Horvátország és Luka Modric történelmet írt: 2018, ezüstérem, 2022, bronzérem!

2022. december 17. 15:45

A marokkói helyett horvát csodát láthattunk a bronzmeccsen: déli szomszédaink 2018 után újra a dobogón végeztek!

2022. december 17. 15:45
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Érdekesség: a két csapat a csoportmérkőzések során már találkozott egymással, és akkor egy könnyen felejthető mérkőzésen 0-0-t játszottak. Reméljük, nem ismétli magát a történelem.

Ha a bronzmeccs a rendes játékidőben mégis döntetlenre végződne, és a hosszabbítás sem hozna döntést, ez azért lenne különleges, mert a világbajnokságok történetében sem Horvátország, sem Marokkó nem veszített még el tizenegyespárbajt…

A két együttes a következő összeállításban kezdi a bronzmérkőzést, amelyet – nem kis meglepetésre – a nemzetközi tapasztalatokkal alig rendelkező katari Al-Jassim Abdulrahman vezet.

Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Majer, Kramaric, Orsic – Livaja

Marokkó: Bunu – Hakimi, Dari, el-Jamik, Attijat Allah – Amrabat, Szabiri, el-Kannusz – Zijes, en-Nesziri, Bufal.

Kövessék élő közvetítésünket!

S ahogy az várható volt, a marokkói játékosok megrohamozzák a játékvezetőt, és percekig, önkívületben reklamálnak. Mindezt Al-Jassim Abdulrahman széles mosollyal veszi tudomásul... 

90+6. perc

A liftszerűen emelkedő Nesziri éppen hogy fölé fejeli Attijat beadását. ITT A VÉGE!

90+4. perc

El-Nesziri lövésszerű beadását húzza le magabiztosan Livakovic.

6 perc lesz a hosszabbítás!

90. perc

Ezúttal el-Nesziri üvölti le a katari bíró fejét, miután Petkovic egy beívelés után egy kicsit odébb taszítja. Ha az előző esetek nem értek büntetőt, ez sem...

A korábbi horvát miniszterelnök, Kolinda Grabar-Kritarovic elégedett lehetett a lefújást követően Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
A korábbi horvát miniszterelnök, Kolinda Grabar-Kritarovic elégedett lehetett a lefújást követően Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

87. perc

Kovacic eldönthette volna! Orsic remek passzát azonban 9-10 méterről a bal alsó sarok mellé rúgja, a labda Amrabat lábai között hagyja el a játékteret.

84. perc

Ez már röhej! Amallah könyökli le Petkovicot, a játékvezető lefújja, erre - mint a megye III-ban - megrohamozzák őt a marokkóiak, a játékvezető alig bír rendet teremteni... Tényleg Al-Jassim Abdulrahman a legalkalmasabb egy világbajnoki bronzmérkőzés levezetésére?!

75. perc

A másik oldalon en-Nesziri hatalmas helyzetét hárítja óriási bravúrral Livakovic, közvetlenül ezután Petkovic taszítja arébb Hakimit, itt is néma marad a síp a nyilvánvaló büntető helyett. Az erélytelen Abdulrahmant ezúttal is megrohamozzák a marokkóiak, a sárga lap a zsebben marad, mint ahogy a VAR sem szól közbe... 

74. perc

Orsic befel cselez, remek lukra futtatását az előre húzódó Gvardiol kapja, akit egyértelműen buktat a 16-oson belül Amravat, a katari nem fúj, a VAR nem avatkozik közbe - VAJON MIÉRT NEM?!

A mérkőzés egyik főszereplője: a katari Abdulrahman játékvezető... Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
A mérkőzés egyik főszereplője: a katari Abdulrahman játékvezető... Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

71. perc

Vlasic egy életerős lökettel próbál bizonyítani: a 20 méteres lövés fölé száll!

69. perc 

A mérkőzés első sárga lapját a csereként beállt Unahi kapja - Modric felvágásáért

66. perc

Frissítenek a horvátok is: Majer és Livaja helyett Petkovic és Pasalic bizonyíthat. A marokkóiaknál pedig a magából mindent kiadó el-Jamrik helyett Amallah próbálja majd bevenni a horvát kaput. 

64. perc

Cserél Tunézia is: Dari és Boufal helyett Zaruri és Benun a pályán.

59. perc

Marokkó hevesen támad, szöglettel jönnek, de a horvátok azért háborodnak fel, mert Kramaric már percek óta a kezdőkörben fekszik. Láthatóan nincs jól. Nem is folytatja, helyére Nikola Vlasic áll.

