Új aranygeneráció lehet a világbajnok u20-as vízilabda-válogatottból

2023. június 20. 15:27

Veretlenül nyerte meg a világbajnokságot az u20-as magyar pólóválogatott – ez is jelzi, mennyire erős keretet alkotnak azok a fiatalok, akik a felnőtt válogatott jövőjét jelentik. Itt az új aranycsapat?

2023. június 20. 15:27
null
Pálfy Dániel Ábel

Világbajnok az u20-as pólóválogatott – új aranykorszak köszönt a magyar vízilabdára? 

Világbajnoki címet nyert a hétvégén az u20-as magyar férfi vízilabda válogatott. Ilyesmire az elmúlt 30 évben két alkalommal, 1995-ben, és 2007-ben volt példa. Ez a két dátum majdnem pontosan keretbe foglalja a magyar vízilabdasport történetének – és talán nem túlzás állítani, hogy a magyar sporttörténet – egyik legfényesebb időszakát. 

A magyar vízilabdasport sokadik aranykorszaka három olimpiai bajnoki címet szerző Kemény Dénes szövetségi kapitányi időszakához kötődik. Az általa vezette válogatott magját az előző aranygeneráció, az 1995-ben junior világbajnokságot nyerő csapat jelentette. Ebben a válogatottban olyan játékosok szerepeltek, mint

Kásás Tamás, Fodor Rajmund, Steinmetz Barna, Molnár Tamás, Kiss Gergely, Vári Attila, vagy épp a mostani világbajnok u20-as válogatott stábjának tagja, Székely Bulcsú. 

Ez a válogatott generációknak adott felejthetetlen sportélményt. Az eredményeikről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen nyertek zsinórban három olimpiai aranyérmet (2000, 2004, 2008), amire korábban a magyar vízilabda egyik aranygenerációja sem volt képes. A pekingi olimpián elért győzelem a magyar vízilabda kilencedik olimpiai bajnoki címe, ezzel pedig vízilabdában Magyarország a világ legeredményesebb országa.

 A Kemény-fiúk, vagy ahogy a nemrég bemutatott, a háromszoros olimpiai bajnok válogatott történetét feldolgozó film címe nevezi őket, „a nemzet aranyai” persze nyertek azért mást is: a csapat egy aranyat, és két ezüstöt szerzett világbajnokságokon, két aranyérmet, egy ezüstöt és négy bronzérmet Európa-bajnokságokon, nyertek világkupát, és itt is összejött két második és egy harmadik hely, valamint két Világliga győzelem mellet ebben a versenysorozatban is kétszer másodikok, egyszer bronzérmesek lettek. 

Most pedig, úgy tűnik, a szemünk előtt nő fel az új aranycsapat, amely szó szerint a következő generáció, hiszen a Kemény-féle aranycsapat két meghatározó játékosának,

Sőt, Szécsi Marcell a jelenlegi u20-as világbajnok csapatnak is tagja. És nem ő az egyetlen, hiszen a tavalyi győztesek közt ott volt a most világbajnoki címet nyerő pólóválogatott négy további tagja, Gyapjas Viktor, Varga Vince, Szalai Péter, és Nagy Ákos is.

Világbajnok az u20-as magyar férfi vízilabda-válogatott! (Kép forrása: a Magyar Vízilabda Szövetség Facebook-oldala)
Világbajnok az u20-as magyar férfi vízilabda-válogatott! (Kép forrása: a Magyar Vízilabda Szövetség Facebook-oldala)

Itt az új aranygeneráció? – a világbajnok u20-asok alkothatják a jövő felnőtt válogatottját

A világbajnoki győzelem okozta lelkesedésben magyar válogatott szurkolói közül sokan az egekbe emelik az ifjú csapatot, és a jövő aranygenerációját látják benne. De tényleg így volna? Kinő-e majd ebből a csapatból egy újabb világverő válogatott? Erre a kérdésre biztos választ nyilván senki nem adhat, de vannak olyan jelek, amelyek alapján kijelenthető, hogy nagyon jó esélyük van erre. 

Az egyik jel a válogatott a játékoskeretének minősége. A Total Waterpolo szaklap kizárólag statisztikáik alapján válogatta ki a bukaresti vízilabda-világbajnokság legjobb játékosait, és a magyarok büszkék lehetnek, hiszen a vb hét legjobb játékosa közt három pólósunk, Gyapjas Zsombor, Nagy Ákos és Vigvári Vince is szerepel.

Vigvári Vince ráadásul a világbajnokság MVP-je, azaz legértékesebb játékosa lett, ami tekintve, hogy a 19 éves (!) balszélső 15 gólja mellett 21 gólpasszt is kiosztott, négyszer szerzett labdát, kilencszer szabálytalankodtak ellene és egy sikeres blokkja is volt, egyáltalán nem csoda. Gyapjas Viktor pedig 53,8 teljesítményével, és 49 védésével szintén nagyon megérdemelten lett a vb legjobb kapusa.

