Újabb Ferrari-dráma: Leclerc az élről esett ki, Verstappen nyert Bakuban

2022. június 12. 19:10

Max Verstappen nyerte az Azeri Nagydíjat, miután Charles Leclerc az idén másodszor esett ki az élről műszaki hiba miatt. A világbajnoki címvédő mögött csapattársa végzett, míg a dobogó legalsó fokára George Russell állhatott fel.

2022. június 12. 19:10
null

Majer Dániel – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Szikrázó napsütésben, közel 26 fokos levegő és 48.6 fokos aszfalthőmérséklet mellett várhatták az Azeri Nagydíj rajtját a versenyzők. Az élről Charles Leclerc, mellőle Sergio Pérez indult, míg a második sorban Max Verstappen és Carlos Sainz várta a piros lámpák kialvását. Daniel Ricciardo (12), Esteban Ocon (13), Valtteri Bottas (15), Lance Stroll (19) és Mick Schumacher (20) kemény keverékű abroncsokon kezdett, míg a többiek a közepes Pirellikre szavaztak.

Leclerc rögtön hibázott

Az élmezőnyből a rajtot Sergio Pérez kapta el a legjobban, és már az első kanyarig tartó rövid sprint alatt Charles Leclerc mellé ért, majd kifékezte a füstölő jobb első kerékkel lassító Ferrarit, aki mögött Max Verstappen nézelődött, de ő már nem tudott elmenni a vörös autó mellett. Az első tízben még egy helycsere történt: Sebastian Vettel előzte meg Cunoda Jukit, és feljött a nyolcadik helyre.

Pérez az élen hamar leszakította magáról Leclerc-t, aki már bőven egy másodpercen kívül volt a Red Bullhoz képest, mire engedélyezték a DRS nyitását.

Verstappen azonban beakasztotta a kampót a monacói Ferrarijába, és a 4. kör végén már támadási közelségbe ért.

Hiába volt azonban jó 20 km/h-val gyorsabb a célegyenesben, előzni nem tudott, a 9. kör után pedig nem is próbálkozhatott tovább, Carlos Sainz alatt ugyanis a négyes kanyar előtt megállt a Ferrari, és miután a bukótérbe parkoló kocsi miatt virtuális biztonsági autós fázis lépett életbe, a Scuderia kihívta Leclerc-t kerékcserére.

Charles Leclerc az Azeri Nagydíjon. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Charles Leclerc az Azeri Nagydíjon. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Noha elrontották a kiállását (több mint 5 másodpercet állt), a monacói így is nyert egy “ingyen” cserét, a két Red Bull ugyanis kint maradt, és mire ismét a bokszbejárathoz értek, véget ért a VSC-fázis, ezért nem reagáltak a harmadik helyre visszaálló Leclerc lassú cseréjére, különben biztosan pozíciót veszítenek.

Hátrébb Russell, Hamilton, Gasly, Vettel (akinek sikerült megelőznie a bokszban Hamiltont), Cunoda, Csou, Magnussen, Albon és Schumacher is cserélt, utóbbit kivéve Leclerc-hez hasonlóan mindenki kemény gumit tett fel.

Helycsere az élen

A folytatásban az élen Pérez és Verstappen kéz a kézben haladt, miközben Leclerc szórta mögöttük a leggyorsabb köröket, és folyamatosan csökkentette a hátrányát az új gumikon.

Az események akkor indultak be ismét, amikor Vettel megpróbálta a hármas kanyarban kívülről körbeautózni a kilencedik helyen autózó Ocont, de elmérte a féktávot, és a bukótérből kellett visszajönnie, amivel két helyet veszített.

A 15. kör elején pedig jött a két Red Bull, pontosabban Verstappen, és a célegyenes végén kifékezte Pérezt, aki egyáltalán nem védekezett, miután mérnöke rászólt, hogy ne tegye.

A mexikói pilóta RB18-asán ekkorra amúgy is teljesen elfogytak a gumik, a 16. kör végén ezért ki is ment kerékcserére, a Red Bull pedig a Ferrarihoz hasonlóan betlizett, és közel 6 másodpercen át tartotta bent Pérezt.

