11 tény, amit a világcsúcstartó „Don” Carlo Ancelottiról feltétlenül tudni érdemes!

2022. május 02. 17:06

A Real Madrid a hétvégi fordulóban – négy játéknappal a zárás előtt – az Espanyol 4-0-s legyőzésével megszerezte története 35. spanyol bajnoki címét. A csapat legendás vezetőedzője előtt – stílszerűen – egy 11 pontból álló összeállítással tisztelgünk.

2022. május 02. 17:06
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Carlo Ancelotti egy észak-olaszországi farmon, Reggiolóban nőtt fel, egy lánytestvére van, Angela, a szülők sajttermelőként teremtették meg a napi betevőt.

2. A 63 éves szakember

A sort a Milannal 2004-ben megszerzett scudetto nyitotta meg, 2010-ben pedig már a Chelsea-vel nyert aranyérmet a Premier League-ben. Ancelotti lett az első olasz szakember, aki bajnoki címet szerzett az angol élvonalban. 2013-ban már a Paris SG-vel ünnepelhetett, ám a szezon végén azért távozott a francia fővárosból, hogy a Real Madrid edzője lehessen. A közös történelem első korszakában „csupán” egy Király Kupa jött össze, és cseppet sem, mellékesen a Bajnokok Ligáját is elhódították – a bajnoki aranyra egészen 2022-ig várni kellett. De ne ugorjunk ennyire előre, hiszen 2016-ban a Bayern München mestere lett, és bár már az első szezon  végén övék lett a bajnoki salátás tál, a közös együttműködés meglepően rövid ideig tartott, a hírek szerint többek között azért , mert a játékosok kritizálták, régimódinak tartották az edzésmódszereit. Ezt követően kissé leszálló ágba került a karrierje (a Napolinál és az angol Evertonnál dolgozott), majd 2021. június 1-én – kisebb meglepetésre – újra a Real Madrid mestere lett. S hogy ez mennyire jó döntésnek bizonyult, igazolja: már a második korszak első szezonja végén összejött a hőn áhított bajnoki cím.

A Real Madriddal a Bajnokok Ligája-trófea elhódítása lenne a csúcs! Fotó: MTI/EPA Christian Bruna (archív)
A Real Madriddal a Bajnokok Ligája-trófea elhódítása lenne a csúcs! Fotó: MTI/EPA Christian Bruna (archív)

3. Játékosként az AS Rómával a Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjéig jutott (1984-ben a  Liverpooltól kaptak ki tizenegyesekkel, a rendes játékidőben 1-1 volt a végeredmény), a legendás, Arrigo Sacchi-féle AC Milannal azonban (a kezdőben Franco Baresivel, Paolo Maldinivel és a három holland „Tulipánnal” Frank Rijkaarddal, Ruud Gullittal és Marco van Bastennel) a BEK-trófeától az olasz bajnoki címig mindent megnyertek. Az olasz válogatottban 26-szor lépett pályára, részt vett az 1986-os, valamint az 1990-es hazai rendezésű világbajnokságon, utóbbin bronzérmes lett a Squadra Azzurrával. Érdekesség: a magyar válogatott ellen egyszer sem lépett pályára.  

4. Játékoskorában nem kevesebb, mint hat térdműtétje volt, ennek köszönhetően a mai napig kissé bicebócán jár, de a rendszeres kerékpározásról sosem mondana le!

5. A 63 éves mester különösen odafigyel a kommunikációra, bárhol is dolgozik a nagyvilágban, rendkívül fontosnak tartja, hogy játékosai pontosan megértsék, mit is akar közölni velük. Ennek köszönhető, hogy

6. Ancelotti a régi vágású iskola híve: legyen szó Bajnokok Ligája döntőjéről vagy éppen egy helyi kiscsapat elleni kupamérkőzésről, mindig megtiszteli az ellenfelet és a mérkőzést, hogy öltönyben és nyakkendőben dirigál a kispad mellől. Nem véletlen, hogy sosem látták még tétmérkőzés közben melegítőben.

7. Első feleségétől, Louisától ugyan már elvált, de házasságukból két gyermek született: Davide már a Bayern Münchennél (bár Robert Lewandowskiék nem túlságosan kedvelték), majd most, a Real Madridnál is az egyik másodedzője, míg Katia lánya férje, Mino Fulco jelenleg a Real Madrid dietetikusaként dolgozik mellette.

Második feleségével, Mariann-nal - az élet nem csak a futballról szól! Fotó: lifebogger.com
Második feleségével, Mariann-nal - az élet nem csak a futballról szól! Fotó: lifebogger.com

8. Ancelotti jelenlegi felesége egy kanadai születésű, spanyol származású hölgy, Mariann Barrena, akivel 2011-ben Londonban találkozott. 2014-ben kötöttek házasságot, Mariann nem is tagadja, hogy rajong a férjéért, személyisége mellett a humorát kedveli leginkább.   

9. Főhősünk régen nagy dohányos hírében állt, de az egészsége miatt leszokott a napi egy doboz cigarettáról. Ám amikor aktuális csapatával bajnoki címet szerez, sosem felejt el egy-két szivart elszívni. Nem véletlen, hogy játékosai Don Carlónak is becézik őt…

10. Nem csak a pályán, a konyhában is rendkívül otthonosan mozog. Franciaországtól Németországig odavoltak a játékosai a klasszikus milánói spagettiért, ő személy szerint azonban a tengeri herkentyűkért rajong! A másik nagy kedvence a szalámi,

11. Carlo Ancelotti egyetlen szívfájdalma: sohasem lehetett a hazájában próféta, azaz az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. S bár soha se mondd, hogy soha, valószínű, hogy erre már nem is kerül sor…

Nyitókép: Don Carlo Ancelotti és az elmaradhatatlan szivar - az újabb bajnoki cím után! Fotó: Facebook

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya66
2022. május 03. 19:07
Hala Madrid y nada más!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!