Rafael Nadal ma nem vonult vissza, de kevés választja el tőle – az idei Roland Garrost biztosan kihagyja

2023. május 18. 16:20

Rafael Nadal nagy nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze a szülőföldjén, Mallorcán székelő akadémiájára. A sportközvélemény szűk gyomorral várta a lassan egy éve (bizonyos szemszögből két évtizede) a váltakozó sérüléseivel folyamatosan küszködő teniszlegenda bejelentését, ami akár a visszavonulása is lehetett volna az előjelek alapján. Végül biztosra jóval kevesebb derült csak ki: Nadal nem játszik idén a Roland Garroson.

2023. május 18. 16:20
null
Balázs Boldizsár

Rafael Nadal 2004-ben kétségtelenül tagja volt az éltenisz krémjének, ám egy, az egész pályafutását már akkor, 18 évesen fenyegető sérülés miatt kihagyta a salakpályás Grand Slam-tornát, a Roland Garrost.

Aztán 2005 óta a sporttörténelem legbrutálisabb sorozatát hozta le Párizsban Nadal. Tizennégyszeres bajnok. Majdnem húsz év alatt mindössze egyszer kapott ki Robin Söderlingtől és kétszer Djokovictól, bizonyos mértékig mindannyiszor sérülten.

Tavaly egy nem-evilági meccsen Djokovicot is legyőzve ismét bajnok lett, de azóta gyakorlatilag nem játszott meccset egészégesen.

Rafael Nadal miután legyőzte Novak Djokovicot a Francia Nyílt Teniszbajnokság 2022-es negyeddöntőjében.<br>Fotó: Ibrahim Ezzat / NurPhoto via AFP
Rafael Nadal miután legyőzte Novak Djokovicot a Francia Nyílt Teniszbajnokság 2022-es negyeddöntőjében.
Fotó: Ibrahim Ezzat / NurPhoto via AFP

Nadal a tavalyi Roland Garros óta egy felejthetetlen érzelmű estén elbúcsúztatta a profi játéktól Roger Federert. Amikor ma délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze, sokan számítottak arra, hogy most rá kerül a sor.

Ez elmaradt.

Rafael Nadal még aktív teniszező, csak hónapokig nem fog aktívan teniszezni.

Egyfelől kihagyja az idei Roland Garrost. Biztos továbbá, hogy legalább másfél hónapig nem is fog edzeni, hogy lehetőséget adjon a testének a gyógyulásra. Erre az új megközelítésre van szüksége, mert amilyen munkával az elmúlt hónapokban, fél-egy évben dolgoztak, abban elvesztette a hitét.

Nadal nem jelölte meg a visszatérése időpontját. „Nem szeretek olyat mondani, amiről nem tudok semmit.” - zárta le a kérdést. El tudta képzelni az év végi nemzetek közötti csapatversenyt, a Davis-kupát, hogy újra versenyezzen; illetve kiderült, hogy jelenleg úgy látja, a 2024-es szezon lehet az utolsó neki, melynek vállalásához jelentős változás szükséges a testi állapotában.

Újságírói kérdésre a 2008-as egyéni, és 2016-os páros olimpiai bajnok igen elképzelhetőnek tartotta, hogy a 2024-es olimpia legyen az utolsó versenye.

Amit Párizsban rendeznek. Azon a pályán, ami lehet, hogy a visszavonulása pillanatától kezdve azonnal Rafael Nadal nevét fogja viselni. Mától még nem.

Nyitókép: Rafael Nadal a tavalyi Roland Garros döntője után. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. május 18. 17:08
Jó volt, ne tolja túl, a térde már nem bírja. Itt az ideje végleg pihenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!