Freiburg – RB Leipzig Német Kupa-döntő 1-1 - az "orosz rulett" után lipcsei diadal!

2022. május 21. 19:55

Az idei fináléban négy magyar futballista is érdekelt, a Freiburg kezdőjében Sallai Roland, a Leipzig kapujában Gulácsi Péter, a védelemben a csapatkapitány Willi Orbán kezd, míg Szoboszlai Dominik a kispadon várja a kezdő sípszót.

2022. május 21. 19:55
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A két együttes kezdőcsapata a következő:

FREIBURG: Flekken – Gulde, Lienhart, Schlotterbeck – Kübler, Eggestein, Höfler, Günter – Sallai, Grifo – Höler

RB LEIPZIG: Gulácsi – Simakan, Orbán, Klostermann – Halstenberg, Kampl, Laimer, Heinrichs – Nkunku, Forsberg – André Silva

Kedves olvasóink! Kövessék élő közvetítésünket a remélhetőleg magyar főszerepléssel tarkított Német Kupa-döntőről!

A találkozót Sascha Stegemann vezeti.

1. perc

Az RB Leipzig kezdi a mérkőzést.

5. perc

Nkunku sérül meg rögtön a meccs elején. Érzékeny veszteség lenne a lipcseiek számára, ha már a mérkőzés kezdete után rögtön elvesztenék a az idei Bundesliga-szezon felfedezettjét. Még egy adalék: a francia 78 percenként (!) vesz részt egy-egy lipcsei gólban!

14. perc

Forsberg kavargat a 16-oson belül, beadását bravúrral üti ki Flekken, a labda Nkunku elé pattan, a meggyógyult támadó lövése szögletre vágódik. A mérkőzés első korneréből nem lesz semmi.

A szakzsargon kifejezésével élve: mindkét csapat a biztonsági játékot helyezi előtérbe. 

19. perc

Sallai Roli a 16-osról visszafelé adja a labdát, Eggestein mintegy 20 méterről tüzel, a labda védhetetlenül vágódik Gulácsi kapujának jobb alsó sarkába! 1-0 a Freiburg javára!  

Az RB Leipzig összes játékosa heves rekalmálásba kezd, hiszen az átadás előtt honfitársunk kezét érintette a labda. A közelmúltbeli módosítás után azonban a VAR jogosan (?) bólint rá a találatra, ugyanis a szabály úgy szól: "ha közvetlenül a gólszerzés előtt a támadó kezét vétlenül éri a labda, ám az tovább pattan, és játékostársa gólt szerez, a találat érvényes!" 

Más kérdés, hogy honfitársunk kezezése korántsem tűnt vétlennek...

24. perc

Rövid időn belül egyenlíthettek volna a lipcseiek: Schlotterbeck eladott labdájára Nkunku csap le, átadását André Silva kapura rúgja, a labda már túl jut Flekkenen, ám Schlotterbeck bravúros mozdulattal javít. Jogosan ünnepli magát! 

32. perc

A lipcsei futballistáknál kezd elszakadni az a bizonyos cérna: minden szituáció után hevesen reklamálnak a játékvezetőnél, és az összes szembejövő Freiburg-játékossal összevesznek. Talán a futball-lal kéne foglalkozni...

34. perc

Wili Orbán azonban igazi profi: csak a játékkal foglalkozik. 20 méteres bombáját magabiztosan védi Flekken! 

36. perc

A lipcseiek vezetőedzője, Domenico Tedesco is egyre idegesebb: a negyedik játékvezetőnek, Robert Schrödernek egyre gyakrabban kell csitítania az olasz szakembert.

Nem is csoda, hogy ideges a 37 éves mester: rendkívül pontatlanul, sok eladott passzal játszik a Leipzig!

45. perc

Nkunku talpalja telibe Grifót, ez vajon miért nem sárga?! Csak nehogy kicsússzon a mérkőzés Stegemann spori kezéből!

45+2. perc

A félidő zárásaként Sallai beadása a lipcsei védőkről Vincenzo Grifo elé pattan, az olasz 17 méteres lövését Orbán blokkolja.

Willi Orbán és az RB Leipzig - egy félidő után - fél térden... Fotó: MTI/EPA Filip Singer
Willi Orbán és az RB Leipzig - egy félidő után - fél térden... Fotó: MTI/EPA Filip Singer

SZÜNET UTÁN 

49. perc

Cseppet sem meglepő, hogy a lipcseiek támadólag lépnek fel: Nkunku élesen lő mintegy 20-ról. Flekken ezúttal is magabiztos.

