FC Barcelona - egy birodalom tündöklése és bukása - Mandiner elemzés

2021. december 14. 17:00

Szokták mondani, hogy az éjszaka mindig hajnal előtt a legsötétebb. Nos, a Barcánál most mindenki az első napsugarakat várja. Elemzésünkben megvizsgáljuk, hogyan lett a világ legjobb együtteséből egy spanyol középcsapat.

2021. december 14. 17:00
null
Szabó Balázs

Szabó Balázs írása a Mandiner Sporton

Az FC Barcelona 3-0-ás vereséget szenvedett a Bayern München otthonában. Ezzel már a csoportkörben elbúcsúzott a Bajnokok Ligájától és tavasszal az Európa-ligában folytatja a küzdelmeket. Vajon ez az elmúlt hónapok, évek eseményeit vizsgálva meglepetés?  A kudarc egy megújulási folyamat szükségszerű része? Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mik azok az események, amik idáig vezettek, és megvizsgáljuk mit tartogathat a jövő a gránátvörös-kékek számára.

Repedések a felszín alatt

Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat megértsük, egészen 2015-ig kell visszaugranunk Berlinbe, a Bajnok Ligája döntőjébe, ahol a Luis Enrique által vezetett csapat 3-1-es győzelmet aratott a Juventus ellen. Ebben az idényben a katalán gárda 10 játékosát is beválasztották a BL legjobbjainak keretébe.

Amellett, hogy a Bajnokok Ligája serleget elhódították, megnyerték a spanyol LaLigát valamint  a spanyol Királykupát is.

A bombaerős Messi-Suarez-Neymar hármas mellett olyan sztárok alkották a keretet mint Ter Stegen, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Rakitic, Busquets, Iniesta, de még Xavi is hozzátette a magáét a sikerekhez. Látszólag minden rendben volt, ennél sikeresebb évet egyik csapat szurkolói sem tudnának elképzelni.

A képen: A spanyol FC Barcelona játékosai ünnepelnek a trófeával a Bajnokok Ligája Juventus-Barcelona döntője után a berlini Olimpiai Stadionban 2015. június 6-án. Az FC Barcelona 3-1-re győzött. Fotó: MTI/EPA/Ina Fassbender
A képen: A spanyol FC Barcelona játékosai ünnepelnek a trófeával a Bajnokok Ligája Juventus-Barcelona döntője után a berlini Olimpiai Stadionban 2015. június 6-án. Az FC Barcelona 3-1-re győzött. Fotó: MTI/EPA/Ina Fassbender

Viszont már ekkor is látszott, hogy bár a jelen fényes, de a keret öregszik és a klubnak lassan vérfrissítésre lesz szüksége. Először elbúcsúztak a klub legendás, saját nevelésű játékosától Xavitól.

Ez volt az a pont, ahol elkezdődött egy olyan átigazolási stratégia, vagyis inkább annak a hiánya, ami megalapozta a későbbi nehézségeket és pénzügyi csődöt.

Úgy tűnt mintha Barcelonában nem lettek volna felkészülve arra, hogy ezek a játékosok egyszer megöregszenek. Xavi pótlására leigazolták - mindenki nagy meglepetésére - a rivális Atletico Madrid ikonjának számító, akkor 28 éves Arda Turant 34 millió euróért,  18 millió euróért pedig a Sevilla friss Európa-liga győztes középpályását, Aleix Vidalt. Az átigazolási eltiltás miatt mindkét játékos csak 2016. januárjában mutatkozhatott be Barcelonában. Mindez jól mutatja az átigazolási stratégia teljes hiányát,  a török játékos ugyanis 5 év alatt 36-szor lépett pályára a klub színeiben, míg Vidal 3 év alatt mindössze 30-szor. Ez még talán a Barcelonának is pazarlás.

A 2015-16-os szezonban, hazai környezetben duplázni tudtak, a LaLiga mellett ismét megnyerték a Királykupát is.

Azonban a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az Atletico Madrid megálljt parancsolt nekik.

A következő idényben a korábbi repedések már egyre nagyobb szakadékká váltak. Bár a Királykupát sikerült elhódítani, a bajnokságban már visszacsúsztak a második helyre. A Bajnokok Ligája sem úgy alakult ahogy azt tervezték. A legjobb 16 között még egy heroikus küzdelemben,  4-0-ás első mérkőzéses vereségből felállva búcsúztatták a PSG-t, azonban a következő fordulóban simának mondható, összesítésben 3-0-val búcsúztak a Juventus ellen.

