Kósa Lajos: Ha „elengedjük a Liu fivéreket”, többszáz milliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken

2022. november 09. 12:26

A MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit. A szövetség csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt,  amennyiben a fenálló szerződéses jogviszony azon pontjának eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást. Ha nem, akkor a Liu fivérek 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken.

2022. november 09. 12:26
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu-fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit.

Kósa Lajos szerint a Liu fivérekre költött állami támogatásról a szövetség nem mondhat le

A szövetség elnöksége csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt,  amennyiben a fennálló szerződéses jogviszony azon pontjának

eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást, vagy amennyiben nem, akkor 3 évig a Liu fivérek nem versenyezhetnek más zászló alatt az ISU versenyein.

A MOKSZ elnöke megerősítette azt is, hogy jelenleg valóban nem érkezett más országtól, vagy más ország szövetségétől kérés a Liu fivérek versenyengedélyének kiadására (release paper), és a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) sem kereste meg a MOKSZ-ot hasonló kéréssel, márpedig ezeknek a feltételeknek együttesen kell teljesülniük ahhoz, hogy az országváltás iránti kérelem teljesítése megvalósulhasson, amelyet pedig az állampolgárság megváltozására vonatkozó dokumentum benyújtása is meg kell hogy előzzön, mert az ISU ragaszkodik az állampolgárság alapján történő nevezéshez.

Egyelőre nem jelöltek meg országot

A Liu fivérek egyelőre nem jelöltek meg kérésükben országot, ahová a versenyzési engedélyüket „telepíteni” szeretnék, de apai ágon kínai, anyai ágon magyar kettős identitásuk miatt az nyilván nem lepne meg senkit, ha az edzőnőjük, a korábban a MOKSZ alkalmazásában is álló Csang Csing Lina Kínába történő visszaigazolása miatt ők is Kínában kívánnák folytatni a sportpályafutásukat.

A szövevényes üggyel kapcsolatban készült exkluzív interjú számos további érdekes részletet fog megmutatni a Liu fivérek múltjából, így a MOKSZ elnökével, Kósa Lajossal készült teljes interjút rövidesen olvashatják majd a Mandineren.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2023. február 23. 13:48
"Miért kellett távoznia ?" Nem kellett távoznia. Ugyanazért ment el amiért a a srácok is . Kérdezd a főníciaiakat ők találták ki ! Segítek 4 betű az eleje p a vége z
Rodolfo
2022. november 28. 10:33
Sosem késő tanulni, te bohóc, ehelyett inkább az égést választottad. :DD. Kósa Lajos a Magyar Országos Korcsolyaszövetség Elnöke. Valószínűleg neki több információja van az ISU (Nemzetközi Szövetség Szabályzata) tekintetében, mint nektek. Persze, te csak folytasd a vágyvezérelt agymenésed.
Rodolfo
2022. november 28. 10:33
Igen, ebből a perspektívából Burján Csaba ügye is másképp néz ki.
Tommaso
2022. november 12. 03:27
Itt is van gond. Kinának van jó néhány, hozzájuk hasonló tehetsége. Ott még a csapatba kerülésért is keményen meg kell küzdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!