Az RB Leipzig nem tud mit kezdeni a Freiburg betömörülő védekezésével - és közben a padon ül két remek képeségű játékmester, Dani Olmo és Szoboszlai Dominik...

56. perc 

Felforrósodik a hangulat! Előbb a freiburgi büntetőterületen belül esik el gyanús körülmények között Simakan, a spori nem fúj, az előrevágott labdát Marcel Haslstenberg alaposan elvéti, mely után Lucas Höler egyedül törhet kapura. Ám nem sokáig jut, hiszen a lomha lipcsei még a 16-oson kívül lerántja - jogos piros lap!   

59. perc

Grifo mintegy 25 méterről kapura suhintja a labdát, de csak az oldalhálót találja el. A lelátón többségben lévő freiburgi drukkerek már gólt látnak, de Gulácsi egészen közelről látja, hogy fölösleges közbeavatkoznia. 

60. perc

Ezúttal Sallai törhet ki kissé kisodródva, láttuk már őt hasonló szituációban gólt szerezni; ezúttal azonban ő is az oldalhálóba lő. Lehet, hogy megsajnálta Gulácsit?

Sallai Rolandon ezúttal sem múlt: gólpassz és jó játék! Fotó: MTI/EPA Daniel Hecker (archív)
Sallai Rolandon ezúttal sem múlt: gólpassz és jó játék! Fotó: MTI/EPA Daniel Hecker (archív)

61. perc

Ezt már Tedesco sem bírja tovább: Forsberg helyett Nordi Mukiele és André Silva helyett - végre! - Szoboszlai Dominik a pályán!

65. perc

Grifo villan egyet: 17 méterről tüzel, a freiburgiak házi gólkirálya alig lő fölé.

68. perc

Így legyen ötösünk a lottón! Ezúttal a szlovén légiós, Kevin Kampl jön le a lipcseieknél, és a spanyol Dani Olmo is a pályán!  

76. perc

Nkunkut rúgják föl a kaputól 27 méterre. Szoboszlai áll a labda mögé, de a szabadrúgást a sorfalba bombázza. A kipattanót Laimer íveli előre, Willi Orbán tovább fejeli a labdát, Flekken a kapuban ragad, a szemfüles Nkunkunak ez bőven elég: becsúszva a hálóba talpalja a labdát. Még egy magyar gólpassz - Freiburg - RB Leipzig 1-1 

82. perc

Tűzbe jön a Lipcse! Szoboszlai lehetetlen szögből elvégzett szabadrúgását Flekken ezúttal kiüti, kisebb csetepaté után a Freiburg jöhet szabadrúgással. 

Szoboszlai Dominik a kupadöntő 61. percétől varázsolhatott. Fotó: MTI/EPA Clemens Bilan (archív)
Szoboszlai Dominik a kupadöntő 61. percétől varázsolhatott. Fotó: MTI/EPA Clemens Bilan (archív)
 

84. perc

Egyelőre Dani Olmo lábában marad az egyenlítés: érthetetlen módon teljesen egyedül vesz le egy labdát mellel a 16-oson belül, lövése alig kerüli el a freiburgiak kapuját.

4 perc lesz a hosszabbítás!

Cseppet sem meglepő, hogy a rendes játékidőben 1-1 lett a végeredmény, hiszen a bajnokságban kétszer is ugyanezt produkálta egymás ellen a két csapat. 

VÉGE, JÖN A 2X15 PERC HOSSZABBÍTÁS!

92. perc

Veszélyes freiburgi szögletekkel kezdődik az extra játékidő első félideje: Grifo szögletét a csereként beálló Demirovic fejeli kapura, a meglepett Gulácsi mellett a kapufán csattan a labda. Honfitársunk nem is tudja megszerezni, újabb sarokrúgás következik, amelyet már magabiztosan húz le a magyar válogatott kapusa.  

Az emberelőnyben lévő Freiburg beszorul, játékosai egyre tanácstalanabbnak tűnnek.

101. perc

Orbán remek előre ívelését Mukiele kapja, begurításáról alig marad le Nkunku. Ezúttal nem Flekkenen múlt, hogy nem szerzett vezetést a Bundesliga negyedik helyezettje.