Neymar távozása

A képen: A Paris Saint-Germain francia csapathoz újonnan átigazolt Neymar brazil labdarúgó fotózáson vesz részt a párizsi Parc des Princes stadionban 2017. augusztus 4-én. Neymar lett a futballtörténelem legdrágább játékosa, miután a Paris Saint-Germain 222 millió euróért (67,4 milliárd forintért) megvásárolta a spanyol Barcelonától. Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
A képen: A Paris Saint-Germain francia csapathoz újonnan átigazolt Neymar brazil labdarúgó fotózáson vesz részt a párizsi Parc des Princes stadionban 2017. augusztus 4-én. Neymar lett a futballtörténelem legdrágább játékosa, miután a Paris Saint-Germain 222 millió euróért (67,4 milliárd forintért) megvásárolta a spanyol Barcelonától. Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Jött 2017. nyara és bekövetkezett az, amire talán senki sem számított. Felbomlott a világ legerősebb támadó hármasa, Neymar a PSG-be igazolt. Tette ezt úgy, hogy 200 millió eurós kivásárlási összeg volt a szerződésében, így joggal gondolhatta mindenki, hogy a brazil játékos még hosszú ideig velük marad. Folytatva a korábban sem túl tudatos átigazolási koncepciót, a Barca olyasmibe kezdett, amely a legkevésbé sem célravezető egy gyors és gólerős támadót kereső elitklub estében: kapkodni.

Még azon a nyáron, valamivel több mint

100 millió euróért 5 évre szerződtette Ousmane Dembelét a Borussia Dortmundtól. Ez akkor holtversenyben a második legdrágább transzfer volt,

de a mai napig benne van a top tízben, noha azóta eltelt 4 év és röpködtek a milliók az átigazolási piacon. Mindezt tetézte, hogy Dembelé szinte folyamatosan sérült, az elmúlt 4 évben mindösszesen 51-szer lépett pályára. Már rögtön azon a mérkőzésén, amin kezdőként pályára lépett, izomsérülést szenvedett és négy hónapra kidőlt.

Így aztán a Barcelona továbbra is keresni és kutatni kényszerült, hogy megoldást találjon az energikus, gyors, jól cselező brazil támadó pótlására. Így jutottak el Philippe Coutinhoig, akiről azt gondolták, hogy nem csak Neymar dinamikáját, de az idősödő Iniesta játékintelligenciáját is pótolni tudja. A Liverpool mindent elkövetett, hogy megtartsa, ám végül ilyen hatalmas összegért – melyik klubvezető mondana erre nemet?  -  kénytelen volt megválni tőle. Így 2018. január 6-án 160 millió euróért leigazolták. Összehasonlításképpen az angol csapat ezt a pénzt egy holland belső védő, Virgil van Dijk megszerzésére használta fel, ami egy remek stratégiai döntés volt, hiszen szinte azonnal meghatározó játékosa lett a klubnak a német-alföldi játékos. Párologni látszott tehát a játékosbeszerzésre szánt klubbüdzsé a katalán klubnál, de a jó megoldás csak nem állt össze.

Nemzetközi pofonok

Tavasszal, mikor a csapat kezdett volna magára találni, akkora sallert kaptak a Bajnokok Ligájában, amihez sem a  klub, sem a szurkolói nem voltak hozzászokva az elmúlt években.

Veszélyes hullámvasútra ült fel a csapat, s a teteje nagyon magasan volt,

hiszen a BL negyeddöntő első mérkőzésén 4-1-es győzelmet arattak hazai pályán a Róma felett, majd három nappal később beállítottak a spanyol bajnokságban egy 38 meccsből álló veretlenségi rekordot, ekkor még tartott az eufória. Viszont ami ezután következett, arra senki sem számított.

A Róma az Olimpiai Stadionban 3-0-ra leigázta a katalán csapatot és ezzel továbbjutott az elődöntőbe. Puff, megint ugrott a remélt BL siker.