A magyar csapat ráadásul nem egyszerűen megnyerte a világbajnokságot, hanem veretlenül győzött, úgy, hogy végig óriási dominanciával játszott. Az amerikai válogatott ellen játszott elődöntőt kivéve gyakorlatilag egyik mérkőzésen sem kellett izgulnunk. A szerbek elleni döntőben pedig a magyar csapat az első negyedben elért 4-4-es döntetlent követően 16 percig nem kapott gólt, viszont hét találatot szerzett zsinórban. Ez az óriási győzelem végképp egyértelművé tette, hogy ebben a korosztályban a magyar csapat a legjobb a világon.

És jön az utánpótlás utánpótlása is, hiszen tavaly nem csak U18 vízilabdázóink, hanem az U16-os válogatottunk is vb-t nyert, azaz minden generációban ott vagyunk a világ tetején:

A felnőttválogatottban lesz ideje beérni a fiatal vízilabdázóknak

Az másik érvünk amellett, hogy a vb-győztes válogatott lehet az új aranygeneráció, az, hogy ezek a játékosok már elég régóta együtt játszanak, hiszen amint fent említettük, többen tagjai voltak a tavlyi U18-as vb-n győztes válogatottnak, ez a kapcsolat a játékosok között pedig pótolhatatlan kötelék – nem véletlenül emelték ki közülük többen a barátságot, mint a csapat sikerességének egyik alapját.

A harmadik pedig, hogy bár egészen fiatal, 19-20 éves vízilabdázókról van szó, sokan már korábban meghívót kaptak a felnőtt válogatott keretébe. 

Gyapjas Viktor, Molnár Erik, Nagy Ákos, Vigvári Vince és Vismeg Zsombor tehát már ott van a felnőttek között,

és Varga Zsolt szövetségi kapitány látva a játékos bukaresti világbajnokságon nyújtott teljesítményét, Tátrai Dávidot is meghívta „nagyok” közé. 

Ez a hat fiatal játékos lehet majd a magja a jövő vízilabda-válogatottjának, és azzal, hogy ilyen fiatalon játszhatnak a felnőttek között, lehetőségük lesz a legjobbak közt „beérni”, azaz egészen fiatalon rutint szerezhetnek a nemzetközi mezőnyben, ami biztos alapot adhat, hogy az előttünk álló évek világversenyein jól szerepeljen a válogatott.

Érdemes tehát megjegyezni a fiatal vízilabdázók neveit, mert a következő olimpiákon biztosan jó páran ott lesznek közülük. Reméljük, minél többen! És persze van azért még jó pár sportoló az u20-as világbajnokok között, aki most még nem szerepel a felnőttek között, de megvan benne a potenciál, hogy később a felnőtt válogatott tagjai legyenek.

A Bukarestben világbajnoki címet nyert u20-as vízilabda válogatott tagjai: 

Danka Benedek • Ekler Zsombor • Gyapjas Viktor • Lakatos Soma • Mészáros Mátyás • Molnár Erik • Nagy Ákos • Nagy Norbert • Pető Attila • Szalai Péter • Szécsi Marcell • Tátrai Dávid • Varga Vince • Vigvári Vince • Vismeg Zsombor

A stáb: Kovács Róbert • Dávid Zoltán • Kardos István • Cseh Sándor • Székely Bulcsú • Balogh-Botlik Emese • Csapliczky Zsolt

Mészáros Mátyás és Gyapjas Viktor így élték meg a világbajnoki döntőt:

Így érkezett meg Budapestre a világbajnok u20 vízilabda-válogatott

A családtagok és barátok mellett sok szurkoló is kilátogatott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, hogy megünnepelje a világbajnokságról visszatérő vízilabda-válogatottat. A vb-győztes csapat egyik legjobbja, Vismeg Zsombor elmondta, nagyon büszke arra, hogy veretlenül nyerték meg a világbajnokságot, és beszélt arról is, hogy milyen tényezők játszottak szerepet ebben. 

Gyapjas Viktor, a világbajnok u20-as vízilabda-válogatott kapusa: Ez a csapat attól jó, hogy szeretjük egymást!

Szenzációs teljesítményt nyújtott a világbajnokságon Gyapjas Zsombor, magyar vízilabdacsapat kapusa. A mindössze 19 éves magyar játékos egészen hihetetlen, 54 százalékos hatékonysággal védte az ellenfelek lövéseit. A hazaérkezés után a kapus arról beszélt, hogy mitől ennyire jó ez a válogatott (mármint azon túl, hogy remek játékosok alkotják a csapatot) – nagy meglepetés persze nincs ebben, de az ért jó látni, mennyire szeretik egymást a játékosok. 

 

Nyitókép: A világbajnok u20-as vízilabda válogatott tagjai, és a válogatott stábja, Magyar Vízilabda Szövetség Facebook, Waterpolo.hu

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. július 20. 09:28
Gratula! Nagy öröm, hogy van remény a nagy folytatásra és a nagy eredményekre pólóban.
anegy_
2023. június 21. 15:10
Szuper jó megmérettetés volt minden csapattal. Gratulálok a kluboknak, hogy ilyen jól felkészített játékosokat nevelnek minden évjáratban. Ez a jövő záloga. Szép volt aranyifjak!
need-info
2023. június 20. 22:32
Grat! Majd, ha beérnek még jobbak lesznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!