Hriszto Sztoicskov: „Marco Rossi a magyar foci sikereinek kulcsa”

2023. május 31. 16:13

A 2023-as Football Forum Hungary sztárvendége Hriszto Sztoicskov korábbi aranylabdás és világbajnoki gólkirály bolgár játékos volt, akivel egy pódiumbeszélgetés keretében többek közt Kubaláról, Mourinhóról és persze a sikeres Rossi-csapatról is beszélgettünk.

2023. május 31. 16:13
null
Csisztu Zsuzsa

„Mister Gól”, vagyis Hriszto Sztoicskov egykori aranylabdás a munkában hisz

Ki hinné, de sportújságíró-kollégaként érkezett Budapestre az egykori bolgár zseni, az aranylabdás, európai aranycipős és vb-gólkirály Hriszto Sztoicskov, aki 1994-ben a legjobb négy közé navigálta a bolgár nemzeti tizenegyet az Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokságon. Most a legnagyobb spanyol nyelvű amerikai televíziós csatorna, az Univisión sokmilliós közönségének dolgozik az európai kupafinálék keretében, így a budapesti Európa-liga döntőn is.

A képen: Csisztu Zsuzsa, Balázs Boldizsár/ Mandiner Sportrovat, Hriszto Sztoicskov a Football Forum Hungary 2023-on. Fotó: Football Forum Hungary 2023
A képen: Csisztu Zsuzsa, Balázs Boldizsár/ Mandiner Sportrovat, Hriszto Sztoicskov a Football Forum Hungary 2023-on. Fotó: Football Forum Hungary 2023

Az úgynevezett bolgár aranykor, az ő nevével  fémjelzett éra sikereiről kérdeztük a heves temperamentummal megáldott csatárzsenit, aki válaszaival azért árnyalta a róla kialakult képet.

Ahhoz képest, hogy az emberek fejében valószínűleg egy magának való, kissé öntörvényű, ösztönös tehetségként él, Sztoicskov külön hangsúlyozta:

– ami meglepő arány épp az ő szájából, akit már a kelet-európai rendszerváltozás hajnalán a világ akkori legjobb csapatához szerződtettek a vasfüggöny mögül.

Pedig ezzel a mentalitással vágott neki Barcelonában a csapatba illeszkedésnek ami Kelet-Európából, Bulgáriából egyáltalán nem tűnt egyszerű feladatnak. 

„De ki az a Kubala?”

Viccesen mesélt arról, hogy mindenhol csak azt a nevet hallotta felmerülni, hogy „Kubala így, meg Kubala úgy”. Ekkor még fogalma sem volt arról, hogy a magyar legenda Kubala László lehet a legnagyobb segítségére. 

Rengeteg segítséget kaptam Lacitól, akkor is, ha esetleg rosszul ment a játék, mert elhitette velem, hogy jó lehetek, és hogy ismeri azokat a problémákat és nehézségeket, ahonnan jövök, s amiken keresztül megyek” – idézte fel a kezdő éveket Sztoicskov. 

Kubala és Sztoicskov barátok lettek. Amikor meccseken át nem talált a kapuba a bolgár fenomén, mindig számíthatott Kubala ölelésére és megnyugtató szavaira.

Azt is elmondta, hogy egészen elképesztő, hogy a magyar klasszisnak köszönhető az új stadion, a Nou Camp, hiszen egykor a spanyol városban mindenki látni akarta Lacit és a sikeres katalán csapatot. 

Egy elitben Kocsis Sándorral

Az FCB egy másik magyar klasszisa is szóba került, hiszen Kocsis Sándor születésének 90. évfordulójára külön üzenetet küldött a bolgár focilegenda.

Nincs sok olyan Barcelona-játékos, aki vb-gólkirály volt, de Sztoicskov és Kocsis közéjük tartozik, s erre rendkívül büszke a bolgár fenomén.

Az korábbi FCB-edző, Johan Cruyff is kulcsszereplő a Sztoicskov-életműben. Ő kimondottan azért váltott stratégiát a Barcelonánál, hogy a bolgár légiósból aranylabdást csináljon. De ha kellett, nyersen le is szúrta csatárát.

