Liu Shaolin Sándor: Érmekért utazunk a pekingi téli olimpiára

2022. január 05. 17:40

Utolsó sajtónyilvános edzését tartotta a Magyar Rövidpályás Gyorskorcsolya-válogatott mielőtt önkéntes szállodai karanténba és teljes buborékba vonul a csapat a pekingi téli olimpiára történő kiutazás napjáig. A tét hatalmas: vírusmentesen és egészségesen tartani a válogatott tagjait, akik az olimpiai bajnok váltó címvédésen túl további történelmi tettekre készülnek. A Mandiner helyszíni beszámolója.

2022. január 05. 17:40
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Visszaszámlálás? Formaidőzítés? Nem, egyelőre harc a vírus ellen

Egyelőre az energiánk majdnem hatvan százalékát az viszi el, hogy a versenyzők elkerüljék a vírust” –

ezzel a döbbenetes mondattal nyitotta a mai interjút Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere, akinek hatalma szerepe van a csapat körüli logisztika kialakításában.

Azt is elmondta a szakember, hogy a mai napra, ahogy szerdánként általában, kicsit „felkönnyítették” az edzésprogramot, és a tréning nyilvános részében már egy ötezer méteres váltót és a váltás gyakorlását mutatták meg a rögtönzött közönségnek.

A képen: A Mandiner a stábja a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén járt. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner
A képen: A Mandiner a stábja a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén járt. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Az omikron koronavírus-variáns rapid terjedésének veszélyén és a sportolók hermetikus elzárásán túl az is nehézséget okoz a válogatottnak, hogy

nem csupán a január 14-16 között Drezdába tervezett Európa-bajnokságot törölte a Nemzetközi Korcsolya Szövetség,

az ISU, de még a téli olimpia előtti időszakra kiírt formába hozó nemzetközi versenyeket is sorra mondják le a külföldi csapatok, így lassan a „rizikó-haszon” faktor – ahogy Bánhidi Ákos fogalmaz – arra billen, hogy ide sincs értelme elutazni a versenyzőknek.

„Most kaptuk a híreket szakmai forrásból, hogy az egész kanadai válogatott kidőlt a vírus miatt a felkészülés legérzékenyebb, utolsó hónapjában. Ez olyan intő jel nekünk is, amire nagyon oda kell figyelnünk. Arra próbáljuk tehát most készíteni mind a versenyzők testét mind a pszichéjét, hogy soha nem látott módon

ez az olimpia a világ legfontosabb főpróba nélküli előadása lehet”

– hangsúlyozta a szakember.

A Liu-fivérek érmekért utaznak Pekingbe

„Még nagyon kemény munka vár ránk a hátralévő hónapban, nem csak ilyen laza edzésnapok lesznek előttünk, mint a mai”

– mutatott rá a Mandinernek adott interjúban Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok, aki kitért arra is, hogy elképesztő edzésmunkát végeztek el eddig és ezek alapján bizakodó a várható formáját tekintve, hiszen nem titok, érmekért utaznak majd ki Pekingbe, amelyből ő egyéniben és a váltóban is szeretné kivenni a részét.

A képen: Liu Shaolin Sándor bizakodó az olimpia előtt. Érmekért indul csatába. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner
A képen: Liu Shaolin Sándor bizakodó az olimpia előtt. Érmekért indul csatába. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Ennek az éremcsatának különös pikantériát ad majd, hogy

öccsével, Liu Shaoanggal több váltóversenyszámban együtt, az egyéni távokon viszont egymás ellen versenyeznek majd.

Ádó, ahogy a fiatalabbik Liu-fivért ismeri a szakma, még a végső formajavulás előtt van, mert épp egy pici megfázással küzd. „Ma is pluszban ott maradtam a szárazföldi edzésen és éreztem, hogy nem tudok még teljesértékű munkát végezni, mert nem vagyok teljesen egészséges.

A képen: Karanténba vonul a válogatott. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner
A képen: Karanténba vonul a válogatott. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Az első feladatom tehát rendbe jönni és aztán már csak az olimpiára fókuszálni” – említette az olimpiai bajnok, akik arra is felkészültek, hogy

noha magyar nézők sem lehetnek majd az olimpián, hatalmas kínai szurkolótáboruk kellő figyelmet szentel majd nekik odakinn.

Jászapáti Petra olimpiája is lehet ez a mostani

Az érmekért folytatott csatában, saját bevallása szerint is még egy kicsit messzebb járhat ezen az úton Jászapáti Petra, aki az ősszel megrendezett kvalifikációs világkupa-sorozaton ugyanakkor a legjobb magyar női versenyzőnek bizonyult. Az ELTE-BTK germanisztika szakos hallgatója szintén nagy sóhajjal említette, hogy a mai nappal bevonul az egész válogatott egy buborékba, amelynek csak az olimpia után lesz vége számukra, s ami egyben azt is jelenti, hogy

családjával, vőlegényével sem találkozhat közel másfél hónapig.

„Nagyon remélem, hogy ugyanilyen mosoly lesz majd az arcomon a pekingi téli olimpia után is, mint amilyen most a maszk alatt van, s az a célom, hogy kihozzam minden versenyszámban magamból a maximumot”.

A pekingi téli olimpián 7 magyar rövidpályás gyorskorcsolyázónk lehet ott, s a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra utazó névsor mellett további 2 férfi és 1 női sportoló személyéről a szakmai stáb csak később dönt majd.

Figyeljék a Mandiner Sport tudósításait a következő hetekben, hiszen részletesen foglalkozunk majd a téli olimpiák történtével, legendás alakjaival, a különféle és változó versenyszámokkal és a magyarok eddigi sikereivel.

 

A nyitóképen: Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok befejezi az utolsó sajtónyilvános edzést. Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nanemáne
2022. január 14. 18:35
Hajrá! Szurkolunk!
csulak
2022. január 14. 18:34
Sok sikert sracok ! Hajra Magyarorszag !
Burmin
2022. január 14. 18:34
Én nagyon szurkolok nektek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!