Induljon a banzáj, essen szét a ház!

2022. január 12. 00:15

"Egy tenyérnyi hely sincsen szabadon" -- énekelte Ákos, még a Bonanza Banzai szólistájaként anno, és akkor még nem is sejtette, hogy egyszer Magyarországon 20.000 embert várnak egy kézilabda-mérkőzésre. Csütörtökön bizonyára ennyi emberen lesz úrrá "az aktuális láz", és ahogy halad előre az esemény bizonyára egyre jobb lesz a hangulat a honi sportrajongók körében. Főleg ha a magyar csapat jól szerepel. Nem irreális az elvárás, hogy története legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálja férfi kézilabda-válogatottunk.

2022. január 12. 00:15
null
Edvi László

Az első kézilabda Európa-bajnokságot 1994-ben rendezték. Az a Svédország nyerte, mely az 1990-es emlékezetes világbajnoki döntőben megfosztotta trónjától a sokáig verhetetlen Szovjetuniót, majd a nagy vetélytárs országának széthullása után komoly nyerőszériát produkált a ’90-es években. Staffan Olsson, Magnus Wislander, Hajas Erik neve fémjelezte azt az időszakot, és különösen a kontinenstornákon alkotott maradandót az a válogatott.

Az első öt Eb-ből négyet megnyert.

A kakukktojást jelentő 1996-oson Oroszország diadalmaskodott, bizonyítva, hogy a „Birodalom” széthullása után a romokon a kézilabda az elsők között kelt életre.

A svéd sikerszéria 2002-ben hazai pályán zárult, azóta ez a skandináv válogatott, csak egyszer, 2018-ban jutott éremhez Eb-n.

Valamilyen szinten átvette a helyét egy kisebb skandináv ország, Dánia válogatottja. Kétszer nyert Eb-t, pont ennyiszer Németország és Spanyolország is. A jelenlegi évszázad meghatározó válogatottja a francia pedig háromszor, vagyis az eddigi 14 Eb-n során csak hat ország vehetett át aranyérmet. Egyébként az eddig kiosztott 42 medáliából 12 országnak jutott.

Magyarország soha nem szerepelt igazán jól az Európa-bajnokságokon.

Még érmet sem szerzett. 

Viszont csak két alkalommal nem tudta kvalifikálni magát, ami azért nagy szó, mert mind a 14 tornán csak Horvátország, Spanyolország és Franciaország szerepelt. A legjobb eredmény egy 6. hely, ezt 1998-ban a Vass Sándor vezette válogatott érte el. Ezen kívül egyszer (1994-ben) lett hetedik a csapat, és háromszor nyolcadik.

Idén a célkitűzés a nyolc közé kerülés, de nem lesz könnyű, mert ehhez előzetes számítás szerint

hét meccsből négyet meg kellene nyerni!

Bár ezen az eseményen nem olyan „tükörsimák” az esélyek, mint volt a női világbajnokságon, néhány hete.

A B csoportba sorolt gárdának gyakorlatilag kötelező itt megnyerni minden találkozóját. Ez azért sem egyszerű feladat, mert csak a második kalapból érkezik, az elsőből Portugáliát húzták. Viszont Portugália, Hollandia és a már a saját "aranykorán" túl lévő Izland legyőzése a „beugró”. Két győzelem azért kell, hogy a 12 csapatos középdöntőbe jusson a gárda, a harmadik meg azért, hogy két pontot vigyen a következő, hatcsapatos csoportba. Az ottani ellenfelek a debreceni és a szegedi kvartettből jönnek.

A felújított Főnix Aréna - korábbi nevén Főnix Csarnok - Debrecenben az átadása napján, 2021. október 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A felújított Főnix Aréna - korábbi nevén Főnix Csarnok - Debrecenben az átadása napján, 2021. október 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Debrecenben három ex-jugoszláv csapat és Dánia játszik. Utóbbi továbbjutása nem kétséges, rajta kívül valószínűleg Szlovénia utazhat Budapestre, Észak-Macedónia és Montenegró pedig haza.

A szegedi kvartett viszont nehezebben kiszámítható. Ukrajna három veresége biztosnak látszik, Franciaország három győzelme is, a másik továbbjutót a horvát-szerb duóból akkor is nehéz lenne megjósolni, ha nem ismernénk a koronavírust. Így meg végképp’ komplikált a helyzet, az viszont biztos, hogy ennek a két csapatnak a találkozóján szikrázni fog a levegő, és talán lángra is kap a vadonatúj csarnok!