104. perc

A Leipzignek ismét óriási szerencséje van! A csereként beálló Schmid lövése után a kapufán pattan a labda, a kipattanót pedig Demirovic az üresen tátongó kapu fölé vágja!

HAMAROSAN KÖVETKEZIK AZ UTOLSÓ 15 PERC!

Helyzetecske itt, helyzetecske ott, de a két csapat láthatóan nem akar már kockáztatni. Ennek ékes bizonyítéka, a két kapus, Mark Flekken és Gulácsi Péter ívelget egymásnak. 

113. perc

Szoboszlai ütőjét szedik föl a freiburgi védők, a szabadrúgást a sértett végzi el. A mintegy 27 méteres löket élesen kapura megy, de a holland kapus magabiztosan hárít.

114. perc

Rögtön jön a freiburgi válasz: Haberer kapáslövése a felső kapufán csattan, Gulácsi rajta volt...

117. perc

Na, kérem! Dani Olmót igencsak gyanúsan szereli Höfler. A freiburgi elpöcköli ugyan a labdát, de mintha összekulcsolná a spanyol lábát. Mindenesetre Stegemann már videózik. Nincs lipcsei büntető! 

119. perc

Petersen tizenhatoson belüli passzát Grifo alig lövi kapu fölé!

120. perc

A mérkőzés utolsó szögletét Szoboszlai Dominik íveli be: Orbán elől kifejelik a labdát, az újabb sarokrúgásra már nem kerül sor.

Jöhetnek a 11-esek! 

A lipcseiek kezdenek, Nkunku bevágja! Előny a Lipcsénél! 

A csereként beálló Petersen is higgadtan értékesíti a lehetőséget. Egál! 

Wili Orbánért izgulhatunk! Felesleges volt, honfitársunk magabiztos. Vezet a Lipcse!

A freiburgi csapatkapitány Günter viszont még a kaput sem találja el!

Következik a technikás Dani Olmo - nem is hibázza el! Kettővel megy a Leipzig!

Schlotterbeck higgadtan bombáz a kapuba - már csak egy az előny.

A lipcsei Henrichs - nem kis szerencsével - belövi - ismét kettővel megy az RB Leipzig.

Mivel Ermedin Demirovic bombája a felső lécről a gólvonal elé pattan, harmadik próbálkozásra (története során először) Német Kupa-győztes az RB Leipzig, három magyar válogatott játékossal, Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal a soraiban! 

 

Nyitókép Christopher Nkunkunak ezúttal is sokat köszönhet a Leipzig! Fotó: MTI/EPA Filip Singer  

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GyurkaPista
2022. május 22. 11:43
Már megbocsáss, de ennyi általánosító közhelyet rég olvastam egy kommentben... Az amerikaiak verik a négereket, a négerek meg atletikusak, és kurva jól futnak... A zsidók gazdagok, az ukránok szegények, a magyarok kövérek, a németek szőkék, az olaszok alacsonyak, és hajlamosak a kopaszodásra... Ezeknek így semmi értelme... Legfontosabb szempont, hogy olyan helyen legyen ahol JÁTSZIK, ezáltal rutint, és önbizalmat szerezzen... Én az utóbbit hiányolom leginkább a játékából, aminek nyilván nagyrészt a kispad az oka... Pedig "taknyos" 19 evesen kicsattant az önbizalomtól, a sérülés sajnos a legrosszabbkor érte... Remélem, és kívánom neki, hogy mielőbb ismét visszajöjjön a régi, ambíciózus, sikeres énje!!! Tedesco meg kapja be...
Fideszes gentleman
2022. május 22. 11:37
Szobi a legjobb helyen van. Be fogja verekedni magát a kezdőbe a következő szezonban.
Búvár Kund
2022. május 22. 11:31
Olaszország játékostemető, oda nem szabad mennie. Németország a neki való. Ilyen szempontból jó helyen van. Talán vele van a baj. Lehet inkább a hozzáállásával van baj? Akkor meg mehet bárhová nem fog játszani. Angliába a fizikuma gyenge. Okaszországba sokat kell védekezni.Ott egy magyar sem csinált még karriert az ut9bbi 30 évben. Spanyol kiscsapatoknak drága, a nagyoknak meg nem elég komplex játékos.
DrPepper
2022. május 22. 09:07
Nkunku valószínűleg elmegy, Szobi jövőre megint kezdő lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!