Ezért hálás a Nemzetközi Úszószövetség elnöke a magyar kormánynak

2023. július 26. 12:03

Lausanne-ból Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség (WA) a fukuokai vizes világbajnokság ideje alatt született kongresszusi döntés nyomán. A szervezet nyolc évre újra választott kuvaiti elnöke, Huszain al-Muszallam azt is elmondta, miért hálás a magyar kormánynak.

2023. július 26. 12:03
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Ahogy beszámoltunk róla jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedden a japán Fukuoka városában. 

„Mindig szeretettel látjuk a vizes sportok családját, így volt ez a múltban, és így lesz a jövőben is!” – jelentette ki a kongresszus előtt tartott beszédében Szijjártó Péter. A külügyminiszter úgy fogalmazott,

„Több ENSZ-szervezet székhelye is Magyarországon van, illik a sorba a World Aquatics Budapestre költözése. Egyébként is a vizes sportok országa vagyunk, egy kis nemzet nagy eredményekkel.”

A nemzetközi vizes sportokat tömörítő, korábban FINA, jelenleg World Aquatics néven működő szervezet számos fontos döntésben hozott kongresszusi határozatot, többek között abban is, hogy az átfogó reformok részeként a vizes világbajnokság reformbizottsága javasolta a megbízatási időkorlátok megváltoztatását, hogy „stabilitást" teremtsen a szervezetben. Így a kihívó nélkül induló kuvaiti elnök(jelölt) a nemzetközi sportvezetésben szinte példátlanul hosszúnak tekinthető nyolc évre kapott megbízást a kongresszustól. 

Al-Muszallam már korábban azzal érvelt, amikor az alapszabályt eszerint módosították, hogy egy ilyen hosszú elnöki periódus segítene biztosítani, hogy a nemzetközi vizes közösségnek, a WA-nek állandó csapata legyen, és lehetővé tenné a szervezet hosszútávú terveinek megvalósítását.

„Nagyon büszke vagyok, hogy újra és ilyen hosszú időre bizalmat szavaztak nekem, hogy elnökként továbbra is vezethessem Önöket”

– idézte a régi új elnököt az insidethegames. 

A magyar szempontból döntő fontosságú, a kongresszus által szinte teljes konszenzussal – mindössze három ellenszavazattal – jóváhagyott döntés hátterére is kitért, hogy miért kezdeményezte az elnökség, hogy egyre több nemzetközi sportági szövetség – mint a Nemzetközi Judo Szövetség(IJF), Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ), a Nemzetközi Fair Play Bizottság, és más szervezetek – mintáját követve Lausanne-ból Budapestre költöztessék a jövőben a WA székházát. 

A World Aquatics látványtervei
Forrás: World Aquatics

Huszain al-Muszallam elismerte, hogy Lausanne-ban bizony túl sok pénzt költöttek, és úgy véli, hogy a Budapestre költözés átalakítja a WA pénzügyeit, és végre a sportolókat helyezi majd az döntések fókuszába.

„Nagyon hálás vagyok a magyar kormánynak és a magyar vizes családnak, hogy megértik sportágunk fejlődésének fontosságát világszerte!

Magyarország nagyon szereti a vizes sportokat, és örülök, hogy szeretnének velünk együtt dolgozni, hogy segíthessék a világ bármely pontjáról ideérkező sportolókat” – idézte az elnök szavait az insidethegames.  Erre a sportolók érdekében történő fejlesztésre és a Lausanne-ban elkerülhetetlen adminisztrációs költségek átcsoportosítására azért lesz lehetsősége a WA-nak, mert 

a magyar kormány kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a World Aquaticsnak

– mondta el Szijjártó Péter Fukuokában, a kongresszus előtt elmondott beszédében.

A kongresszusi közönség látványos terveket és fotókat is láthatott a tervezett budapesti székházáról. Az impozáns létesítményben lesz két medence, a mű- és toronyugrás mellett a 27 méteres szuper-toronyugrás versenyzői is edzési lehetőséget kapnak. Szállodai férőhelyekről is gondoskodnak majd. Hogy egészen pontosan hol lesz a központ, azt egyelőre nem jelentették be, de jó eséllyel a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területére kerül. A költségekről illetve hogy milyen finanszírozású lesz az építkezés egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

A budapesti WA székház tervei

Al-Muszallam elnök számos új információt osztott meg a vizes családdal a projekt részleteit illetően, többek közt elmondta, hogy

Az új központban, amikor belépünk majd az épület ajtaján, nem az irodák lesznek a középpontban. Minden a sportolóinkról, a jelenlegi és a jövőbeli sportolóinkról szól majd. Nem az elnöki iroda lesz a fókuszban, hanem a víz.”

 

A World Aquatics székházának látványtervei
Forrás: World Aquatics

Az is kiderült, hogy kiváló edzési lehetőségeket biztosítanak majd az ideérkező versenyzők számára, akiknek szálláshelyük is lesz itt, sőt, akik ösztöndíjprogram keretében tanulhatnak majd a vizes család részeként.

A World Aquatics látványtervei
Forrás: World Aquatics

A World Aquatics és Magyarország a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban is együttműködik a jövőben,

 amelynek keretében akár 20 nemzetközi élsportoló részesülhet egyetemi képzésben világszínvonalú edzéslehetőség mellett.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. július 26. 20:23
Lesz még Magyarországon Olimpia!
zrx8
2023. július 26. 17:19
arra azért kíváncsi lennék, ez a Husszein Alamuszi tud-e úszni egyáltalán..
gyaloggos
2023. július 26. 13:41
AZON én is elgondolkodtam, hogy miért jó ez nekünk így? SEM pro, sem kontra nem alkottam véleményt, mert tényleg nem tudom! DE! "Egyébként is a vizes sportok országa vagyunk," PÉTER, az lenne az igazán frankó, ha már a VÍZBŐL lennénk kint!
ezavéleményem
2023. július 26. 12:50
De miért ingyen? Az épületet felépítését is mi finanszírozzuk? De mi a jó nekünk ebben? Csak kérdezem, tényleg nem kekeckedésből, mert nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!