Vigasz képpen a szezonban ismét elhódították a Királykupát és a LaLigát, azonban jött a menetrendszerű keserű pirula, egy újabb ikon hagyta el a Barcelonát. Andrés Iniesta, minden idők legtöbb trófeáját elnyerő spanyol labdarúgója köszönt el Nou Camptól és Japánban folytatta pályafutását. Ez is egy előre jól látható szcenárió volt, mégis úgy tűnt, a klubvezetést meglepte a fordulat.

A képen: Andrés Iniesta, az FC Barcelona labdarúgócsapat spanyol középpályása sajtótájékoztatón jelenti be távozását a klubtól Barcelonában 2018. április 27-én. A 34 éves Iniesta 16 év után hagyja ott a katalán klubot. Fotó: MTI/EPA/Enric Fontcuberta
A képen: Andrés Iniesta, az FC Barcelona labdarúgócsapat spanyol középpályása sajtótájékoztatón jelenti be távozását a klubtól Barcelonában 2018. április 27-én. A 34 éves Iniesta 16 év után hagyja ott a katalán klubot. Fotó: MTI/EPA/Enric Fontcuberta

Így, egy csúfos európai kupaszereplés után a Barcelona ismét megjelent az átigazolási piacon és arra készült, hogy megerősítse a spanyol karmester távozásával meggyengült keretét.

Első körben szerződést hosszabbítottak a 2016-ban igazolt, friss világbajnok Samuel Umtitivel, aki korábbi fizetésének duplájáért, évi több mint 10 millió euróért írt alá 5 évre.

A francia játékos a 2018-as szezont térdsérüléssel fejezte be, és ahelyett, hogy a műtétet választotta volna, végigjátszotta a világbajnokságot. Ennek következtében összesen 15 mérkőzésen tudott csak pályára lépni, és azóta is folyamatosan sérülésekkel bajlódik.

A klub kifejezetten sűrű átigazolási időszakot élt át, hiszen érkezett Clement Lenglet, Arthur, Arturo Vidal, Malcom és Jean-Clair Todibo is. Ezekre a játékosokra több mint 100 millió eurót áldoztak ezen időszak alatt. Hogy ezek az igazolások stratégiailag mennyire voltak átgondoltak, mi sem mutatja jobban, minthogy az említett öt játékosból egyedül Clement Lenglet játszik még mindig a Barcelonában, míg a fiatal Todibo-t azóta is folyamatosan kölcsönadják. Vagyis semennyire.

Jött a következő szezon, és egy újabb kijózanító tavaszi búcsú a Bajnokok Ligájában. Ezúttal a Liverpool állította meg őket.

Az első mérkőzésen a Camp Nouban még a katalán csapat szerzett háromgólos előnyt, azonban a visszavágón az Anfield Roadon egy hatalmas négy-nullás pofonba szaladtak bele és estek ki ezután. Annak ellenére, hogy Ernesto Valverde csapata ismét megnyerte a spanyol bajnokságot, ez a csúfos kiesés mindenképpen rányomta a bélyegét az egész szezonra.

A képen: Az AS Roma játékosai ünnepelnek, miután 3-0-ra győztek az FC Barcelona ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a római Olimpiai Stadionban 2018. április 10-én. Fotó: MTI/EPA/Ettore Ferrari
A képen: Az AS Roma játékosai ünnepelnek, miután 3-0-ra győztek az FC Barcelona ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a római Olimpiai Stadionban 2018. április 10-én. Fotó: MTI/EPA/Ettore Ferrari

2019. júliusában megint vérfrissítéssel próbálkoztak. Kölcsönbe adták a Bayern Münchennek a nemrég igazolt Philippe Coutinhot, és 120 millió euróért kivásárolták az Atletico Madridtól a csapat sztárját Antoine Griezmannt, majd további 75 millióért érkezett az Ajaxtól a fiatal holland középpályás Frenkie de Jong is. 2020. januárjában a csapat éppen csak gólkülönbséggel vezeti a LaLigát amikor úgy döntenek, itt az idő megválni Valverdétől és kinevezik Quique Setient. A tavaszi szezont azonban egy nem várt ellenfél állítja meg, a világméretű korona-vírus járvány.

A folytatással egészen a nyárig kellett várni, ami végül hatalmas csalódást hozott a Barca számára, hiszen ez lett az első trófea nélküli évük a 2007-2008-as szezon óta.