A 18. kör végén jött Verstappen is – ő 3.5 másodperc alatt végzett –, majd 13.7 másodperccel Leclerc mögé jött vissza a második helyre, kilenc körrel frissebb kemény gumikon. A harmadik helyen Pérez további 3.8 másodperccel lemaradva haladt.

Verstappen előzi Pérezt az Azeri Nagydíjon. Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool
Verstappen előzi Pérezt az Azeri Nagydíjon. Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Megint jött a dráma

Az 51 körös futam 19. körétől kezdve az élmezőnyben az volt a legnagyobb kérdés, hogy Leclerc és a két Red Bull képes-e egyetlen cserével végigmenni, és ha igen, kinek a gumijai fogynak el a vége előtt. Viszont mielőtt erre választ kaphattunk volna, a 20. körben okafogyottá vált ez a fejtegetés, Leclerc alatt ugyanis a célegyenesre fordulva elfüstölt a Ferrari-motor.

A monacói pilóta lendületből még kiment a bokszba, de ez már mit sem segített rajta.

Barcelona után ismét az élen haladva adta meg magát Leclerc autója, és ha a monacói baklövést is beleszámítjuk, zsinórban a harmadik potenciális győzelemtől esett el.

Mattia Binotto arca a bokszfalon igen árulkodó volt.

A Red Bullok számára ezzel megbízhatósági futammá változott a verseny – hamár ezekben a percekben zajlott a Le Mans-i 24 órás hajrája –, miután George Russell 11 másodperccel követte Verstappent, és Péreztől is 5 másodperccel le volt maradva.

Lewis Hamilton a negyedik helyen végzett az Azeri Nagydíjon. Fotó: Carl Bingham/LAT Images/Pirelli
Lewis Hamilton a negyedik helyen végzett az Azeri Nagydíjon. Fotó: Carl Bingham/LAT Images/Pirelli

Hullottak a Ferrari-motoros autók

Még ha a győzelem sorsa – már ha semmi rendkívüli nem történik – Leclerc kiesésével el is dőlt, hátrébb azért bőven volt mit nézni. Elsősorban azt, hogy Vettel ismét utolérte a még kerékcsere előtt álló Ocont, majd újra megkísérelte az Alpine megelőzését ugyanott, ahol korábban kiszaladt a bukótérbe, ám ezúttal sikerült neki, amivel feljött a nyolcadik helyre.

Nemcsak Vettel előzött, hanem mások is javítottak egy-egy helyet, többnyire olyankor, amikor valamelyik, a versenyt kemény gumin kezdő, és még kiállás előtt álló pilótát érték utol.

Erre készült Kevin Magnussen is, aki Ocont igyekezett levadászni, viszont mielőtt ezt megtehette volna, a 32. körben ő is rágyújtott a Ferrari-motorra. Mivel korábban Csou Kuan-jü is kénytelen volt a garázsba parkolni az Alfa Romeóját,

ez már a negyedik Ferrari-motoros autó volt, amely feladta a versenyt.

A 15-ös kanyar előtt leparkoló Haas miatt újabb VSC-fázis következett, amit kihasználva az élen álló hármas és Hamilton is kiállt egy friss kemény szettért. A hétszeres világbajnoknak ezután vissza kellett előznie Cunodát a hatodik helyért, majd 23 körrel frissebb gumikon eredhetett az ötödik pozícióban haladó Gasly után.

A Red Bull egyébként ismét elrontotta Pérez kerékcseréjét, Verstappen így nagyon meglógott, Russell pedig 5 másodperc körüli távolságból követte a mexikóit, de nem tudott közelebb kerülni hozzá.

A Mercedes azonban ezzel együtt elégedett lehetett, mert Hamilton a 43. körre felzárkózott Gasly mögé, majd a 44. körben a hármas kanyar előtt kifékezte a franciát, és ezzel feljött a negyedik helyre.

