjan Hamiti felvezetésével a következő összeállításban kezdi a mérkőzést:

Hamrun Spartans: Marchetti – Mbong, Borg, Emerson, Bjelicsics – Elionay, Prsa, Nenov, Camenzuli – Jonny, S. Paintsil. 

Ferencváros: Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, Cissé, C. Ramírez – Sigér, Ben Romdhane – Abu Fani – Zachariassen, Varga B. Traoré. 

VÉGE!

90. perc

Rögtön jön a válasz, újra öt közte! Traoré remekül tör be a tizenhatoson belülre, éles szögből leadott lövésébe még beleér Marchetti, végül a csereként beállt Kwabena vágja a hálóba a labdát. Hamrun Spartans-Ferencváros 1-6! 

89. perc

Szépítenek a máltaiak! Egy hátragurított labdát Montebello 24 méterről remekül talál el, a labda végül  vetődő Fradi-kapust érintve vágódik a hálóba. Dibusz nagyon mérges!

87. perc

A csereként beállt Eder kellemetlenül lecsapódó lövését üti bravúrral szögletre Dibusz.

76. perc

Traoré egy befelé csel után a 16-oson belülről lő, a láthatóan nem 100 százalékos állapotban lévő Marchetti bravúrral a felső kapufára tolja a labdát. 

71. perc

Remek ferencvárosi összjáték után kis híján összejön a mesternégyes: Sigér beadását Varga Barnabás ezúttal a kapufára tolja! 

70. perc

A csereként beállt Montebello kap sárgát műesésért.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás nem mindennapi bravúrja: tizenkét perc alatt mesterhármas! Fotó: fradi.hu

65. perc

Varga Barnabás: TIZENKÉT PERC ALATT MESTERHÁRMAS! A gólzsák ezúttal Abu Fani remek előre ívelése után kopíroz, és lövi ki a hosszú sarkot, ez már kiütés - Hamrun Spartans-Ferencváros 0-5!

62. perc

Egy újabb Varga B.-Traoré kényszerítőzés után utóbbi lövését önfeláldozóan védi Marchetti, meg is sérül az olasz kapus, de szerencsére tudja folytatni a játékot.

56. perc

Egy előre ívelés során ismét Varga Barnabás villan: egy pattanás után nemes egyszerűséggel kilövi a hosszú sarkot - Hamrun Spartans-Ferencváros 0-4!

53. perc

Traoré remekül kap vissza egy labdát a tizenhatoson belül, lövése elakad a bevetődő Borgban, a labda a lesen álló Zachariassen elé pattan (az Európa-konferencialiga ezen szakaszában még nincsen VAR...), akinek a kísérlete még elakad a védőkben, végül Varga Barnabás kotorja a hálóba a labdát. Hamrun Spartans-Ferencváros 0-3!

51. perc

Zachariassen beadása után Varga tolja a labdát Abu Fani elé, akinek a lövése elakad egy védőben, a labda azonban Traoré elé pattan, a mali légiós kísérletét is hárítják a hazai játékosok, végül a felpattanó labdát Kristoffer Zachariassen fejeli a hálóba! Hamrun Spartans-Ferencváros 0-2!

47. perc

Macreckis szokás szerint lendületesen tör előre, remekül kényszerítőzik Vargával, a visszakapott labda után a légiós lövése az egyik máltai védőben akad el. 

SZÜNET UTÁN

A szünetben a Häcken 3-1-re vezet a litván Zalgiris otthonában, így minden valószínűség szerint a svéd csapat lesz a Hamrun-Ferencváros párharc továbbjutójának ellenfele a következő selejtezőkörben.

Három perc a hosszabbítás.

45. perc

A Prsának keményen odalépő Mackreckis az első Fradi-játékos, aki lapot kap, valószínű azért, mert a szabálytalan belépő után a lett-marokkói még reklamál is egy kicsit. 

Kristoffer ZACHARIASSEN
Kristoffer Zachariassen remekül felkészült: a Hamrun ellen is betalált! Fotó: fradi.hu

43. perc

Az első félidő végére kicsit leül a mérkőzés, de a jelenlegi állás szerint a Fradinak ez nem olyan rossz...

36. perc

A Zachariassent hátulról felrúgó bolgár légiósé, Julian Nenové a meccs második lapja.

31. perc

Roko Prsa kapja a mérkőzés első sárga lapját, miután a horvát légiós arcon törölte Traorét.

29. perc

Macreckis szokás szerint lendületesen tör előre, Traorénak tolja ki a labdát, akinek a beadását Ben Romdhale szúrja rá, sajnos Marchettiben elakad a kísérlet. 

