Világsztárparádé a Gyulai Memorialon, háromemeletnyi magasságban az olimpiai bajnok!

2022. május 11. 16:35

Hat ötkarikás aranyérmes, köztük három jelenlegi világcsúcstartó vesz részt az idei, sorrendben 12. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyet augusztus 8-án rendeznek meg Székesfehérváron.

2022. május 11. 16:35
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A szervezőbizottság elnöke, Deutsch Péter stílszerűen azzal kezdte a verseny sajtótájékoztatóját, hogy „még soha nem tettük ilyen magasra a lécet”! Utalva többek között arra, hogy rendkívül rangos mezőny gyűlik össze az idei viadalon. A sportvezető hozzátette:

"Az idén immár 12. alkalommal megrendezett Gyulai Memorialnak kettős célja van: az egykoron méltán népszerű Budapest Nagydíj megfelelő utódja legyen; akik láttuk, sosem feledjük a legendás Edwin Moses futását a Népstadionban, valamint igazi ünnep volt, amikor Carl Lewis is – közönségsikert aratva – rajthoz állt fővárosunkban.

A világ ötödik legrangosabb atlétikai versenyének rangsorolt viadal másik törekvése, hogy méltó emléket állítson Gyulai István emlékének, aki versenyzőként, sportriporterként és sportdiplomataként is rendkívül sokat tett a sportágért magyar és nemzetközi szinten egyaránt.

Azért is rendkívül fontos lesz az idei esemény, mert jövőre Budapest rendezi az atlétikai világbajnokságot, amelyet a világ harmadik legjelentősebb sporteseményének tartanak az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után"

Ezután Spiriev Attila versenyigazgató vette át a szót, aki a várva vár nagy bejelentésre készült: idén mely’ világsztárokat láthatja Székesfehérváron a közönség?

A Gyulai Memorialon tavaly debütált a férfi súlylökés, amelynek első számú klasszisa, Ryan Crouser érkezik Székesfehérvárra. Az amerikai világsztár 2021 óta a szám világcsúcstartója, 23,37 méterrel. Érdekesség: Ryan egy 31 éve fennálló rekordot adott át a múltnak tavaly, Oregonban, az idei világbajnokság helyszínén.

Jasmine Camacho-Quinn (középen) szintén aktuális olimpiai bajnokként érkezik Székesfehérvárra Fotó:wabudapest23.hu
Jasmine Camacho-Quinn (középen) szintén aktuális olimpiai bajnokként érkezik Székesfehérvárra Fotó:wabudapest23.hu

Jasmine Camacho-Quinn, Puerto Ricó-i gátfutónő tavaly győzött a Gyulai István Memorialon, majd olimpiai bajnok lett Tokióban. Minden idők negyedik legjobb eredményét érte el 100 méteres női gátfutásban az olimpiai elődöntőben felállított 12.26-os olimpiai csúccsal.

 Gianmarco Tamberi a világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége, a hölgyek nagy kedvence. Nagyon kevés sportoló tud olyan hangulatot teremteni, mint a temperamentumos olasz magasugró. Olimpiai bajnok lett Tokióban, a katari Mutaz Essa Barshimmal osztozott az aranyérmen, az ötkarikás játékok egyik legemlékezetesebb pillanatát okozva.

Halász Bence világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető, aki korábban már hatszor is megmérethette magát a Gyulai István Memorialon. A 24 éves magyar atléta 2019-ben és 2020-ban is második lett a rangos nemzetközi versenyen.

Halász Bence immár hetedszer áll rajthoz a Gyulai Memorialon Fotó: wabudapest23.hu
Halász Bence immár hetedszer áll rajthoz a Gyulai Memorialon Fotó: wabudapest23.hu

 Anita Wlodarczyk a kalapácsvetés női világcsúcstartója, aki már hatszor vett részt a Gyulai István Memorialon, és mindegyik alkalommal győztesen hagyhatta el a dobókört. A lengyel legenda háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokként vág neki a szezonnak.

 Daniel Stahl, a 29 éves svéd atléta napjaink kimagaslóan legjobb diszkoszvetőjeként érkezik Székesfehérvárra. 2019-es világbajnoki címe után 2021-ben Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A legutóbbi három évben ő nyerte a Gyulai István Memorialt.

 A Nemzetközi Atlétikai Szövetség abszolút, tehát versenyszámoktól független listavezetője Armand Duplantis igazi kuriózum. Édesapja amerikai, édesanyja svéd, emiatt indul svéd színekben a világversenyeken. Apukája szintén neves rúdugró volt, emiatt már – nem tévedés! – ötéves kora óta a rúdugrásnak szentelte az életét.

Ilyen előzmények után nem véletlen, hogy "Mondo" Duplantis már 21 éves korára átírta Szergej Bubka teljes örökségét. Szabadtéren és fedett pályán is övé minden idők legjobb eredménye, a márciusi belgrádi fedett pályás világbajnokságon elért 620 centiméteres világcsúcsa pedig a jelenlegi világrekord.

Ezúttal elég lesz Székesfehérvárig utaznunk, hogy az olimpiai bajnokot láthassuk háromemeletnyi magasságba ugrani. Ő lesz az, aki miatt Magyarországon még soha nem látott magasságba teszik majd a lécet!  

Nyitókép Armand Duplantis a tokiói olimpia után a Gyulai Memorialon is a fellegeket veszi célba! Fotó: MTI/EPA Diego Azubel

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2022. május 13. 14:13
"Mán aszíttem, hogy ez is ukrán..." Akkor nem vagy színvak. :) (Még jó, hogy a trikójára hatalmas betűkkel rá van írva, kiket képvisel… :P )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!