Brutális pénzt keresett eddigi Európa Liga-szereplésével a Ferencváros!

2022. október 29. 22:02

A zöld-fehérek példája igazolja: a futball igenis jó üzlet lehet!

2022. október 29. 22:02
null
Vámos Tamás

Az elmúlt évtizedekben sokan, sokszor elmondták már: ha egy csapat évről-évre kiemelkedően teljesít a nemzetközi porondon, ráadásul az átigazolásait is körültekintően oldja meg, anyagilag is hosszú évekre megalapozhatja a jövőjét és az eredményességét.

Emlékezhetünk arra, hogy a Bajnokok Ligája „hőskorában”, az 1995-96-os szezonban a Fradi – miután a belga Anderlechtet bravúrosan kiverték (1-0; 1-1) Lisztes Krisztiánék -

Ezek után sokan úgy vélekedtek: le se kell játszani a következő évtized bajnokságait, hiszen a kilencedik kerületiek annyira kimagasló anyagi helyzetbe kerülnek, hogy a magyar futball egyeduralkodóivá válnak.

Ami tény: az Üllői úton sokan jól jártak az „UEFA-mannából”, de azért sem vált be a jóslat, mert – az összes körülményt figyelembe véve - közel sem volt olyan profi a klub vezetése és a háttér, mint manapság.

Erről nem kizárólag az akkori elöljárók tehettek, hiszen a magyar futball akkoriban a „vadkapitalista” korszakát élte – tisztelet a kivételnek – nem alakultak ki a jogtiszta viszonyok, a tulajdonosi körök, ezért sok klubnál az ügyeskedők éltek meg igazán. Ennek is volt köszönhető, hogy a Ferencváros sem tudott élni a nem mindennapi lehetőséggel, és tulajdonképpen visszaszürkült a hazai posványba.

Manapság már merőben más a helyzet: a hosszú ideje tartó tudatos építkezésnek köszönhetően évek óta bejut a csapat hol a Bajnokok Ligája, hol az Európa Liga főtáblájára, de nyugodt szívvel kijelenthető: a magyar bajnok ebben a szezonban ért fel a csúcsra!

Az ellenfél védői nehezen tudták tartani a Fradi-menetelés egyik kulcsfiguráját, Kristoffer Zachariassent (balra) Fotó: Mandiner/Trenka Attila
Az ellenfél védői nehezen tudták tartani a Fradi-menetelés egyik kulcsfiguráját, Kristoffer Zachariassent (balra) Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Hiszen bár a Bajnokok Ligája selejtezőjéből az azeri Qarabag kiverte Dibusz Déneséket, de az Európa Liga csoportköre idén is megvolt. A sorsolás után pedig azt mondtuk: a szerb Crvena zvezda, a francia Monaco és a török Trabzonspor ellen teljesíthető az évek óta tartó vágy: a tavaszi nemzetközi kupaszereplés. (E terv már csak azért is teljesíthetőnek látszott, mert a csoportok harmadik helyezettjeit a közelmúltban létrehozott Európa-konferencialiga mezőnye várja).

Most már azt is kijelenthetjük:

és a dicsőségen túl az sem elhanyagolható szempont, hogy már az eddigi szerepléssel is brutális pénzt keresett a magyar bajnok.

Hiszen számoljunk csak: a Fradi már az Európa Liga-csoportkörbe jutással 3,63 milliót keresett, a csoportelsőségért (amely automatikusan nyolcaddöntőt jelent) pedig további 2,3 millió eurót utal az UEFA az Üllői útra. Ehhez jön még a pontonkénti 210 ezer euró (a magyar bajnok 10 egységet gyűjtött eddig, tehát újabb 2,1 millió euró már biztos, ehhez jöhet még 1 vagy 3 pont a Trabzonspor elleni idegenbeli zárómérkőzés után), valamint a tízéves UEFA-koefficiens után is jogosultak a zöldek újabb 924 ezer euróra.  

A Fradi-szurkolók mindehhez csupán annyit fűznek hozzá: a kedvenceknek már csupán három párharcot kell megnyerniük, és az Európa Liga-döntőjében már bármi előfordulhat.

Pláne, hogy a május 18-i fináléra - a Puskás Arénában kerül sor!

Nyitókép Egység, erő, egyetértés! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 10. 13:27
Jó megfigyelő vagy :)
BURTI1970
2022. november 05. 17:29
A csapatunk visszakerült végre az őt megillető helyre. Az okosok is rájöttek,hogy felesleges vidéki kiscsapatokat pumpálni. Egy csapat van hazánkban,aki szurkolói bázisára építkezve pénzügyileg is sikeres lehet hosszútávon. HAJRÁ FRADI!
Halder
2022. november 03. 11:44
Persze a pénz is fontos, de a koeff pontok is ennyire fontosak, mert a sorsorláskor kiemeltek vagyunk vagy sem, nem mindegy, csoportban melyik kalapból nem mindegy. Most már 27 pontunk van ami döbbenetes. Magyar csapatnak a 15 pont felett is nagyon sok. Így esély van arra, hogy BL selejtező sorsolásakor a harmadik körben is kiemelt legyen a Fradi.
llnnhegyi
2022. október 31. 18:36
De bizony abból. Apró-klán titkos alapjából! Oda pedig az adóeltitkolásból ,ktsg vetési csalásból kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!