„Gyilkos hozzáállást tartogattam a döntőre!” – a világbajnoki bronzérmes Halász Bence a Mandinernek

2023. augusztus 21. 16:40

„Libabőrős élményről” mesélt a Mandinernek a kalapácsvetés világbajnoki bronzérmese, aki augusztus 20-án a teljesen megtelt atlétikai stadionban 80.82-es dobásával még ünnepibbé varázsolta a jelen lévő harmincezer szurkoló és egy egész ország vasárnapját.

2023. augusztus 21. 16:40
Day 2 - World Athletics Championships Budapest 2023
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

„Reggel kidobott az ágy, még most is beleborzongok, hogy mit éltem át tegnap este” – mondta Halász

Halász Bence nemhogy elbírta a rá nehezedő nyomást, de már elsőre megdobta azt remélt eredményt, 80,82-őt, amellyel egy gyönyörűen csillogó bronzérmet szerzett a budapesti atlétikai világbajnokság második versenynapján. Minden szakember elmondta korábban, hogy az egyetlen igazi magyar éremesélyese a magyar atlétikai csapatnak Halász Bence lehet, aki ezzel a nyomással kelt és feküdt hosszú hónapok óta, mégis a lehető legjobb fizikai- és lelkiállapotban érkezett a stadionba.

Ezt is ajánljuk a témában

„Bevallom, hogy a selejtezőn éreztem magam a legcudarabbul, ott valóban kicsit retteg az ember, mert ott csak kiesni lehet, az egy szükséges rossz. Már a szó is olyan csúnya magyarul, hogy »selejt« -ező, pedig mindenki , aki ott elindult, rengeteg munkát végzett el és a sportág kiemelkedő alakja. 

Szóval, örültem, hogy elsőre megvolt szint, a 78.13 és mehettem a másnapra koncentrálni” – meséli Bence a vb nyitányáról. A bemelegítőpályáról kis golfkocsikon hozzák át a döntősöket, így történt ez Bence esetében is, akit nagyon furcsa érzések jártak át, ahogy beérkezett a stadion „gyomrába”. 

Day 2 - World Athletics Championships Budapest 2023
Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon. (Photo by David Ramos/Getty Images)

„Az utolsó »call roomhoz« érkezve hatalmas feszültség volt bennem, 

hallottam a stadion morajlását, végigfutott rajtam a hideg, ahogy beláttam az egyik bejáraton a tömött nézőtérre. Megérezve ezt, valami olyan erő kezdett bennem összpontosulni, amivel készen álltam arra, hogy elővegyem azt a gyilkos hozzáállást, amit erre a napra tartogattam. 

Én alapvetően egy vidám fickó vagyok, nekem általában az jön be, ha vidámabb a hangulatom verseny előtt, de most nem volt mód a viccelődésre, mert minden erőmet és koncentrációmat úgy igyekeztem összerakni, hogy már elsőre valami nagyot dobjak. Én 79 körüli eredményre számítottam, de nagyon örültem, hogy közelebb voltam a 81-hez, mint a 80-hoz”.

Sérülések, betegségek, mélypontok – innen jöttek vissza

Halász Bence, aki 2019-ben Dohában már nyert világbajnoki bronzérmet, és ismeri a nagy világversenyek légkörét, mégis nagyon hálás az edzőjének, Németh Zsoltnak – a korábbi világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetőnek –, hogy ő annyira nyugodt tudott maradni, ami neki is segített a holtpontokon. „Hihetetlen volt látni, ahogy Maca (Németh Zsolt beceneve – a szerk.) nevetgélve jár fel, alá, és amikor megkérdeztem, hogy izgul-e, akkor is azt mondta, hogy »miért izgulnék«?. Igazából elképesztő mélypontjaink voltak idén. A sérülések, a betegségek, amelyekből ki kellett jönnünk bizonyosan nagyon megerősítettek minket, de bevallom, visszatekintve, még egyszer ezt az évet nem csinálnám végig. 

A vállammal olyan gondok voltak, hogy akadtak pillanatok, amelyek egészen kilátástalannak tűntek. Az utolsó másfél hónapban kezdtem csak érezni, hogy összeállnak a részletek,

 és hogy az a rengeteg elvégzett munka, ahogy könnyítjük az edzéseket végül méterekben fog jelentkezni a végén. Szóval nem csak arról van szó, hogy az edzőm, a mestereim nagyon tudják mi kell a felkészítésemhez, de hatalmas önbizalmat ad a közös munkánkba vetett hitük” – mondja a szakmabeliek szerint is kitűnő dobókészségekkel és nagyszerű versenyzési képességgel megáldott magyar kalapácsvető. 

Amikor kitértünk arra, hogy későbbi ezüstérmes Nowicki egyik, egy centivel nagyobb dobása nem bosszantotta-e a verseny során, érdekes válasszal állt elő a Dobó SE kitűnősége: „Nem annyira az, minthogy 

a lengyelek – nem a versenyzők – megóvták életem legnagyobb, amúgy korábban érvényes 81,02-es dobását, mert szerintük kiléptem. Valójában a cipőm orra, ami felhajlik érhetett hozzá a dobókör peremének széléhez. Nem tudom ezt hogy elemezték ki, de vélhetően van egy videós csapatuk, amelyik csak erre állt rá.

