Piros Zsombor győzelmével kezdte a magyar csapat a Davis-kupa döntő csoportkörét!

2021. november 27. 12:31

A második számú játékosok meccsén szetthátrányból fordítva verte meg a Piros Zsombor ausztrál John Millmant a Davis-kupa döntő első csoporttalálkozóján. A folytatásban, nagyjából délután 1 órától az első számú játékosok egyesében Fucsovics Márton Alex De Minaurral találkozik. A magyar tenisz első párharc-győzelemért a sportág elitligájában!

2021. november 27. 12:31
null
Balázs Boldizsár

Piros Zsombor élete legfontosabb és legnagyobb győzelmét aratta a világranglistán 72., korábban Roger Federert Grand Slamen legyőző ausztrál John Millman ellen a Davis-kupa döntő csoportkörének első magyar párharcának első mérkőzésén.

A magyar csapat ezzel egyetlen meccs-győzelemre került történetének első párharc-győzelmétől a világ 18 legjobb tenisznemzete között a sportág legnagyobb múltú csapatversenyében.

Ezt a győzelmet az ezekben a percekben kezdődő Fucsovics – De Minaur egyes, illetve az ezt követő páros meccsen is közel 50% eséllyel gyűjtheti be válogattunk.

Piros Zsombor élete formájában érkezett a Davis-kupa döntőre, de a világranglista 282. helyezettjeként nagy különbséget kellett eltüntetnie a világranglista 72-jével szemben. A Davis-kupa lényege, hogy ilyesmire sehol máshol nincs nagyobb esély. Főképp, mert a játékosok szívből játszanak a válogatottért, így az önbizalom kipótolható. És mert a térfélcseréknél edzői segítséget kapnak, így a rutinban és taktikai éleslátásban sem számítanak a máskor meccset eldöntő hátrányok. A fennmaradó tényezőkben pedig Millman nem áll Piros felett. A labdával például kifejezetten ügyesebb a 2017-ben junior Grand Slam-győztes magyar játékos. 

A meccset Piros fantasztikusan kezdte, minden fogadást támadólag ütött, és minden tenyerese ült. Brékkel is nyitott. Millman aztán meg tudott tartani egy játékot, öt bréklabdát hárítva. A szett második felében Piros fonákkal többször volt türelmetlen, ide-oda  záporoztak a bréklabdák, de hárítani őket csak Millman tudta, így szettelőnybe került.

A második szettben a szövetségi kapitány Köves Gábor türelemre intette Pirost, aki hosszú labdameneteket játszatott Millmannel. De nem passzívan, minden rövid ausztrál labdát megbüntetett. A szett második felében végre bréklabdát is hárított Piros, és meg is fordította a kritikus játékait; kiegyenlített.

A harmadik szettben az egyre törődöttebbnek festő Millman számtalan fonák nyesést kellett felszedjen, amit rendszeresen megunt, gyorsítani próbált lassú labdákból, de hibázott. Ez nem meglepő a top 100 talán legdurvább csuklójú játékosától. Piros végül fogadóként, 4-6, 6-4, 6-3-mal fejezte be a meccset, és juttatta a magyar teniszválogatottat történetének legnagyobb győzelmének kapujába.

A már éppen folyó Fucsovics – De Minaur egyes- vagy az azt követő párosmeccs egyike elég a világ egyik legnagyobb történelmű tenisznemzetének legyőzéséhez.

Frissítés: Fucsovics Márton döntő szett tiebrékben kikapott De Minaurtól. A meccs végén elég aggasztóan húzta a lábát, nem tud kiállni Marozsán Fábián társaként a döntő párosmeccsre. Piros Zsombor helyettesíti 16.30-tól.

 

Nyitókép: Piros Zsombor az ausztrál John Millman ellen játszik a tenisz Davis-kupa torinói döntőjében, a D csoport első fordulójának Magyarország-Ausztrália mérkőzésén 2021. november 27-én.MTI/AP/Antonio Calanni

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. november 27. 16:57
Kikapott a Fuccs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!