26. perc

Makreckis beadása után Traoré kerül helyzetbe, de a büntetőterületen belüli lövését Marchetti ezúttal hárítja.

25. perc

Ezúttal Zachriassen bánja a Hamrun kissé kemény játékát: a magyar bajnok norvég légiósát Borg rúgja derékba. 

23. perc

A brazil Jonny lép rá - vétlenül - Sigér Dávid lábfejére, a hatalmas üvöltés sérülést sejtet, de nincs komoly baj

17. perc

Ben Romhdane remekül tart meg egy labdát a félpályánál három máltai között, lepöccinti Traorénak, aki jó 25 méterről rászúrja, Marchetti csak kiütni tudja, végül Zachariassen bombáz fölé.  

11. perc

Újabb máltai helyzet, újra Paintsil előtt: egy beadás után az eleső Mmaee mellett hat méterről lő, Dibusz Dénes újra bravúrral hárít!

8. perc

Seth Paintsil (a korábban a Ferencvárosban játszó ghánai szélső, Joseph testvére) mintha szabálytalankodott volna Mmaee-val, ezután betör a tizenhatoson belülre, éles lövését Dibusz lábbal védi! 

6. perc

Abu Fani szögletét Samy Mmaee fejeli kapu fölé.

3. perc

És már vezet is a Fradi! A tizenhatoson belül Varga Barnabás tartja meg a labdát, majd Zachariassen hátra passzát követően Abu Fani gondol egyet, és mintegy 28-30 méterről kapura bombáz. A labda a kissé kinn álló Marchetti fölött, a felső kapufáról a hálóba vágódott - Hamrun-Ferencváros 0-1!

A Ferencváros kezdi a mérkőzést.

1. perc

Csütörtökön este játssza második selejtezőjét az Európai Konferencia Ligában a Ferencváros labdarúgócsapata a máltai Hamrun Spartans otthonában. (A mérkőzést 19:30-tól élőben követhetik a Mandineren!) A Fradi az előző fordulóban az ír Shamrock Rovers elleni magabiztos továbbjutásával némileg kiköszörülte a Kí Klaksvík elleni kieséssel becsületén esett csorbát, most azonban újabb kihívással néz szembe. 

Nyitókép Abu Fani remek lövéssel nyitotta meg a gólok sorát Fotó: fradi.hu 

Ezt is ajánljuk a témában

Sporttörténelmet író félprofi minicsapat északról: ez a KÍ Klaksvík

Videó

A Fradi után a svéd Häcken csapatát is legyőzte a Bajnokok Ligjája selejtezőkörében a feröeri KÍ csapata, amely történelme során először szerepel majd európai kupában. Bemutatjuk a részben amatőrök alkotta szigetországi csapatot, amely ha kiejti a norvég bajnokot is, már csak egy lépésre lesz a Bajnokok Ligájától.

Amennyiben a Ferencváros továbbjut a párharcból, utolsó selejtezőbeli ellenfele a litván Zalgiris Vilnius és a szintén a feröerieknek áldozatul esett svéd BK Hacken mérkőzésének győztese lesz majd. A feröeri csapat ellen remélhetőleg a magyar bajnok  is megtanulta, hogy a keret értéke alapján nem lehet az ellenfelet lebecsülni, így hiába, hogy e mutató tekintetében több mint tízszeres a különbség a Fradi és a Hamrun között, jobb az óvatosság, és az alázatos hozzáállás. 

A Hamrun Spartans csapatában számos légiós szerepel, köztük a csapat rendkívül rutinos kapusa, a volt olasz válogatott Federico Marchetti.

Az 1907-ben alapított klub kilencszeres máltai bajnok, hatszoros kupagyőztes és egyszer a szigetországi szuperkupát is megnyerte. A hamruni együttes a nyolcvanas években többször szerepelt a Bajnokok Ligája jogelődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) és a Kupagyőztesek Európai Kupájában (KEK), ahol a legjobb eredményük, hogy utóbbi sorozatban az 1984/85-ös szezonban eljutottak a 2. fordulóig. A regnáló máltai bajnok most az Európai Konferencialigában szeretne bizonyítani. 

A Hamrun Spartans a Ta' Qali nevű máltai nemzeti stadionban fogadja a Fradit, ahová 2500 nézőt várnak.