51. perc

Egy remek, Stanisic - Perisic - Majer összjáték után utóbbi beadását Livaja alig fejeli mellé.

47. perc

Bekezd a horvát válogatott! Orsic villan újra, 19 méteres tekerése el-Jamrik testéről vágódik szögletre, pontosabban az oldalhálóba. Modric két szögletet is elvégezhet, egyikből sem lesz semmi...

SZÜNET UTÁN

42. perc

Többszöri próbálkozás után már-már úgy tűnik, hogy elhal a horvát akció, végül Kovacic szerzi vissza, kitolja a labdát Mislav Orsic elé, a Dinamo Zagreb futballistája pedig remek mozdulattal emel a kapuba a kissé kinn álló Bunu fölött. A világbajnokság egyik legszebb találatát láthattuk - Horvátország - Marokkó 2-1!

Orsic emelését Bunu kapus képtelen hárítani. Mint később kiderült: ez lett a győztes találat! MTI/AP/Pavel Golovkin
Orsic emelését Bunu kapus képtelen hárítani. Mint később kiderült: ez lett a győztes találat! MTI/AP/Pavel Golovkin

37. perc

Zijes szögletét en-Nesziri életveszélyesen csúsztatja meg, de a horvát ötösön belül egy marokkói sem érkezik...

33. perc

Boufal tör be remekül a büntetőterületen belülre lövése megpattan Sutalón, Abdulrahman kirúgást ítél, a marokkóiak - egy szögletet reklamálva! - megrohamozzák a sípost, akinek igazát a lassítás igazolja: a labda visszapattant a marokkói lábára, és úgy hagyta el a játékteret. Ezzel együtt egy sárgát csak adhatott volna a leghevesebben reklamáló Boufalnak...

29. perc

Egy villámgyors marokkói kontra során, Zijes és Hakimi remek összjátékát követően utóbbi beadásáról alig marad le a tizenhatoson belül en-Nesziri,

24. perc

A többször is hibázó marokkói játékosok jóvoltából Luka Modric elé kerül a labda, a búcsúzó klasszis egy befelé csel után 18 méterről rászúrja, Bunuról kipattan a játékszer, de a kapus még el tudja ütni a berobbanó Orsic elől!

18. perc

Kramaric 16 méteres lövését a csapattárs Orsic blokkolja, a labda oldalra kerül, a beívelést a Hoffenheim játékosa fejeli kapura, Bunu magabiztosan véd.

A marokkóiak egyenlítő találatát Dari szerezte Fotó: MTI/AP/Frank Augstein
A marokkóiak egyenlítő találatát Dari szerezte Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

9. perc

Micsoda meccs - egyenlít Marokkó! Egy afrikai szabadrúgást Majer fejeli a magasba, ám éppen így lesz jó a berobbanó Asraf Darinak, aki a kapu jobb oldalába fejeli a labdát. Horvátország - Marokkó 1-1! 

7. perc

Egy remek szabadrúgás-variáció után Perisic középre fejeli a labdát, amelyet a horvát futball legnagyobb tehetsége, a 19 éves Josko Gvardiol védhetetlenül stukkolja a kapuba! Horvátország - Marokkó 1-0!

3. perc

A marokkói kapus, Bono meglepő megoldása: majdnem a saját kapujába továbbítja a labdát. Szöglet következik, amely után Marokkó jöhet szabadrúgással.

1. perc

Horvátország kezdi a mérkőzést.

 

 

Nyitókép Josko Gvardiol (arcvédőben) nyitotta meg a horvát gólok sorát Fotó: MTI/AP/Andre Penner

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. december 18. 19:32
Horvátoknak drukkolok. Ezt nem tudják lóvéval megvenni az arabok, ez nem az eu.
Zolotarjov
2022. december 18. 11:40
De azért őszintébb lenne a mosolyod, ha a marokkóiak örömtáncot járhattak volna a meghódoltatott Európa utcáin. Nem jött össze..:) Az megvan egyébként, hogy Gyurcsányék idején az utolsó körbe jutott magyar EB pályázatban szerepelt egy stadionépítési és stadionrekonstrukciós program??
Zolotarjov
2022. december 18. 11:32
Hiába vergődsz, szembesülnöd kell azzal, hogy nemcsak a Orbány épít stadionokat. Ha eddig olyan jól ment nekik stadionok nélkül, akkor most miért is építenek? Önellentmondásba kerültél..:)
Búvár Kund
2022. december 18. 11:22
"A labda a kapufa belső éléről pattant be." Ha jól láttam, annak a kapufának nincs belső éle." Már nincs, mert henger alakú, és nem is fából van, de attól még így szokták mondani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!