Xavi meglepő kijelentése a Frankfurt elleni kiesés után: Ez kérem szépen, egyáltalán nem kudarc!

2022. április 15. 13:42

Amire Barcelonában senki nem számított: az idegenbeli 1-1 után a Nou Campban szenvedett váratlan vereséget a spanyol topcsapat (2-3), így az Eintracht jutott a legjobb négy közé.

2022. április 15. 13:42
null
Vámos Tamás

Pedig már az előjelek is vészjóslóak voltak a katalánok számára: Xavi irányításával négy kupameccsből csupán egyet nyertek meg Dembeléék, ráadásul a frankfurti szurkolók valósággal ellepték Barcelonát, több mint 30 ezren érkeztek a mérkőzésre, és mivel a hazai drukkereket, főleg a bérleteseket egyáltalán nem lelkesítette, hogy kedvenceik nem a legrangosabb európai kupaküzdelemben, a BL-ben, hanem csupán az Európa Ligában próbálnak szépíteni a bizonyítványon, és bejutni a legjobb négy közé, távolmaradásukkal tüntettek. Ezzel magyarázható,

amire emberemlékezet óta nem volt példa: a Nou Campban, egy rangos kupatalálkozón a publikum felét a vendégszurkolók tették ki, ugyanis a leleményes német fanatikusok felvásárolták a belépőket az otthon maradásukkal tüntető bérletesektől.

Ráadásul már a 3.percben jött az első hidegzuhany a hazaiak számára: Eric Garcia egyértelműen lerántotta Lindströmöt a büntetőterületen belül, máris 1-0 a Frankfurtnak.

(Érdekesség: a katalánok utolsó négy mérkőzésén négy büntetőt is ítéltek a Barcelona ellen – annyit, mint az azt megelőző 55 találkozójukon összesen.)

Ez a váratlan baki meg is adta a mérkőzés alaphangulatát, hiszen ahogy várható volt, a Barca nyomás alá helyezte a frankfurti kaput, de igazán nem tudott számottevő helyzetet kialakítani. Xavi is érezte, hogy valami nagyon nem klappol, hiszen szokatlanul sokat reklamált, és járkált idegesen a számára kijelölt „ketrecben”.

S ha mindez nem lett volna elég, a 36. perben csőstől jött a baj: Kosztics passzával Rafael Borré addig tologatott, amíg tiszta lövőhelyzetbe került, és hatalmas gólt vágott a léc alá. A kolumbiai öröme azonban nem lehetett teljes, hiszen éppen a mérkőzés napján érkezett a szomorú hír: autóbalesetben elhunyt hazája és a világfutball legendája, a három világbajnokságon tíz mérkőzésen pályára lépő Freddy Rincón.

Az apró termetű csatár könnyes szemmel ajánlotta példaképének a találatot.

Borré számára édes vigasz lehetett, hogy nem sokal később a tizenhatoson belüli kezezése minden bizonnyal büntetőt ért volna a Barcelonának, de a mérkőzés portugál játékvezetője, Soares Dias (hiába nézte meg a videőfelvételt) a VAR-kapcsolat meghibásodása miatt nem ítélt büntetőt!

Vajon ebben az esetben miért nem bízott meg 100 százalékosan magában a sípmester? Ha egyértelműen látta a büntetőt, miért nem adta meg?

Nem csak Mingueza Koszticsot, a Barca a Frasnkfurtot nem tudta feltartóztatni Fotó: MTI/EPA/EFE Alejandro Garcia
Nem csak Mingueza Koszticsot, a Barca a Frasnkfurtot nem tudta feltartóztatni Fotó: MTI/EPA/EFE Alejandro Garcia

Mindenesetre a kínosan hosszú közjáték az amúgy is padlón lévő hazaiakat zavarta meg jobban, és az utóbbi hetekben remek formában játszó Filip Kosztics adta meg a kegyelemdöfést: a csereként beálló Sergi Dest lába között talált a hálóba.

S bár a végén (köszönhetően a 11 perces hosszabbításnak is) legalább kozmetikázni tudott a csúfos kudarcon a Barca – „csupán” 3-2-re kapott ki az Eintracht Frankfurttól – a teljes Európa Liga-szezon egyik legnagyobb meglepetését hozta a csütörtöki barcelonai éjszaka.

A mérkőzés végén a hazaiak mestere, Xavi Hernández meglepően optimistán nyilatkozott:

- Nem szabad lelki és fizikai fáradtságra fogni a vereséget. Nem játszottunk jól, rengeteg helyzetet elrontottunk. A búcsú természetesen nagyon fáj, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rosszul játszottunk volna, és rossz úton járnánk. Lehet, hogy most sokan azt mondják, hogy a Frankfurt elleni vereség kudarc, de ez kérem szépen, egyáltalán nem az! Egyébként is: az elsődleges célunk, hogy a Bajnokok Ligájába jussunk, és erre minden esélyünk megvan.

Az Eintracht Frankfurt vezetőedzője érthetően rendkívül boldog volt:

- Hihetetlen, amit ma este a srácok véghez vittek. de nem csak nekik jár a dicséret, hanem annak a több tízezer szurkolónknak is, akik velünk voltak ezen az estén. Aki itt lehetett, sosem felejti el ezt az éjszakát, hiszen

azokat az érzelmi csúcsokat, amelyeket közösen átéltünk, pénzért nem lehet megvenni!

Nyitókép: nem csak Rafael Boré, a teljes frankfurti csapat a Barcelona fölé nőtt! Fotó: MTI/EPA/EFE Alejandro Garcia  

 

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2022. április 16. 01:16
A Villareal gyengébb a Barcelónánál mégis elkalapálta a Frankfurtnál erősebb Bayernt, a Frankfurt meg a Barcelónát. Ennyit a statisztikákról. A mostani teljesítményük alapján állítottam amit. Lehet az Audi karikák helyett egy BMW propeller kellene az ingujjukra. Az szerencsésebb lenne.
foldizs
2022. április 15. 21:50
Múlt héten még a trófea megnyeréséről álmodoztak.
DRoy
2022. április 15. 21:46
Dehogy jobb... A Frankfurt egy nagyon erős, fizikai dominanciájú focit játsztó, kiváló csapat, én abszolút bíztam benne, hogy elkalapálják a Nagybarszát. DE attól még, hogy a Bayern most kicsit megtorpant, még a Bayern marad. A katalánok elleni, utolsó két éves mérgegük 3 győzelem, 14-2-es gólkülönbség...akarsz még valamiről beszélni? :)
Kekec54
2022. április 15. 20:31
Jelenleg igen, de ne felejtsd el elvett egy jogos büntetőt a Barcától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!