A LaLigát a Real Madrid nyerte meg, míg a Bajnokok Ligájában ezúttal a Coutinhot is soraiban tudó Bayern Münchentől szenvedtek 8-2 katasztrofális, megsemmísitő vereséget.

A Barca további hibás stratégiai döntéseit jól tükrözi, hogy a kijózanító vereség után a klub további 5 millió eurót kellett fizessen a Liverpoolnak, hiszen benne volt Coutinho szerződésében, hogy amennyiben Bajnokok Ligáját nyer a katalán csapat kötelékében, fizetni kell. Márpedig a brazil játékos a Barcát is kiejtve BL-t nyert a Bayern kölcsönjátékosaként. Na, igazi tőrdöfés volt a saját szívükbe.

Suarez, Rakitic távozik, Messi menni szeretne

2020. nyarán már forrt a levegő a katalán csapat háza táján. A katasztrofális végkimenetelű szezon után kirúgták a télen kinevezett Setient, és elcserélték a Juventussal Arthurt, az egyik legígéretesebb fiatal játékosukat a ráadásul nála 6 évvel idősebb, és leginkább Busquets pozíciójában leghatékonyabb Pjanicra. Továbbá

Messi bejelentette, hogy élni szeretne szerződésének azzal a zálogával, hogy INGYEN távozhat a klubtól.

A kijelentés nagy port kavart az amúgy sem túl stabil lábakon álló csapatnál, ám az argentin sztár végül pár hét múlva mégis a maradás mellett döntött. Távozásának minden bizonnyal jogi aggályai lettek volna, ezért döntött úgy, hogy marad. Mindez azért jól mutatja, mennyire nem voltak már rendben a dolgok a klub háza táján.  Messi távozási szándékában minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy

elengedték a szintén nagyágyú Luis Suarezt is, azt a kulcsjátékost, akivel évek óta együtt játszott a támadósorban.

Az uruguayi zseni végül Madridban, az Atleticónál találta meg a helyét, és jelenleg is másodvirágzását éli. Suarez mellett távozott Rakitic és Semedo is, így tovább gyengült a keret.

A képen: "Isten Veled, barátom!" Luis Suarez, az FC Barcelona játékosa még így tudott örülni a góljának egykori Barca színekben.  Fotó: MTI/AP-EFE/Rodrigo Jiménez
A képen: "Isten Veled, barátom!" Luis Suarez, az FC Barcelona játékosa még így tudott örülni a góljának egykori Barca színekben. Fotó: MTI/AP-EFE/Rodrigo Jiménez

2020. októberében ismét vészharangok kongtak a Katalán fővárosban. Josep Maria Bartomeu elnök a közte és Messi között kialakult konfliktus miatt benyújtotta lemondását. Hagyatékaként  bejelentette, hogy

a katalán klub is csatlakozni kíván a végül csúfos kimenetelű Szuperliga projekthez, ami tovább rombolta a klub nimbuszát

és népszerűségét. 2021 tavaszán megválasztották a 2003 és 2010 között már elnöki pozíciót betöltő Joan Laportát, aki pillanatok alatt ráeszmélt a kijózanító képletre: ha nem lenne elég, hogy a Covid-világjárvány mennyire megtépázta a bevételeket, ott van az a hatalmas pazarlás, ami a kiadási oldalon növelte a kasszában tátongó űrt. Az, az „apró incidens”, hogy a tavasszal a Bajnokok Ligájában a PSG megállította a csapatot, már senki számára nem volt meglepetés.

A sötétség napja - Messi bejelenti távozását

Jött a 2021-es átigazolási időszak és ismét röpködtek a nagy nevek. Visszaadták kölcsönbe a korábban hatalmas összegért igazolt Griezmannt és érkezett Sergio Aguero, Memphis Depay és Eric Garcia. Azonban megtörtént ekkor a lehetetlen: Messi lejáró szerződését nem  források híján nem tudták meghosszabbítani és az argentin zseni, könnyek között elhagyta a Barcelonát. Ennek az elkerülhetetlen döntésnek az anyagi okai mindenki számára ismertek voltak, mégis kegyetlenül nehéznek tűnt mind a szurkolóknak, mind pedig a játékossal tini kora óta összenőtt csapatnak megbirkóznia ezzel.

