Két orosz származású magyar versenyző nyert arany- és ezüstérmet az oroszok nélkül rendezett birkózó Európa-bajnokságon Budapesten

2022. március 30. 06:09

Két Oroszországban született, honosított szabadfogású versenyzőnk a döntőig menetelt az oroszokat nélkülöző budapesti birkózó Európa-bajnokságon. Muszukajev Iszmail aranyérmes lett a 65 kg-osok versenyén, míg a 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav ezüstérmet szerzett kedden a BOK Csarnokban a hazai közönség buzdítása közepette. Másik két magyar szabadfogású birkózó, Ligeti Dániel és Halidov Gamzatgadzsi a bronzéremért száll harcba szerdán.

2022. március 30. 06:09
null
Bánfalvi Szabolcs

Budapest ad otthont az idei birkózó Európa-bajnokságnak március 28. és április 3. között. A magyar fővárosban legutóbb 2001-ben rendeztek kontinensviadalt, ám akkor csak szabadfogású versenyt tartottak. Akkor a fogásnem egykori klasszisa, jelenleg a magyar szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt nyert Eb-aranyérmet hazai pályán.

És 21 év után újra magyar kontinensbajnoknak örülhetünk egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon, mivel

szabadfogású birkózóink közül az orosz származású Muszukajev Iszmail magyar színekben szerzett aranyérmet a 65 kilogrammos súlycsoportban a fővárosi BOK Csarnokban.

A világbajnoki bronzérmes, tokiói olimpiai ötödik helyezett birkózónk hétfőn mindkét összecsapását technikai tussal nyerte: először az albán Iszlam Dudajevet (10:0) verte meg a negyeddöntőben, majd az elődöntőben a lengyel Krzysztof Bienkowski ellen is simán győzött (11:0). Muszukajev így jutott be a keddi döntőbe, ahol a háromszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes azeri Haji Aliyev ellen lépett szőnyegre.

A magyar Muszukajev Iszmail az azeri Haji Aliyev ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. A magyar versenyző technikai tussal győzött és aranyérmes lett. MTI/Kovács Tamás

Muszukajev a fináléban is fantasztikusan birkózott, igaz, az első pontot az azeri világklasszis szerezte meg a honosított versenyzőnk passzivitásáért, ám utána Muszukajev ellenállhatatlannak bizonyult. Az FTC birkózója kiváló lábra menéssel levitte ellenfelét, és miután összefogta riválisa lábát, megpörgette őt egy orsóval, s ezzel már 6:1 volt az állás. Majd Aliyev agresszív stílusban kezdett birkózni, azonban ez kontraproduktív volt az ő szempontjából, hiszen ennek következtében két intéspontot is kapott: először meztépésért, majd Muszukajev legérzékenyebb testrészének a megtámadásáért. Ezzel már 8:1-et mutatott az eredményjelző.

Ezután Muszukajev egy nagyszerű négypontos dobást hajtott végre,

a 12:1-es állás pedig a meccs végét jelentette, mivel kialakult a szabadfogásban technikai tushoz szükséges tízpontos különbség.

„Nagyon hosszú út áll mögöttem, rengeteg akadályt kellett legyőznöm azért, hogy idáig jussak. Egész Magyarországnak szeretném megköszönni, hogy lehetőségem nyílt valóra váltanom az álmomat, hálás vagyok a kilátogatóknak, akik varázslatos hangulatot teremtettek, sokat jelentett a buzdításuk. Előre persze nem tudhattam, hogyan alakul a mérkőzés, mindent meg kellett tennem a győzelemért. Igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a jövőben még közelebb kerüljek a közönséghez” – árulta el a Nemzeti Sportnak Muszukajev Iszmail a győztes finálé után.