 A végeredményt végül is nem befolyásolta volna, mert hiába lett volna 81,02-je Nowickinek és nekem is, a második legnagyobb dobása egy centivel nagyobb volt, így övé lett volna az ezüst mindenképpen. Persze szerettem volna azért, ha megvan az egyéni legjobbom, így csak a szezonban dobtam meg a legjobbamat.”

Day 2 - World Athletics Championships Budapest 2023
Halász Bencét az egész atlétikai stadion közönsége ünnepelte bronzérme után. (Photo by David Ramos/Getty Images)

A ma korán ébredő, de rendkívül fáradt Halász Bence látszólag a legjobb formaidőzítést hozta: „Ma sajog a testem, de csak azért, mert tegnap az utolsó porcikámmal is küldtem a kalapácsot.

 Minden sejtem akarta a nagy dobást, és ilyenkor olyan tartalékok is felszabadulnak, amiről nem is tudunk, hogy vannak, de utóbb a kiürülésüket megérezzük. 

Viszont az is nagyon nagy tapasztalás, hogy megbeszéltük az edzőimmel és a családommal, hogy életem talán legnagyobb nyomását viseltem el, ennél hatalmasabb elvárással már nem nagyon fogok találkozni sem olimpián, sem más világversenyen” mondta Halász Bence, aki ha röviden is, de már magához tudta ölelni a szeretteit. „A stadionon kívül tudtunk összefutni röviden a családommal, az első ölelést a párom kapta és családtagjaim, de még várat magára, hogy igazán kibeszéljük mit is éltem, éltünk át az ünnepi vasárnapon.” 

Szóba került, hogy miért volt fontos számára, hogy a közönség ne ütemes tapssal biztassa a dobásai alkalmával. „A kalapácsvetésben minden a ritmus. El kell kapni a tökéletes ritmust, amit belülről diktál az ember magának, és ugyan nem sokat hallottam a külső ingerekből a dobásaim alatt, mert fókuszban voltam, de szerettem volna kizárni minden esetlegesen szokatlan tényezőt. Arról nem is beszélve, hogy 

az az üdvrivalgás, amit a dobások után és a zászlós körsétámkor kaptam, örökre belém égett és felejthetetlen marad” 

– zárta értékelését a 26 éves Halász Bence, aki 

ma 17.40-perctől a NAK Medál Plázáján ünnepélyesen is átveheti a bronzérmét, s aki bizonyára örömmel fogadja majd az ottani ütemes tapsot. Aki szeretné, annak a szervezők lehetővé teszik, hogy a tegnapi napra szóló jeggyel is elmehessen megnézni az éremátadó ceremóniát,

 vagyis érdemes már 17.40-re érkezni a mai versenyek kezdete előtt. 

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. augusztus 22. 05:44
Ki áll a lengyelek favorizálása mögött ( még szombaton a kiesett lengyel 400 m vegyes váltót nyomták be a döntőbe!)?
bölcsuhú
2023. augusztus 22. 05:43
Szokatlan módon jutott be a fedett pályán Európa-bajnok lengyel Ewa Swoboda a női 100 méteres síkfutás döntőjébe hétfőn, a budapesti atlétikai világbajnokságon. A 26 éves lengyel atléta a célfotó alapján került be az esti fináléba. Swoboda könnyek között hagyta el az úgynevezett Q szobát, ahol azok várakoznak, akik idővel juthatnak tovább. Ugyanis közölték vele, 0.001 másodperccel lemaradt a döntőről. Így annak tudatában nyilatkozott az újságíróknak, hogy búcsúzott a versenytől. Ekkor a nemzetközi szövetség (WA) egy hivatalos képviselője hívatta magához, és elmondta, kilencedikként ott lehet a 21.50 órakor rajtoló fináléban.
bölcsuhú
2023. augusztus 22. 04:49
Vasárnap óta a moslékos nickek vállvetve védik lengyelek óvását s halász elleni blöffölést az óvásokkal az NSO-on. A szabályt nem ismerve, vagy félremagyarázva támadnak mindenkit aki nincs velük egy véleményen. Ime a 2010-es szabálykönyvben a dobásokra vonatkozó rész: Kísérletek 13. A súlylökést, a diszkosz- és a kalapácsvetést dobókörből hajtják végre, a gerelyhajítást nekifutóról végzik. A dobókörből végzett kísérleteket a versenyzőknek a dobókörön belüli nyugalmi helyzetből kell elkezdeniük. A versenyző belülről érintheti a kör peremét. A súlylökésnél a 188.2 Szabály leírt bástya belső felének érintése is engedélyezett. 14. Érvénytelen a kísérlet, ha a versenyző a dobás során: (a) A súlygolyó vagy a gerely elengedését nem az előírt módon hajtja végre. (b) A körben, a dobás megkezdése után bármely testrészével érinti a kör peremének tetejét vagy a körön kívül a talajt, Tehát, mivel Halász cipőorra bár rálógott kissé a perem szélére, de nem érintette azt, így jó volt a dobás!
Ugandai Bubu
2023. augusztus 21. 19:01
A gyilkos hozzáállás alapvető kultúra a Lajtától keletre, lásd például a Wagner "oktatási szervezet" kalapácsosait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!