A képen: Ez a szomorú nap is eljött. Lionel Messi, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub eddigi csillaga sír a csapat otthonában, a barcelonai Camp Nou Stadionban tartott sajtóértekezletének kezdetén, 2021. augusztus 8-án. A klubvezetés az előző napokban bejelentette, hogy a spanyol szakszövetség pénzügyi fair play szabályai miatt nem tudják az akkor még hatszoros aranylabdás Messi szerződését meghosszabbítani. Fotó: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau
A képen: Ez a szomorú nap is eljött. Lionel Messi, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub eddigi csillaga sír a csapat otthonában, a barcelonai Camp Nou Stadionban tartott sajtóértekezletének kezdetén, 2021. augusztus 8-án. A klubvezetés az előző napokban bejelentette, hogy a spanyol szakszövetség pénzügyi fair play szabályai miatt nem tudják az akkor még hatszoros aranylabdás Messi szerződését meghosszabbítani. Fotó: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

Nem indult jó előjelekkel a 2021-22-es szezon és a folytatás sem lett sikeresebb.

Decemberre eldőlt, hogy tavasszal a klub csak az Európa-ligában folytathatja, míg a bajnokságban is csupán a hetedik helyen áll.

A csúfos kudarc elkerüléséhez, miszerint nem indulhatnak jövőre a Bajnokok Ligájában vagy az El-t kellene megnyerniük, vagy a legjobb 4 közé bejutni a bajnokságban. Jelenlegi formájukat nézve egyik sem tűnik könnyű feladatnak

Egy új korszak hajnala?

A képen: Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője (b) Joan Laporta klubelnökkel a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro García
A képen: Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője (b) Joan Laporta klubelnökkel a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy a messiásként várt Xavi kinevezése mennyit tud majd változtatni a dolgok menetén. Az biztos, hogy a spanyol tréner nyilván mindent megpróbál, hogy rendet teremtsen és új arculatot adjon a csapatnak. De vajon a világraszóló sikerekhez szokott csapat és szurkolói vajon mennyi türelemmel lesznek iránta, és megértik-e, hogy Róma sem egy nap alatt épült fel.

A Bayern elleni csúfos 3-0-ás mérkőzés után így nyilatkozott:

“Egy új korszak kezdődik, és oda kell vinnünk a Barcát, ahol az igazi helye van, olyan helyre, amelyet megérdemel”.

Még látványosan nem ott járnak. De mi szívesen megvárjuk, hogy újra odaérjenek…

A nyitóképen: A spanyol FC Barcelona játékosai ünnepelnek a trófeával a Bajnokok Ligája Juventus-Barcelona döntője után a berlini Olimpiai Stadionban 2015. június 6-án. Az FC Barcelona 3-1-re győzött.  Fotó: MTI/EPA/Marcus Brandt

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. december 16. 12:24
Bevallom őszintén, nem olvastam a cikket, tehát most nem arra reagálok. Csak szimplán a véleményem írom le a Barca tündöklésérő és úgymond bukásáról. A Barcánál összejött egy pokolian jó generáció. A Puyol, Xavi, Iniesta, Messi tengely, akikhez később fokozatosan vásároltak kiegészítő embereket és sikeresen alkalmazták a tiki-taka taktikát, amit még Del Bosque talált ki a Realra, de Istenigazából hosszútávon a Barca, és a válogatott alkalmazta a leghatékonyabban. Amikor az Iniesta-Xavi páros abbahagyta, ill kevesebbet kezdtek játszani, már akkor megmondtam, ez itt a Barca tündöklésének vége. Persze attól még nem kettek szar csapat.. De a dominanciájuknak vége lett.
McEmese
2021. december 15. 23:32
Fradi? Hogyan lett a 10 éven át közpénz-milliárdokkal kitömött migránscsapat egyre rosszabb? https://nepszava.hu/3140671_hegyi-ivan-viragzo-kelet
Lion
2021. december 15. 09:21
A Bartomeu nevű szélhámos szépen tönkretette a klubbot. Érthetetlen mód még szabadlábon van. Nem irigylem Xavit.
Szittya66
2021. december 15. 08:05
Nem a hetedik helyen állnak, hanem a nyolcadikon! Hala Madrid!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!