A győztes magyar Muszukajev Iszmail mutatja aranyérmét a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. MTI/Kovács Tamás

Kedden a másik orosz származású magyar birkózónk, a szabadfogású 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav is a döntőben vívott csatát szintén egy azerivel, miután hétfőn legyőzte szlovák ellenfelét a selejtezőben, az észak-macedónt a negyeddöntőben és a német riválisát az elődöntőben.

Ezzel Bajcajev – sérülések és egyéb kihagyások miatt – négy évvel a 2018-as kaszpijszki kontinensviadal után birkózhatott megint nagy világverseny fináléjában, akkor még Oroszországot képviselve nyerte meg az Eb-t.

Emellett orosz színekben szerzett még Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet is Bajcajev, aki pályafutása során a budapesti kontinenstornán indult először magyarként.

Érdekesség, hogy a BOK-csarnokban zajló Eb-n a 97 kilogrammosok fináléjában Bajcajev azzal az azeri Magomedkhan Magomedovval küzdött meg, akit megvert az oroszországi Krasznojarszkban rendezett 2020-as Ivan Yarygin Grand Prix döntőjében. Ezen a nemzetközi szabadfogású birkózó versenyen mindketten egy Oroszországhoz tartozó köztársaságot képviseltek: Bajcajev Észak-Oszétia–Alánia Köztársaság színeiben diadalmaskodott, míg Magomedov Dagesztánt képviselve szerzett ezüstérmet.

Az azeri Magomedkhan Magomedov (kékben), miután győzött a magyar színekben versenyző Bajcajev Vlagyiszlav ellen a férfi szabadfogású birkózók 97 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. MTI/Kovács Tamás

A döntő párosítása megismétlődött Budapesten, ám Bajcajev már magyarként, Magomedov pedig azeriként versenyzett a 2022-es Európa-bajnokságon. Ebben a fináléban Magomedov kezdett jobban, egy szép akcióval négy pontot kapott. Majd Bajcajev ellenfele mögé került és levitte az azerit, akit meg is intettek a szőnyegről kimenekülésért, emiatt plusz egy pontot szerzett Bajcajev. Magomedov 5:3-ra vezetett, és ezután is többpontos akciókat hajtott végre, így már 9:5 is volt az állás, s végül 11:5-re győzött.

Bajcajev pedig második Eb-ezüstérmét szerezte meg, de ezt már magyarként tette a hazai közönség biztatása mellett.

„Nagyon erős ellenféllel szemben küzdött, és nem esélytelenül. Kevés hiányzott ahhoz, hogy felé billenjen a mérleg nyelve. Egész nap erre a meccsre készült, győzni akart, épp emiatt egyelőre kicsit keserű most ez az ezüstérem. Kell némi idő neki, hogy feldolgozza, veszített” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Konsztantyin Gulevszkij, a magyar válogatott edzője Bajcajevről.

Az orosz-ukrán háború miatt a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) úgy döntött, hogy Oroszország és Fehéroroszország válogatott birkózói nem indulhatnak az idei kontinenstornán, három orosz származású versenyző mégis érmet tudott nyerni kedden, ebből kettőt Magyarországnak, egyet pedig Azerbajdzsánnak.

Az ezüstérmes magyar színekben versenyző Bajcajev Vlagyiszlav a férfi szabadfogású birkózók 97 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. MTI/Kovács Tamás

A hétfői versenynapon a magyar szabadfogású birkózók közül a 70 kilogrammos Antal Dániel 10:6-ra kapott ki az azeri Bayramovtól, míg a 79 kilogrammos Vida Csaba a grúz Gamkrelidze ellen veszített 9-8-ra, így mindkét versenyzőnk kiesett.

Kedden pedig a 125 kg-os szabadfogásúak versenyében Ligeti Dániel két sima győzelemmel az elődöntőbe menetelt, ott azonban vereséget szenvedett a török Taha Akgültől. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok 10:0-ra, technikai tussal győzött az Eb-ezüstérmesünk ellen.

Így szerdán Ligeti a bronzéremért vív meg az orosz származású szerb Magomedgadzhi Nurasulovval.

