„Az utóbbi hónapokban annyira rózsaszín volt minden a United körül, hogy kifejezetten jól jött ez a fejbe kólintó kudarc” – Kemény Dénes a Mandinernek

2023. március 07. 10:55

A hétvégén a Liverpool történelmi, 7-0-s vereséget mért az elmúlt időszakban remek formába lendülő Manchester Unitedre. Miként élték meg e nem mindennapi kudarcot a Vörös Ördögök és a Pool ismert szurkolói? A Mandinernek elmesélik…

2023. március 07. 10:55
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Történelmi, hétgólos vereséget mért az elmúlt időszakban remek formába lendülő Manchester Unitedre hétvégi bajnoki mérkőzéén a Liverpool. A Vörös Ördögök és a Pool ismert szurkolóit kérdeztük, miként élték meg a meccset, és az eredményt. 

„Egy idő után látszott, hogy ennek kivégzés lesz a vége”

Dénes Ferenc sosem tagadta, hogy fanatikus Manchester United-szurkoló. Az ismert sportközgazdász, a korábbi sportállamtitkár, érthetően nem volt feldobódva a 0-7 után:

- A sok siker után kezdtük azt hinni, hogy a bab is hús. Vasárnap viszont közölték velünk, hogy ez nem így van. Egy rangadón ki lehet kapni 3-2-re, de egy 0-7-tel nem tudok mit kezdeni.  Nem tagadom: hétfőn igencsak szar napom volt…  

- Mennyire lehet hatással a Manchester Unitedre ez a nem mindennapi vereség?

- Annyira el voltam keseredve, hogy nem is néztem végig a mérkőzést, hiszen egy idő után látszott, hogy ennek kivégzés lesz a vége, és ez már egyáltalán nem érdekelt. Menni kell tovább, hiszen Erik ten Hag egy nagyon tanulékony palinak tűnik, hiszen egy idegen környezetben képes hatékonyan adaptálni a saját tudását. Nyilván ez a vereség egy elég nagy krízis, de más nagycsapattal is előfordult már hasonló…

Erik ten Hag - ez komoly lecke volt... Fotó: MTI/EPA Neil Hall (archív)
Erik ten Hag - ez komoly lecke volt... Fotó: MTI/EPA Neil Hall (archív)

Kemény Dénes: Kifejezetten örülök a hétgólos vereségnek!

A magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi, háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya, is megszállott United-szurkoló. Bár nem látta a teljes meccset, természetesen ő is a történtek hatása alá került:

- Őszintén bevallom, amikor elkezdődött a rangadó, még kinn voltam az erdőben. Amikor hazaértem, természetesen egyből bekapcsoltam a televíziót, de amikor láttam, hogy a második félidő elején a Liverpool már 3-0-ra vezet, kerestem egy jobb elfoglaltságot magamnak. Nem vagyok én mazochista…

- Mennyire vetheti vissza a Vörös Ördögöket ez a váratlanul súlyos zakó?

- Amikor Sydneyben az első olimpiai aranyat nyertük, a csoportmérkőzések során mi is két vereséget szenvedtünk. Tehát valamikor kifejezetten jól jön egy-két kudarc. Fogalmam sincs, hogy Ten Hag az elkövetkező napok, hetek során miként kezeli e kudarcot, de az teljesen igaz:

- Ezt, ha kifejtené bővebben…

- Az utóbbi hónapokban annyira rózsaszín volt már minden a Manchester United körül, hogy kifejezetten jól jött ez a fejbe kólintó kudarc. A bajnoki cím már úgysem lehet meg, egy 2-1-es vereségből úgysem tanult volna a csapat, legfeljebb mindenki megrázta volna magát, és azt hihetnénk, hogy minden rendben van. 7-0-ra viszont nem lehet kikapni! Ezért innentől kezdve nincs mese: ha a vezetőedző ügyesen keveri a kártyákat, még jól is kijöhetünk belőle. Ezért egyrészt kifejezetten örülök is a hétgólos vereségnek, hiszen mivel ennél már nincsen lejjebb, előbb-utóbb úgyis visszatalálunk a győzelmi ösvényre…

A következő szenzációs siker a Real Madrid kiverése lesz?!

Ezek után hallgattassék meg a győztes oldal is. A nagy Liverpool-szurkoló hírében álló énekes, Hevesi Tamás (Jobb felső: pipa! című podcastünk állandó szakértője Pro-licences futballedzői végzettséggel rendelkezik, és többek között az NB I-ben, a REAC mestereként is dolgozott) érthetően rendkívül boldog volt a kiütéses győzelem után.