Egy Tenerife elleni meccsen Sztoicskov duplázott, ugyanakkor rekordgyanús 16 alkalommal futott lesre. Ezt pedig nem hagyta szó nélkül Cruyff,

aki közölte: mostantól nem Sztoicskov az ő középcsatára, tessék szépen új posztot találni. (Így lett balszélső a sztárjátékosból.) Az ő középcsatára nem futhat ennyiszer lesre, mert azzal a többiekkel is kiszúr!

A képen: Hriszto Sztoicskov , aki 1994-ben elnyerte az aranylabdát, a Ballon d'Or-t. Fotó: GERARD JULIEN / AFP
A képen: Hriszto Sztoicskov , aki 1994-ben elnyerte az aranylabdát, a Ballon d'Or-t. Fotó: GERARD JULIEN / AFP

Sztoicskov a kérdésünkre egy másik nagyszerű szakembert is megemlített, mégpedig José Mourinhót. A ma a Roma edzőjeként a Puskás Arénában Európa Liga-döntőt vívó portugál volt a barcelonai padon Cruyffot váltó Bobby Robson segítője akkoriban. Sztoicskov külön kiemelte, hogy Mourinho már akkor mindenre részletre odafigyelt. Amikor az egyik edzésen egymás után 3 labdát is eladott – mesélte – a portugál még a másnapi reggeli alkalmával is felhívta rá a figyelmet, hogy 2 ilyen hiba még belefér – 3 viszont már nem. Majd közeledett a meccsnap, amikor pedig már amondó volt, hogy persze a mérkőzésen lehetőség szerint egyáltalán ne adja el a labdát a támadó.

Sztoicskov szerint Mourinho kétségkívül minden idők egyik legjobb edzője.

„Mindig mindent leír. Tudják, miért? Hogy ezzel is időt nyerjen, amit majd a játékosaival tölthet el” – árult el egy kulisszatitkot Mourinhóról, vagy ahogy a szakma is emlegette a „Special One”- ról, akinek kivételes a viszonya a játékosaival.

A képen: Ioan Lupescu és Marco Rossi. Fotó:  Football Forum Hungary 2023
A képen: Ioan Lupescu és Marco Rossi. Fotó: Football Forum Hungary 2023

Marco Rossi karaktere a titok

De ha már játékosok és edzők közötti lélektanról beszéltünk, kíváncsiak voltunk arra, mit gondol az olasz, de már tiszteletbeli magyarként ismert Marco Rossiról. A magyar válogatott felfelé ívelő szakaszban van, és ezt a közelmúltban az Eb-selejtezőn 3-0-ra a magyar válogatott ellen elveszített mérkőzésen Bulgária is megtapasztalhatta. Sztoicskov nem csak hogy dicsérte Marco Rossit, de a magyarok sikereinek legfőbb letéteményesét is benne látja:

Végül egy jó tanácsot küldött mind a magyar, mind a bolgár edzőknek, amikor a két nemzet futballjának potenciális fejlődéséről kérdeztük:

„Aki tizenhat-tizenhét évesen nem mutatkozhat be az első osztályban, sosem fog eljutni egy topligába. Úgyhogy a klubedzők igenis legyenek bevállalósak a fiatalokkal!” – búcsúzott eképpen a legenda.

A nyitóképen: Hriszto Sztoicskov. Fotó: Football Forum Hungary 2023

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. június 01. 22:22
Aztán jött Rossi és megkérdezte, hogy ti tulajdonképpen miféle gimnasztikát végzetek?
brekker
2023. június 01. 18:47
A birkák lázadása világraszóló bohócság lenne, csak szólok, a huxit hívőknek. Külföldet nézzük folyton, hogy mit szól hozzánk, ha valaki leereszkedik, hogy tanítson, imádjuk.
brekker
2023. június 01. 18:36
Alföld, hosszú távlatok, délibáb. Megtéveszti a birkákat. Bezzeg a kecskepásztorok!
brekker
2023. június 01. 18:34
Nehéz egyébként átváltani kecskéről birka magyarra, azt elismerem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!