„Azt nem tőlem kellene megkérdezni, hogy arra a bizonyos szituációra miért a töröknek adták a négy pontot, még videózás után is. Eleve az első pontja úgy született, hogy belenyúlt a szemembe, aztán kitolt, én meg csak pislogtam, vagyis próbáltam… Nemrég Törökországban 3:0-t tudtam birkózni vele, akkor a saját hibámból kaptam ki ilyen arányban. Érdekes, ott, a saját szőnyegén tudtak neki szólni, hogy két kézzel ne tépje le a fejemet, ami amellett, hogy szabálytalan, rengeteget ki is vesz az emberből – úgy látszik, nálunk, az én hazai szőnyegemen ugyanez nem jár, mert itt három ízben is megcsinálta, és senki sem szólt egy szót sem. Ezek miatt dühös vagyok, de legfeljebb egy órát adok a dühömnek, onnantól nagyon gyorsan el kell felejteni ezt a meccset, és gőzerővel készülni a szerdai bronzmeccsre. Erre lesz egy napom: a leendő ellenfelemmel, a szerb-orosz sráccal egyszer már birkóztam, akkor az utolsó másodpercekben tudtam levinni és nyerni 2:2-re, most is igazi ki-ki-mérkőzésre számítok, ahol mindkettőnknek ugyanannyi esélyünk van megszerezni az érmet. Mindent megteszek azért, hogy visszaüljek ugyanarra a hullám-érzésre, amellyel egész nap birkóztam!” – értékelt Ligeti a Nemzeti Sportnak.

Ligeti Dániel (pirosban) a török Taha Akgül elleni mérkőzésen a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. A magyar versenyző kikapott, így a bronzéremért léphet szőnyegre. MTI/Kovács Tamás

A 61 kilogrammos szabadfogásúak versenyében az oroszországi Dagesztánban született, honosított magyar Halidov Gamzatgadzsi bravúros győzelmet aratott a tavalyi U23-as Európa-bajnok georgiai Tejmuraz Vanisvili ellen, azonban a 7:6-s diadal során megsérült Halidov, így nem tudott kiállni a kétszeres Eb-győztes, világbajnoki ezüstérmes török Szulejman Atli ellen a negyeddöntőben. Utóbbi bejutott a döntőbe, így

szerdán Halidov is a bronzmeccsen vívhat csatát a medálért az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik helyezett bolgár Georgi Vangelovval.

A 74 kilogrammos szabadfogású kategóriában a szintén orosz származású magyar Kuramagomedov Murad 11:0-ra győzött a brit Charlie Bowling ellen. A negyeddöntőben viszont Kuramagomedov 3:0-ra veszített a világbajnok Cabolovot legyőző örmény Hrajr Alihanjan ellen, utóbbi ezután vereséget szenvedett az olasz riválisától, így Kuramagomedov kiesett.

A szabadfogásúak 86 kilogrammosok viadalán Püspöki Patrik a selejtezőben 6:0-ra kikapott az izraeli Uri Kalashnikovtól, és ezzel búcsúzott a hazai rendezésű kontinenstornától.

 

Nyitókép: A győztes magyar Muszukajev Iszmail ünnepel, miután technikai tussal nyert az azeri Haji Aliyev ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. MTI/Kovács Tamás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2022. március 31. 15:51
Köszönjünk a két orosz hősnek! Magyarország hálás Oroszország fiainak, hogy ezeket az érmeket nekünk adták azáltal, hogy minket választottak!
Ildikó99
2022. március 31. 11:36
Én ezt már rég mondtam a labdarugóknál is
Teréz A Piréz
2022. március 31. 11:35
Meg kell honosítanunk az összes olimpiáról kitiltott orosz sportolót, és akkor nekünk nyerik majd az aranyérmeket. :)
foldizs
2022. március 31. 11:35
Az oroszok, a muszlimok és a muszlim oroszok már a spájzban vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!