Mit ér a Nemzetek Ligája második helyezés – így juthatunk ki a 2024-es Eb-re!

2022. szeptember 28. 00:38

Ismert, hogy a magyar válogatott az olaszok elleni hazai vereség után az utolsó pillanatban csúszott le az NL A-divízió 3. csoportjának első helyéről. Hogyan tovább? Összeállításunkban ennek jártunk utána.

2022. szeptember 28. 00:38
null
Vámos Tamás

Ha sikerült volna legalább egy döntetlent elérnünk Olaszország ellen, akkor a Nemzetek Ligája legjobb négy csapata közé jutunk, és az is biztos, hogy ha nem jutunk ki egyenes ágon, a csoportmérkőzések során a 2024-es Európa-bajnokságra, NL-csoportgyőztesként mindenképpen pótselejtezőt játszhattunk volna.

De azért második helyezettként sincs okunk a kesergésre, hiszen a remek Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően így is számos „kedvezményhez” jutottunk.

Kezdjük talán a legfontosabbal:

így biztos, hogy a többi kiemelt csapattal nem kerülhetünk egy csoportba.

S ugye, az is biztos, hogy a Nemzetek Ligája következő kiírásában is az A-divízióban szerepelhetünk majd, hiszen a mi csoportunkból az Eb-ezüstérmes Anglia esett ki a B-ligába.

A szurkolókon biztos nem múlik majd a remek szereplés Fotó: Mandiner/Trenka Attila
A szurkolókon biztos nem múlik majd a remek szereplés Fotó: Mandiner/Trenka Attila

S ami talán a legfontosabb: annak ellenére, hogy nem végeztünk az A-divízió  3. csoportjának élén, szinte  egészen bizonyos, hogy ha (teljesen véletlenül…) nem zárjuk az Eb-selejtező-szereplésünket továbbjutó helyen, akkor is játszhatunk pótselejtezőket.  Miként lehetséges ez? Alapjáraton a csoportok első két helyezett csapat jut ki egyenes ágon a németországi Európa-bajnokságra, melléjük érkezik az a három együttes, amelyeknek ugyan nem jön össze az Eb-kvalifikáció, ám a Nemzetek Ligájában kiemelkedően szerepeltek.

ha viszont ez valamiért nem jönne össze, akkor – a Nemzetek Ligája A-divíziós pozíciónknak köszönhetően -  minden esély meglesz arra, hogy mi kapjuk meg a kvótát a pótselejtezőkre.

Mivel a kedd esti mérkőzésekkel befejeződtek a Nemzetek Ligája csoportmérkőzései, kialakult a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek kalapbeosztása (Németország a rendező jogán vesz részt a kontinensviadalon, Oroszországot kizárta az UEFA). A csapatokat 10 csoportba sorolják, háromban hat, hétben öt válogatott szerepel majd. A csoportokból két-két válogatott jut ki az Eb-re.

Első kalap: Belgium, Dánia, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc

Második kalap: Anglia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Finnország, Franciaország, Izrael, Skócia, Szerbia, Wales

Harmadik kalap: Albánia, Írország, Izland, Montenegró, Norvégia, Örményország, Románia, Svédország, Szlovénia, Ukrajna

Negyedik kalap: Azerbajdzsán, Bulgária, Észak-Macedónia, Feröer-szigetek, Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Koszovó, Luxemburg, Törökország

Ötödik kalap: Ciprus, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország, Gibraltár, Lettország, Litvánia, Málta, Moldova, Szlovákia

Hatodik kalap: Andorra, Liechtenstein, San Marino

Ilyenkor mindig hajlamosak vagyubk eljátszani a gondolattal: vajon melyik csoport lenne a legerősebb és melyik a legideálisabb számunkra?

Képzeljük csak el, hogy fognánk a fejünket egy ilyen halálcsoport láttán: Magyarország, Franciaország, Románia, Görögország, Szlovákia.

Ellenben a plafonig ugrálnánk örömünkben, ha Magyarországot Finnországgal, Örményországgal, Luxemburggal, Gibraltárral és San Marinóval sorsolnák össze…  

Nyitókép A magyar válogatott kulcsfigurái: Marco Rossi szövetségi kapitány és Szoboszlai Dominik Fotó: Mandiner/Trenka Attila 

     

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kistermelo
2022. november 10. 15:22
Egy magyar, finn, örmény, feroer, Gibraltár csoportnak szurkolok!
néhai Ch.Pilot
2022. október 09. 05:38
"... így biztos, hogy a többi kiemelt csapattal nem kerülhetünk egy csoportba." Ez nem biztos, hogy jó hír. A legjobb teljesítményeket éppen a legfélelmetesebbnek tartott ellenfelek ellen szokta nyújtani a csapat. De reménykedjünk! Hajrá magyarok!
darázs
2022. október 05. 12:33
a cikk rendben van de én megvárnám a meccsek végét az ugrálással a mezőny ma már annyira kiegyenlített hogy simán benne lehet hogy Magyarország alázza Angliát vagy Andorra Magyarországot. A Rossi csapat szellemét kell megtartani és akkor baj nem lehet.
Box Hill
2022. október 02. 03:30
Csak tovább pilinckázni a kapunk előtt, amíg be nem kapjuk a várva-várt gólt. Ezt láttam az első félidőben hazai pályán. Mit spekulálunk megint? Csak szégyent hozunk egy olasz úriemberre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!