- Akarva akaratlanul másik kedvenc csapatom, a Ferencváros őszi, Újpest elleni 6-0-s diadala jutott eszembe, de a Mersey-parti kedvenceim még ezt a teljesítményt is felül tudták múlni. Bár ez az idény a vártnál kicsit gyengébben sikerült, meggyőződésem, hogy ez a siker, ha nem is a dobogóig, de legalább a negyedik helyig, tehát a Bajnokok Ligája-indulást érő helyig repíti majd a Liverpoolt.

Liverpooli mosolyalbum! Fotó: AFP/Paul Ellis
Liverpooli mosolyalbum! Fotó: AFP/Paul Ellis

- Minek tulajdonítható ez a nem várt, hatalmas különbségű győzelmet a hétvégéig szárnyaló Manchester United ellen?

- Azért ez az összecsapás mindig egy presztízsmeccs, a Premier League Fradi - Újpestje. Erre a derbire nyilván minden játékos felszívja magát, másrészt az összeállításban is történtek kedvező változások. Akkor nyugodtam meg igazán, amikor láttam, hogy már az előző, Wolverhampton elleni bajnokin visszatért a kezdőbe Ibrahima Konaté, aki Virgil van Dijkkel félelmetes párost alkot a védelem közepén, előttük pedig 6-os pozícióban Fabinho kiválóan szűri meg az ellenfelek támadásait. Ráadásul Alexander-Arnold is remek formába lendült, elöl pedig a Klopp mester által remekül a csapatba épített Gakpo, a közönségkedvencnek számító Darwin Núnez és a gólzsák, Mo Szalah hármas rendkívül hatékonynak bizonyult.

- Az egyik leglényegesebb kérdés: lehet-e rövid időn belül kétszer is csúcsformába lendülni? Magyarul: a Liverpool véghez viheti-e a következő BL-körben a földöntúli bravúrt, azaz ki tudja-e ejteni az első mérkőzésen 5-2-es győzelmet arató Real Madridot – idegenben?

- Mindig azt szoktam mondani: ha a Real Madrid a csúcs, akkor a Liverpool az én kis „falusi csapatom”. Ezzel együtt a kedvenceimben benne van még egy hatalmas bravúr lehetősége, elég, ha csak azt mondom: a kispadon is olyan fantasztikus futballisták ülnek, mint a brazil Firminho vagy a portugál Diogo Jota. Ám a sportpszichológiában van egy olyan kifejezés, hogy a siker utáni vákuum. Azaz: kétszer egymás után valóban nem lehet ugyanazt a katarzist megélni. Ezért is örülök különösen annak, hogy a visszavágó előtt még van egy bajnokink a Bournemouth ellen, ahol a komoly célok miatt kötelező a győzelem, utána pedig jöhet a Real Madrid elleni visszavágó, amely kapcsán – még egyszer hangsúlyozom - benne van a pakliban egy újabb szenzációs siker!

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. március 09. 15:49
Kemény Dénes: "Kifejezetten örülök a hétgólos vereségnek!" Ezt a BAROMSÁGOT még az általam nagyon tisztelt sikerkapitánynak sem hiszem el. Ekkora pofonnak lehetetlenség örülni, hiszen ez megalázó. Szégyen.
Tommaso
2023. március 07. 21:13
Tévedsz. Mezey NEM egy futottak még kategoria, ugyanis 1985-ben Európa élére vezette a magyar válogatottat. Komoly siker volt már a kijutás is, kemény, erős ellenfelekkel szemben. Mexicoban valóban elkövetett (legalább) egy hibát. Nem a tészta volt a hiba. Úgy próbálta a déli rekkenő melegben tartott meccsre felkésziteni a csapatot, hogy az előtte lévő napokon délben edzette őket, miközben a szovjetek a hűvösben pihentek, s csak este edzettek. A meccs napjára a magyarok teljesen kitikkadtak, miközben a ruszkik frissek maradtak. Ez nem is a hat gólon, hanem a gyorsasági különbségen látszott. Szétfutottak bennünket.
Lord Vader
2023. március 07. 17:47
Kár a Man Unitedért. Főleg az előző szezonbeli 5:0 után...
Senior
2023. március 07. 14:36
"Kis bukta néha nem árt, de egy Waterloora ritkán van szükség. Nekünk a 86-os 6-0 30 évre vágta haza a labdarúgásunkat, úgyhogy csak óvatosan." Oké, de Mezey egy futottak még kategória, Deni pedig egy fogalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!