Puskás Aréna: már csak egy lépcsőfokkal van feljebb!

2023. június 02. 21:49

Az Európa Liga-döntő kifogástalan megrendezésével a Puskás Aréna mérföldes lépést tett szerdán afelé, hogy hamarosan a kirakatsorozat, a Bajnokok Ligája budapesti fináléja is több legyen, mint álom.

2023. június 02. 21:49
null
Czövek Oszkár

Ahogyan arra a Sevilla - Roma aranymeccs hivatalos programfüzete is emlékeztetett,

ám a szerdai finálé hibátlan megrendezését követően a megállapítást akár a földrész egészének labdarúgására ki lehetne terjeszteni.

Az ugyanis, hogy egy ilyen kaliberű sporteseményt zökkenőmentesen lehozni ujjgyakorlat, erősen kétségbe vonható állítás – tavaly óta meg pláne az. A párizsi Bajnokok Ligája-döntőben kitört káoszról, a helyi bandák által megtámadott és kifosztott szurkolókról készült fotók, videófelvételek sokkolták a világot, de e cikk szerzője sem felejti egykönnyen, hogy két órával a lefújást követően a Stade de France-hoz közeli metrómegállóban is elszabadult a pokol, mikor két tucat felfegyverzett migráns egyszer csak rárontott a békésen várakozó tömegre, és a könnygáztól, paprikaspray-től centikre sem lehetett látni.

A Puskás Aréna tökéletes helyszíne volt az Európa Liga-döntőnek is! Fotó: Mandiner/Trenka Attila
A Puskás Aréna tökéletes helyszíne volt az Európa Liga-döntőnek is! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

A város szívében

A tény, hogy Budapesten a közbiztonság egy lapon sem említhető a francia fővároséval, önmagában hatalmas versenyelőny, de a Puskás Aréna belvárosi fekvése is különösen értékes, főként, ha összevetjük a jövő heti BL-döntő helyszínével: Isztambulban 25 kilométert kell megtenni a történelmi városrésztől az Atatürk Olimpiai Stadionig, ami az állandó dugókkal számolva komoly kihívást jelent majd a Manchester City és az Internazionale szurkolóinak.

A Puskás Aréna már az első akadályt hibátlanul vette, a 2019. novemberi, telt házas nyitómérkőzés, a Magyarország – Uruguay válogatott találkozó után azonban a koronavírus-járvány miatt 2021 nyaráig, az Európa-bajnokságig várni kellett a zsúfolt lelátókra. Igaz, a stadion kifejezetten haszonélvezője volt a covidnak: az utazási korlátozások miatt a Liverpool – RB Leipzig és a Manchester City - Mönchengladbach BL-nyolcaddöntők mindkét felvonásának Budapest adott otthont, ahogyan a José Mourinho vezette Tottenham is pályára lépett itt az Európa Ligában.

A Pool menedzsere, Jürgen Klopp nem spórolt a dicsérő szavakkal, érdemes felidézni: „Kiváló stadionban játszottunk, belülről kicsit az Atlético Madrid arénájára emlékeztetett. A gyepszőnyeg kifogástalan, biztos vagyok benne, hogy a telt házas meccseken félelmetes hangulat uralkodik majd ebben az arénában”, fogalmazott, hozzátéve, hogy „ez nem kötelező udvariasság, ha kikaptunk volna, ugyanezt mondanám a stadionról. Ezúton is köszönjük Budapestnek, hogy fogadott minket, mindent megtettünk, hogy a környezetünk biztonságban érezze magát” – hangzottak a német mester szavai.

Sevilla: sikertelen főpróba, annál sikeresebb előadás

A Sevillának nem a szerdai volt az első megméretése az új Puskásban, ám 2020 szeptemberében még nem volt oka az ünneplésre: a Bayern München hosszabbítás után 2-1-re behúzta az UEFA Szuperkupát, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztesének egymás elleni mérkőzését. Mint emlékezetes, a covid kitörése után ez volt az első számottevő nemzetközi összecsapás, melyen a szurkolókat visszaengedték a lelátóra, jóllehet az UEFA akkor még csak 30 százalékos befogadóképességet engedélyezett. Az AS Roma ellen már 61 476-an látták a helyszínen, hogy 1-1-es rendes játékidőt, majd hosszabbítást követően Gonzalo Montiel újrarúgatott tizenegyesével az andalúzok nyerték a büntetőpárbajt.

Futballünnep a pályán - futballünnep a lelátón Fotó: MTI/Illyés Tibor
Futballünnep a pályán - futballünnep a lelátón Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az átadást megelőzően sokan sokszor kritizálták, mi szüksége Magyarországnak ekkora kapacitású arénára. Nos,

és nem az Eb-címvédő olaszok vagy a sztárokkal ugyancsak teletűzdelt angolok, esetleg franciák érkeznek vendégségbe, hanem a világranglista 146. helyén szerénykedő Litvánia…

Egyre közelebb a BL-fináléhoz

A legrangosabb európai kupa döntőjének jövőre a londoni Wembley, 2025-ben a müncheni Allianz Arena lesz a házigazdája, de Csányi Sándor MLSZ-elnök, a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke egy televíziós interjúban néhány hónapja belengette, hamarosan Budapest ideje is elérkezhet. A szerdán sikeresen teljesített újabb vizsgafeladattal ehhez az álomhoz bizonyosan közelebb kerültünk, méghozzá mérföldes lépéssel

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA-DÖNTŐ:

Sevilla-Roma 1-1 (0-1; 1-1; 1-1) Gólszerző: Mancini 55. – öngól, ill. Dybala 35.) – 11-esekkel: 4-1Több mint stadion

Több mint stadion

A Puskás Arénában nemcsak labdarúgó-mérkőzéseket, de konferenciákat, céges rendezvényeket ugyancsak szép számmal tartanak, a Red Hot Chili Peppers rockbanda koncertjén a küzdőteret is megtöltötték a rajongók. A Rammstein júliusban dupla koncerten lép színpadra, de a Guns N' Roses és a Depeche Mode szintén Budapestre érkezik a nyár közepén. A létesítmény környezete is megújult tíz hektáron, a többi közt játszóterek, szabadtéri konditerem, sportpályák szolgálják a helyi lakosokat.

A nyitóképen az Európa Liga 2023-as győztese: az FC Sevilla! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2023. június 03. 08:04
A magyar gazdaságot a stadionok meg a 90miilió/fő/újmunkahelyteremtőtámogatásafilippinóknak kínaiaknakadotttámogatás röpíti előre! Nem szívesen lennék most a Brüsszel helyében!
Temeráf
2023. június 03. 07:34
Egy bl döntő jó lenne, pl Liverpool - Bayern München vagy Ac Milan - Barcelona
kukasmacska
2023. június 03. 00:12
Remek stadion az isztambuli Atatürk, de tényleg iszonyat kihívás eljutni oda. A belvárosból bő egy óra, egy nem éppen lassú vonat + taxi kombóval. Visszafelé még rosszabb. Bár egy BL döntőre remélhetőleg beállítanak 80-100 különbuszt a oda-vissza a központba.
letsgobrandon
2023. június 03. 00:02
kitermeli az árát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!