Íme az új Nemzeti Atlétikai Stadion (galéria, szavazás)

2023. június 15. 15:45

Képösszeállításunkon megnézheti, hogy néz ki kívül-belül a budapesti atlétikai vb-re készült Nemzeti Atlétikai Központ.

2023. június 15. 15:45
null

Átadták az idén augusztus 19. és 27. között rendezett budapesti atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központot. A sajtóbemutatón beszédet mondott lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is, akinek nagyon tetszett az új sportközpont.

A rendezvényen ott volt a Mandiner fotórovatának vezetője, Földházi Árpád, az ő képeiből készült

A Rákóczi híd pesti hídfője mellett épült Nemzeti Atlétikai Központ eredetileg a 2024-es olimpiarendezés tervei közt szerepelt, majd amikor 2018-ban kiderült, hogy Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai vb-t, új lendületet kapott a projekt. Az atlétikai világbajnokság jelentőségét érzékelteti, hogy ez Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye. Több mint 2500 atléta érkezik a föld minden országából. Méltó helyszínre volt tehát szükség a sportok királynője legnagyobb versenyének; a Puskás Ferenc Stadion lebontása után ugyanis nem volt nemzetközi atlétikai világesemény rendezésére alkalmas létesítmény. A most megépült stadion-sportközpontot úgy tervezték, hogy a felső lelátókat a vb után elbontják, így a 35 ezer főt befogadni képes stadionból egy hosszú távon fenntartható, 15 ezres létesítmény marad Budapesté. A stadion a világ­bajnokság után megnyílik a nagyközönség előtt, és olyan objektumként üzemel majd, ahol a versenysportolók felkészülése mellett lesz helyük a szabadidős tevékenységeknek is. Az ideiglenes lelátók helyén, a nézőtér felső karéján futókör és szabadtéri fitneszpark épül, amely sportolási lehetőségekkel, kávézóval és a dunai panorámával minőségi kikapcsolódásra ad lehetőséget. A barnamezős beruházásban a stadion környezete is megújul, az iparterület helyén szabadidőpark létesül, amely a magyar atlétika jeles képviselőinek tiszteletére a Legendák ligete nevét kapta, 500 fát és 18 ezer cserjét ültettek el benne. A IX. kerülettel kötött megegyezés alapján a hosszabb távú tervek között szerepel egy száz gyerek befogadására alkalmas sportóvoda létrehozása az épületben, emellett létesül majd kerékpárút, extrémsport-park, játszótér és szabadtéri mozi is a területen. A stadiont a Csepel-sziget északi csúcsán található edzőpályákkal egy most elkészült, 168 méter hosszú, egypilonos hárfahíd köti össze, amelyen gyalog és kerékpárral lehet közlekedni. A stadion külseje koronára emlékeztet – nem véletlenül, hiszen a sportok királynőjének fejdíszét szimbolizálja –, a látványos tetőszerkezet merev acélvázból, egy 48 részes, 27 ezer négyzetméter alapterületű tetőből és az ezt tartó látszó kábelszerkezetből áll össze. A pályák az atlétikai stadionok klasszikus elrendezéséhez hasonlóan helyezkednek el, kivéve férfirúdugrás döntőjének helyszínéül szolgáló extra rúdugró-nekifutót, amely a hátsó egyenessel párhuzamos. A futópálya az olasz Mondo cég gyártotta borítással készül, amelyet a világcsúcsok vörös szőnyegeként emlegetnek, ugyanis a közelmúltban számos rekorderedmény született rajta. A kilencsávos pálya célegyenesének lelátója alatt egy üvegfallal elválasztott, a későbbiekben edzőpályaként üzemelő belső futófolyosó épült, amelyre belátva a VIP vendégek végignézhetik, ahogy a sportolók készülnek a versenyekre.

 

 
Képek: Földházi Árpád, Mandiner

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2023. június 16. 10:41
Marha szuper. Egyedül annyi, hogy nem tetszenek a többszinű random székek a lelátón. Ha valami kreatív kép, vagy valami lett volna kirakva belőle. Ne adj isten a nemzeti szinek. Akkor azt mondom, hogy O.K. de ez kb olyan mintha oda lett volna hányva összevissza.
galoeva
2023. június 15. 19:07
Hiányoltam kívül a méhlegelőket, talán a bpestiek is örülnének valaminek.
Jajdejónekünk
2023. június 15. 18:24
Az Orbán rencer egy eleve fasisztoid, régmúltban ragadt, toxikus gondolat továbbvivője, amennyiben embert ember ellen fordít ilyen "stadionokban"! A "sport" a versengés, széthúzás magvait veti el, és a neheztelésnek ágyaz meg, mivel mindig lesznek, akik alulmaradnak! Antidemokratikus események ezek, mivel nem voksolás dönti el a győztesek kilétét. Káros eszmék továbbvivője, amiben azt hitetik el emberekkel, hogy vannak jobbak és rosszabbak. Ez a gonosz (fasisztoid) építmény a kiskorú diákok és ellenzéki politikusok vérén épült, nem szabad hagyni! Pénzelvonás az összes magyartól, a lyogálmiság-deficitre való hivatkozással.
need-info
2023. június 15. 17:41
Szép! Nem lett volna praktikusabb, ha a rengeteg kép helyett egy videót linkeltetek volna be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!