Leánykérés, golfkocsi-baleset és kettős aranyérem – ma sem unatkoztunk az atlétikai világbajnokságon

2023. augusztus 24. 22:49

Óriási versenyeknek és érdekes eseményeknek lehettek tanúi a budapesti vb nézői, íme a legfontosabbak videón!

2023. augusztus 24. 22:49
A budapesti ATLÉTIKAI világbajnokság kabalafigurája, Youhuuu, a rackajuh szórakoztatja a nézőket

Eseménydús napot zárt ma is az atlétikai világbajnokság Budapesten. Magyar szempontból két versenyszám volt érdekes. A 35 kilométeres gyaloglásban Madarász Viktória nagyon jól hajrázott, idei legjobb eredményét elérve 16. lett, Récsei Rita a 22., Venyercsán Bence pedig a 30. helyen végzett.

Ezt is ajánljuk a témában

A nap vitathatatlanul legaranyosabb  pillanata – egy leánykérés! – szintén a ehhez a számhoz, a 35 kilométeres gyalogláshoz kapcsolódik. A szlovák Dominik Černý épp kkor térdelt le, hogy feleségül kérje a barátnőjét, Hana Burzalovát, amikor az beért a célba. A sportolónő igent mondott, mi pedig sok boldogságot kívánunk a párnak!

Szintén volt magyar vonatkozása a férfi 5000 méteres síkfutás második selejtezőjének, amelyben a 19 éves Kovács Ferenc Soma indult. A fiatal magyar atléta végül a 21. helyen ért be, 14.11.99-cel, ez az idei legjobb eredménye, de nem sikerült továbbjutnia.

Történt sajnos egy baleset is, két sportolókat szállító golfkocsi összeütközött, miközben a bemelegítőpályáról a stadionba szállították a sportolókat, ezért egy futamot el is kellett a férfi 200 méteres síkfutás elődöntőjét. Az egyik kocsiban utazott a 100 méteres világbajnok Noah Lyles is, ő nem sérült meg, de a jamaicai Andrew Hudson a felvétel tanúsága szerint az ütközés után a szeméhez kapott. Később kiderült egy üvegszilánk mehetett a szemébe, de az orovosok kiszedték, és rajthoz állhatott a versenyen. 

Az esti program tartogatta a legizgalmasabb pillanatokat, hat döntőt is rendeztek a Nemzeti Atlétikai Központban. 

Izgalmas eredmény született női rúdugrásban, ahol a döntőben az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon centire pontosan ugyanolyan teljesítménnyel jutottak el 4,90 méterig. A két versenyző ezt követően egyaránt 3 hivát vétett, végül megölelték egymást, és úgy döntöttek, hogy a szétugrás helyett megosztják a világbajnoki címet.

A férfi távolugrás fináléját drámai küzdelemben a görög Miltiadisz Tentoglu nyerte, aki így egyszerre birtokolja a távolugrás olimpiai, valamint szabad és fedettpályás világbajnoki és Európa-bajnoki címét. A görög az utolsó, hatodik sorozat előtt rosszabb második kísérlete miatt a második helyen állt a jamaicai Wayne Pinnock mögött, ám utolsó próbálkozásra 8,52 métert repült, ellenfele pedig hiába próbálkozhatott még egyszer, 8,38-cal végül ezüstérmes lett. 

Az, hogy Pinnock távolugrásban a második helyen végzett, azt is jelentette, hogy jamaicai atlétáknak eddig még nem sikerült aranyérmet szereznie a budapesti atlétikai vb-n. De a győzelem nem váratott magára sokáig, hiszen a férfi 400 méteres síkfutás döntőjét a 21 éves Antonio Watson nyerte 44,22-vel. A fiatal sportoló ugyan jó időt ért el az elődöntőben, mégsem számított favoritnak; ez az első világbajnoki címe. Másodikként a brit Matthew Hudson-Smith ért célba 44,31-gyel, a bronzérmet pedig 44,37-tel az amerikai Quincy Hall szerezte meg.

Meglepetéseredmény született a női 100 méter gát döntőjében, ahol az döntőben épphogy csak bejutott jamaicai Danielle Williams futott a leggyorsabban és nyert 12,43-mal, a második egy századdal lemaradva a puerto-ricói  Jasmine Camacho-Quinn lett, a harmadik pedig az amerikai Kendra Harrison  12:46-os időeredménnyel. 

A férfiak versenyszámához hasonlóan a nőknél is kanadai győzelem született kalapácsvetésben; a csütörtök esti finálét Camryn Rogers nyerte, méghozzá a legelső, 77.22 méteres dobásával. Az ezüstérmet az amerikai Janee Kassanavoid aszerezte meg 76.36 méterrel, a bronzérmet pedig DeAnna Price érdemelte ki, aki 75.41-gyet dobott. Versenyzőnk, Gyurátz Réka nem jutott tovább a selejtezőből, összesítésben a 33. helyen végzett. 

A női női 400 méter gátfutás döntőjében simán nyert a legnagyobb esélyes Femke Bol. A holland 51,70-nel nyerte a versenyt, a második  Shamier Little lett a  52,80-nal, a harmadik helyre pedig  52,81-es egyéni csúccsal a jamaicai Rushell Clayton értbe. Femke bol ezzel némileg kárpótolta magát a minapi bukásért és megszerezte élete első világbajnoki címét.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 25. 06:48
Valaki vagy valakik szerencsés módon az ólban tartják a bundabugyis, szárnyas kecskére hajazó ocsmányságot. Ha már aranyat nem nyerünk, nehogy ezt meglássák a külföldiek. Ez az első kép, amin sajnos látni lehet a verseny kezdete óta.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 25. 05:25
Gyűlnek a kvalifikációk.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 25. 05:22
>>> Janos Kovacs 2023. augusztus 25. 00:43 Hány magyar nyert már aranyérmet?<<< Mennyinek kellett volna?
cutcopy
2023. augusztus 25. 00:20
Kedvenc jelenetem: https://youtu.be/J8fYonsp57U
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!