Az is biztosnak tűnik, hogy a remélhetően két ponttal a középdöntőbe kerülő magyar csapatnak az ottani négy meccséből hármat meg kell nyernie az elődöntőbe jutáshoz.

Ízlelgessük: győzelem Szlovénia, Horvátország és Franciaország ellen! 

Esetleg az utóbbi helyett Mikkel Hansenékkel szemben. Szép feladat. De szép feladat volt megszerezni az Eb-rendezést, csodálatos lett az új csarnok, most már a fiúkon a sor, hogy "megtöltsék tartalommal".

Autók haladnak a Steel Arena néven ismert 8340 férőhelyes csarnok előtt a szlovákiai Kassán. MTI Fotó: Komka Péter
Autók haladnak a Steel Arena néven ismert 8340 férőhelyes csarnok előtt a szlovákiai Kassán. MTI Fotó: Komka Péter

A további csoportok küzdelmei Szlovákiában lesznek. Abban a két csarnokban, melyet a magyar hokiszurkolók is jól ismernek, mert elsősorban a „téli foci” eseményeinek ad otthont. A kassai Steel Aréna az állomástól néhány perc sétára van, nem egy szép, nagyon meredek, a felső sorokban szinte szédül az ember. Itt a hazai válogatotton kívül Litvánia, Oroszország és Norvégia játszik. Az egyik legegyértelműbb kvartett, utóbbi kettő utazhat majd Pozsonyba a középdöntőbe.

Furcsa, hogy a nem éppen kézinagyhatalom Szlovákia válogatottját a fővárosuk lakói nem is láthatják.

Mert hiába lesznek két csoport küzdelmei is az Ondrej Nepela Arénában, Szlovákia Kassán játszik. A pozsonyi csarnok negyedeurós villamosjeggyel 10 perc alatt elérhető a főpályaudvarról, éveken keresztül a kontinens legjobb jégkorong csapatai játszottak itt a KHL-ből, és már két vb-döntőt is rendezett. Most a világjárvány miatt csak

25%-os kihasználtságúak lesznek a szlovákiai csarnokok

, de gyanítom, hogy ezt a döntést azért hozták meg nyugodt szívvel az ottani rendezők, mert egyébként sem lenne nagy érdeklődés az esemény iránt.

A pozsonyi két csoportban három minőségi válogatott lesz, Németország, Spanyolország és Svédország, hozzájuk csatlakozik Kassáról a középdöntőben (vélhetően) Norvégia és Oroszország.

Ott is lesz küzdelem, de nyilván mi elsősorban a magyarországi eseményekre fókuszálunk majd.

A Pick Aréna, Szeged új multifunkciós sportcsarnoka az átadóünnepség napján, 2021. december 9-én. Az új sportcsarnok a 2022. januári magyar-szlovák közös rendezésű felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd. Fotó: MTI/Ujvári Sándor
A Pick Aréna, Szeged új multifunkciós sportcsarnoka az átadóünnepség napján, 2021. december 9-én. Az új sportcsarnok a 2022. januári magyar-szlovák közös rendezésű felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

A magyar válogatott mérkőzései az Európa-bajnokságon:

Csütörtök, 20.30: Magyarország – Hollandia

Vasárnap, 18.00: Portugália–Magyarország

Kedd, 18.00: Magyarország – Izland

 

A négyfős csoportokból két-két csapat jut a középdöntőbe. Budapesten az A (debreceni), a B (budapesti) , és a C (szegedi) kvartett továbbjutói mérkőznek a középdöntő 1-es csoportjában. Ennek játéknapjai:

Január 20, csütörtök

Január 22, szombat

Január 24, hétfő

Január 26, szerda

 

Egyenes kieséses szakasz:

 

Január 28, péntek:

15.30: mérkőzés az 5. helyért

18.00: 1-es középdöntő győztese – 2-es középdöntő másodikja ellen 

20.30: 2-es középdöntő győztese – 1-es középdöntő másodikja ellen

 

Január 30., vasárnap:

15.30: bronzmérkőzés

18:00: döntő

 

 

A nyitóképen: Az MVM Dome-ban, Magyarország új büszkeségében hamarosan kezdődik a kézilabda Európa-bajnokság.

A szerző felvétele

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2022. január 19. 01:51
Majd csak eltelik ez a 24 óra! Hajrá Magyarország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!