Kapás Boglárka hetedik, Németh Nándor és Kós Hubert hatodik, a 4x200-as női gyorsváltónk ötödik lett a hazai vizes világbajnokságon

2022. június 22. 18:58

Kapás Boglárka a hetedik helyen végzett 200 pillangón, Németh Nándor hatodikként zárt 100 gyorson, Kós Hubert is hatodik lett 200 vegyesen szerda délután a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A női 4x200-as gyorsváltónk ötödik helyen végzett.

2022. június 22. 18:58
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a szerda délutáni úszóprogram rögtön egy magyar szempontból fontos versenyszámmal, a női 200 méteres pillangóúszás döntőjével kezdődött. Kapás Boglárka nyolcadikként került a fináléba, így a nyolcas pályát kapta. A bevonulásnál már hangos ováció fogadta Kapást, úszás közben még nagyobb volt a buzdítás.

Kapás az első 50 méter után a nyolcadik helyen haladt, fél távnál is még az utolsó helyen fordult. Ugyanígy versenyzett az elődöntős futamában is az első 100 méteren, akkor remek hajrával harmadikként ért célba. A döntőben azonban nem tudott Kapás felzárkózni, 150 méternél is nyolcadik helyen fordult.

Kapás megint kiváló hajrát produkált az utolsó hosszon, ez a hetedik helyre volt elég holtversenyben a svájci Helena Bach-hal, miután ők ketten 2:08.12-es időt teljesítettek.

Kapás Boglárka elégedett a 200 pillangón elért világbajnoki hetedik helyezéssel. Fotó: Trenka Attila
Kapás Boglárka elégedett a 200 pillangón elért világbajnoki hetedik helyezéssel. Fotó: Trenka Attila

A következő magyar érdekeltségű futam a férfi 100 gyors döntője volt, amelyben Németh Nándor úszott a nyolcas pályán, miután hotlversenyben elért nyolcadik idejével kedd este szétúszás után harcolta ki a fináléba jutást. Németh is hatalmas szukolás közepette versenyzett. Az első 50 méter után nyolcadikként fordult, de együtt haladt a mezőnnyel.

A táv második felében hatalmasat hajrázott Németh, és a hatodik helyen végzett 48.13-as idővel.

A számot a mostani világbajnokságon remeklő 17 éves David Popovici nyerte, így az ifjú román tehetség újabb világbajnoki aranyérmet szerzett a budapesti Duna Arénában.

Németh Nándor a hatodik helyen végzett 100 gyorson a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Németh Nándor a hatodik helyen végzett 100 gyorson a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A férfi 200 vegyes döntőjében Kós Hubert a kettes pályán állt a rajtkőre, miután ötödik legjobb idővel került a fináléba. A pillangón kiválóan ment Kós, az első 50 méter után a harmadik helyen fordult. A hátúszásban is remekelt, feljött a második helyre fél távnál. A mellúszásban visszacsúszott az ötödik helyre, az utolsó hosszon gyorson még egy pozíciót vesztett, és

a 19 éves Kós a hatodik helyen végzett 200 vegyesen a világbajnokságon a hazai közönség lelkes buzdítása mellett.

Kós láthatóan rendkívül kihajtotta magát, a futam után kellett neki néhány perc, hogy összeszedje magát az M4 Sportnak adott interjúra.

„Mindent kiadtam magamból. Megpróbáltam elmenni az elején, ám a táv második felében ez visszaütött. Ez volt az első vb-döntőm, szerintem jó úszás volt” – mondta Kós félig ájultan az M4 Sportnak.

Ezután viszont annyira rosszul lett, hogy a helyi orvosi csapatnak kellett ápolnia, és így már nem tudott megjelenni az újságírók számára fenntartott vegyes zónába. Pedig Kós még támolyogva is a mixed zone felé vette az irányt, de az orvosok kitámogatták a másik irányba. Később Kós már jobban lett, és elmondta az újságíróknak, hogy teljesen kihajtotta magát.

Kós Hubert a hatodik helyen zárt 200 vegyesen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 22-én. Fotó: Trenka Attila
Kós Hubert a hatodik helyen zárt 200 vegyesen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 22-én. Fotó: Trenka Attila

A női 200 méteres mellúszás elődöntőjének első futamában Békési Eszter a nyolcas pályán volt érdekelt, egy futamba került az amerikai világklasszis Lilly Kinggel. Békési a nyolcadik helyen ért célba 2:28.17-tel. Az idejével a 16. helyen végzett összességében, így nem ment tovább a döntőbe.

A férfi 200 méteres hátúszás elődöntőjének első futamában Kovács Benedek a hatos pályán indult, az első 50 méter után a másdik helyen haladt, fél távnál ötödikként fordult, 150 méternél is maradt ötödik, majd óriási hajrát mutatott, és Kovács kiváló idővel, 1:57.12-vel a negyedik helyen ért célba.

A második futamban Telegdy Ádám a hatos pályán úszott az amerikai világklasszis Ryan Murphy mellett, utóbbi az ötös pályát kapta. Telegdy az első hossz után hatodikként fordult, a következő 50 méteren tartotta a pozícióját. A harmadik 50 méteren egy helyet javított, majd nagyszerűen hajrázott, és a harmadik helyen csapott a célba 1:56.80-as idővel.

Összeítésben Telegdy az ötödik, Kovács a nyolcadik legjobb idővel jutott a csütörtök délutáni fináléba.

A Pádár Nikolett, Késely Ajna, Kapás Boglárka és Molnár Dóra (balról jobbra) alkotta 4x200-as női gyorsváltónk ötödik lett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 22-én. Fotó: Trenka Attila

A Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna és Kapás Boglárka alkotta 4x200-as női gyorsváltónk a kettes pályán úszott a fináléban. Pádár kezdett, a szegedi úszó remekül versenyzett, és a negyedik pozícióban ért falat. A sorrendben a második tag, Molnár lemaradt az első négytől, s a hatodik helyen váltotta őt Késely Ajna. Utóbbi turbó fokozatba kapcsolt, és az ötödik helyre hozta fel a magyar csapatot. A befejező ember, Kapás volt, a mozgásán látszott, hogy elfáradt a 200 pillangó döntője után, ám a szíve vitte őt, a hazai közönség is hajtotta őt, és Kapás megtartotta az ötödik pozíciót, így

a 4x200-as női gyorsváltónk az értékes ötödik helyen végzett.

Csütörtökön folytatódnak az úszóversenyek a Duna Arénában.

 

Nyitókép: Kapás Boglára a női 200 méteres pillangóúszás döntőjében a hetedik helyen végzett a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 22-én. Fotó: Trenka Attila

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!