A Fradi egy fordulatos, nyolcgólos mérkőzéssel hangolt az Európai Konferencia Liga újabb selejtezőkörére, amelyen 5:3-ra verték meg a Fehérvár együttesét. A meccsen több klucsjátékos is kiváló teljesítményt nyújtott: gólt lőtt a nagy visszatérő Cristian Ramírez, az ifjú tehetség, Lisztes Krisztián, a válogatott Varga Barnabás, és az ismét formába lendülő Zachariassen, és Traoré is. De ennél is nagyobb eredmény, hogy 

 

a Fradi idei szerzeménye, az izraeli Mohamed Abu Fani elképesztően játszott; csereként beállva mindössze 30 percet játszva három gyönyörű gólpasszt adott, ezzel pedig főszerepet vállalt a Fradi győzelemében.

 

Úgy tűnik tehát, hogy kezd összeállni Máté Csaba Ferencvárosa, amelynek a csütörtöki selejtező mérkőzés egyfajta értékmérő lehet, amely megmutatja, hol tart most az együttes.

A Fradi edzője szerint kemény meccsre kell felkészülniük

Maga a vezetőedző, Máté Csaba a mérkőzés előtt a Nemzeti Sportnak nyilatkozva úgy fogalmazott, „Keményen oda kell tenni magunkat a párharcokba! Nem gondolom, hogy a máltai csapatból bárki sérülést akarna okozni a mieinknek. Fel kell venni a kesztyűt, sok párharc lesz, bele kell álljunk a küzdelembe!”. Tekintve, hogy a máltai klub legutóbbi négy európai kupamérkőzésén tíz sárga és egy piros lapot gyűjtött be, erre a hozzáállásra mindenképp szükség lesz, és 

biztosan kemény mérkőzésre számíthatunk.

 Máté Csaba beszélt arról is, hogy a Fehérvár elleni rendkívüli tempójú mérkőzésen szereplő játékosait pihentette a csütörtöki mérkőzés előtt, „Akik Fehérváron sokat játszottak, azoknak mindenképpen regenerálódniuk kellett. A többiek más jellegű munkát végeztek, jóformán egy-másfél nap alatt kellett a játékosokat tájékoztatni, videóanyagot mutatni, és begyakorolni a dolgokat az edzésen. Nehéz ritmus ez, de azért ezt az elmúlt időszakban szerencsére megszokhattuk. Fontos, hogy ezt jól menedzseljük, és mindig friss játékosok legyenek a pályán” – emelte ki Máté

A szakember elárult, hogy Botka Endre és Henry Wingo sérülései miatt várhatóan az eddig e pozícióban kifejezetten jó játékot mutató 
Cebrail Makreckis játszik majd a jobb oldalon. Időközben azonban kiderült, Wingót mégis nevezték a Spartans elleni keretbe, ám nem a jobb oldali védő pozíciójába, hanem a középpályás Esiti helyére. 

Lisztes Krisztián: Nem foglalkozunk az ellenféllel!

A Fradi ifjú titánja, aki a Fehérvár ellen góllal kezdett a bajnokságban a Hamrun elleni mérkőzés előtt a Fradi stábjának elmondta, önbizalmat adott neki, hogy az első bajnokin be tudott találni,  és reméli, hogy a továbbiakban is sikerült újabb és újabb gólokat szereznie. A máltai csapattal kapcsolatban úgy véli, a Fradi ellenfele átmenetekben erős lesz, de 

a csapat nagyon motivált, szeretnének gólokat szerezni, és elsősorban a saját játékukkal akarnak foglalkozni, nem az ellenféllel.

A Fehérvár ellen csereként visszatért Tokmac Nguen pedig úgy fogalmazott, „Az első mérkőzést Máltán rendezik, a hazai pálya pedig előnyt jelenthet a Hamrunnak. Ellenfelünk bizonyára gólokat szeretne majd szerezni, hogy kedvező helyzetből várhassa a budapesti visszavágót. Mi ugyanakkor az elmúlt években rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a nemzetközi mérkőzésekről, ezúttal is azt várom, hogy mindenki 100 százalékot nyújtson!”.

Így készül ifjabb Lisztes Krisztián a Hamrun elleni meccsre:

 

Cikkünk frissül!

A Ferencváros-Fehérvár bajnoki meccs összefoglalója:

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. augusztus 11. 10:27
Ugyan kaptunk már ki válogatott tétmeccsen Máltától, de azért lássuk be hogy ez a reális különbség..
Genusnextgen
2023. augusztus 11. 08:22
Ez a nagyszerű teljesítmény máris feledtette a feöer szigetekiek elleni gigaszopást. #zoldsziv
Zolotarjov
2023. augusztus 11. 06:53
A feröeri Klasvik elintézte a norvég bajnok Moldét. Na ugye..
Csomorkany
2023. augusztus 11. 06:49
A Fradi méltó ellenfelei a Feroer-szigeteknél kezdődnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!