LewanGÓLski 2021 legjobb labdarúgója!

2022. január 17. 20:30

Robert Lewandowski rajongói évek óta mondják, hogy ő a világ legjobb focistája. Ám ebben a sportban nincs objektív mérce. Az Aranylabdát sem kapta meg soha. A FIFA díjátadó gáláján kiderült: a szakemberek viszont úgy döntöttek, hogy 2021-ben ő volt a legjobb.

2022. január 17. 20:30
null
Edvi László

Włodzimierz Lubański, Jan Tomaszewski, Kazimierz Deyna, Grzegorz Lato, Andrzej Szarmach, Robert Gadocha, Zbigniew Boniek, Włodzimierz Smolarek, Jerzy Dudek, Robert Lewandowski. Néhány név a lengyel labdarúgás elmúlt 50 évéből. Mind világsztárok voltak, vannak köztük vb-érmesek, BEK/BL-győztesek. 

" Pontosan tudom, milyen nehéz egy kis futballnemzetből érkezve, ahol nincs sok topjátékos, elérni komoly szintre. Ilyen országból érkezve sokkal keményebben kell dolgozni a sikerekért." -- mondta Robert Lewandowski a legutóbbi Aranylabda díjátadó gála előtt. Aztán néhány nappal később megtudta ő is, és a világ is: 2021-ben sem kapta meg az Aranylabdát.

128-szor szerepelt a lengyel válogatottban. Fotó: MTI/EPA pool/Makszim Semetov
128-szor szerepelt a lengyel válogatottban. Fotó: MTI/EPA pool/Makszim Semetov

Jelenleg 33 éves, és több, mint 10 éve a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Bundesligában játszik. Négy évet töltött a Borussia Dortmundban, és 2014 óta a Bayern Müncnen játékosa. Itt és most fel lehetne sorolni az ezen csapatokkal elért sikereit, az egyes szezonokban szerzett góljait, különleges tetteit, de már a negyedénél elkezdenének ugrálni a (nagy) számok az ember szeme előtt. Mert LewanGÓLski – ahogy gyakran becézik – klubszinten mindent elért, amit elérhetett.

2013-ban a BL-elődöntőben négy gólt rúgott a Real Madrid ellen. Fotó: MTI/EPA/Federico Gambarini
2013-ban a BL-elődöntőben négy gólt rúgott a Real Madrid ellen. Fotó: MTI/EPA/Federico Gambarini

Már a Dortmunddal is kétszer nyert bajnoki címet, és először a sárga-feketék mezében lett német gólkirály. Utolsó ottani évében,  2014-ben, 20 találattal. Az előtte lévő bajnokságban néggyel többször volt eredményes, de az a szezon nem ezért emlékezetes számára. Hanem a Bajnokok Ligája döntőjében szereplés miatt, továbbá azért, mert a Real Madrid elleni elődöntőben mesternégyest szerzett!

Eddig hatszor szerzett gólkirályi címet a Bundesligában. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Alexander Hassenstein
Eddig hatszor szerzett gólkirályi címet a Bundesligában. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Alexander Hassenstein

2014 nyarán igazolt Dortmundból a nagy rivális Bayern Münchenhez. Akkor még ott játszott Frank Ribéry, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger, így nem vált rögtön egyértelműen meghatározóvá. Szép folyamatosan lett egyre jobb, és jobb. Az elmúlt négy évben mindig gólkirály lett a Bundesligában, a legutóbbi szezonban 41-szer volt eredményes. Ennél többet soha, senki nem szerzett egy pontvadászatban. Legendás elődjének, Gerd Müllernek a csúcsát döntötte meg, aki összességében még mindig a legtöbb gólt szerezte a német elsőosztály történetében. Itt második, és szombaton ért egy fontos mérföldkőhöz: megszerezte 300. gólját! Továbbá az egy év során szerzett találatok tekintetében is megelőzte 2021-ben a "német nemzet bombázóját", 43 gólt szerezve.

2020-ban Bajnokok Ligáját nyert a Bayern Münchennel. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Matt Childs
2020-ban Bajnokok Ligáját nyert a Bayern Münchennel. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Matt Childs

Nagyon tudatosan él. A karatéban három világbajnoki érmet szerző felesége, Anna változtatott az életmódján is. Erről ezt mondta Robert:

"Relatíve kis dolgokkal kezdtünk, mint pl. az étrend megváltoztatása. 20-21 éves koromban reggelire müzlit ettem tejjel. És kicsit tompa voltam. Először ezen változtattunk Annával, aztán egyedi tréninggyakorlatokat kezdtünk a szokásos fociedzések mellett. És ennek a jótékony hatásai már néhány hónap múlva jelentkeztek."

Robert Lewandowski soha nem került be balhéival a híradásokba. Példás férj, két kislány édesapja. A családról ezt mondta:

"Az az apa vagyok, aki állandóan viccelődik otthon. Az, aki elalvás előtt mesét olvas a gyerekeknek. Akár nyerek a mérkőzésen, akár veszítek, ha hazaérek és látom a mosolyukat, az mindennél fontosabb nekem."

Mostanában ezzel a mozdulattal ünnepli góljait. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Mostanában ezzel a mozdulattal ünnepli góljait. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Decemberben Lewandowskinak kérdéseket tehettek fel a klub gyerekfocistái. Egyikük megkérdezte, hogy mit jelent a gólöröme? A lengyel elmondta, hogy nem döntötte el karrierje elején, hogy milyen módon ünnepeljen. A barátaival beszélgettek ilyen dolgokról, kitaláltak közösen valamit, és egy ideig ezt csinálta. Aztán egy másik beszélgetés után váltott, vagyis ezek a mozdulatok nem véglegesek, nem kísérik végig a pályafutását. Egy másik kisfiú azt kérdezte tőle: miért nem kapus lett. Lewandowski mosolyogva mondta, azért, mert mindig elöl akart szerepelni, és gólokat lőni.

 

 

A nyitóképen: Robert Lewandowskit ismét a világ legjobb labdarúgójának választotta a FIFA

MTI/EPA/UEFA/Harold Cunningham

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. január 19. 07:49
Sok helyzetet kihagy, de sokat meg bevág.
Ferer
2022. január 19. 02:03
Úgy tudom Messi kapta az aranylabdát!
counter-revolution
2022. január 18. 18:14
Ami bemegy, az gól.
olajfa1
2022. január 18. 17:06
MEGÉRDEMELTE! GRATULÁLOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!