Dobogó az Azeri Nagydíjon. Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool
Dobogó az Azeri Nagydíjon. Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

A hajrára mindössze az csempészett némi izgalmat az ellaposodó körözgetésbe, hogy a két McLarennek sikerül-e utolérnie Alonsót a hetedik helyen. Végül ez nem jött össze, ami kissé felzaklatta Lando Norrist, mert a mérnöke arra utasította őt, hogy ne támadja meg az előtte autózó ausztrált. Azért megpróbálta, de csak közel tudott kerülni hozzá, így meg kellett elégednie a kilencedik hellyel.

Verstappen eközben gond nélkül hozta be az első helyen a Red Bullt, majd jött Pérez 20 másodperces hátrányban a második helyen.

A mexikóinak némi vigaszt jelenthetett, hogy bezsebelte a leggyorsabb körért járó extra pontot. Russell a harmadik helyen 25 másodpercet kapott tőle, ám ismét dobogóra állhatott.

A további sorrend: Hamilton, Gasly, Vettel, Alonso, Ricciardo, Norris, Ocon, Bottas, Albon, Cunoda, Schumacher, Latifi.

Az Azeri Nagydíj végeredménye

Helyezés

Pilóta

Csapat

Lemaradás

1.

Max Verstappen

Red Bull

 

2.

Sergio Perez

Red Bull

20.823

3.

George Russell

Mercedes

45.995

4.

Lewis Hamilton

Mercedes

1:11.679

5.

Pierre Gasly

AlphaTauri

1:17.299

6.

Sebastian Vettel

Aston Martin

1:24.099

7.

Fernando Alonso

Alpine

1:28.596

8.

Daniel Ricciardo

McLaren

1:32.207

9.

Lando Norris

McLaren

1:32.556

10.

Esteban Ocon

Alpine

1:48.184

11.

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

1 kör

12.

Alex Albon

Williams

1 kör

13.

Juki Cunoda

AlphaTauri

1 kör

14.

Mick Schumacher

Haas

1 kör

15.

Nicholas Latifi

Williams

1 kör

16.

Lance Stroll

Aston Martin

kiesett

17.

Kevin Magnussen

Haas

kiesett

18.

Csou Kuan-jü

Alfa Romeo

kiesett

19.

Charles Leclerc

Ferrari

kiesett

20.

Carlos Sainz

Ferrari

kiesett

 

A pilóták pontversenyének állása

Helyezés

Pilóta

Pontszám

1.

Max Verstappen

150 pont

2.

Sergio Pérez

129 pont

3.

Charles Leclerc

116 pont

4.

George Russell

99 pont

5.

Carlos Sainz

83 pont

6.

Lewis Hamilton

62 pont

7.

Lando Norris

50 pont

8.

Valtteri Bottas

40 pont

9.

Esteban Ocon

31 pont

10.

Pierre Gasly

16 pont

 

A konstruktőri pontverseny állása

Helyezés

Csapat

Pontszám

1.

Red Bull

279 pont

2.

Ferrari

199 pont

3.

Mercedes

161 pont

4.

McLaren

65 pont

5.

Alpine

47 pont

6.

Alfa Romeo

41 pont

7.

Alpha Tauri

27 pont

8.

Haas

15 pont

9.

Aston Martin

15 pont

10.

Williams

3 pont

 

Nyitókép: Rajt az Azeri Nagydíjon. Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi53
2022. június 16. 15:57
Svindli az egész ! Nem igaz, hogy egy két hónap alatt szar lett a merci ! Ugyan ez volt a Ferrari 7 éve ,vagy a wliams jó pár évig !
Kanmacska
2022. június 16. 15:57
Lényeg, hogy nem Hamilton győzött!
Tüke66
2022. június 15. 08:55
Buzimercivel nem is fog! Nem is értem, hogy egy ilyen nagy márka hogyan züllött le ennyire! Várom a színválasztékban a szivárványos Mergát!
clark
2022. június 15. 08:55
Így van. A szerecsengyereket le kellene húzni egy vécén. Oda való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!