Óriást terített le Piros Zsombor, de a horvátokat nem volt esély legyőzni a Davis-kupában

2021. november 28. 17:59

Piros Zsombor tegnapi bravúrját, élete legnagyobb győzelmét is felülmúlva szetthátrányból verte meg a Grand Slam-győztes Marin Cilicet a Davis-kupa döntő második magyar csoportmeccsén. A párharc másik két meccsén nem igazán volt esélyünk a horvátok ellen, de emelt fővel búcsúztunk.

2021. november 28. 17:59
null
Balázs Boldizsár

Miután tegnap Piros Zsombor élete legnagyobb meccsén szetthátrányból megverte John Millmant az ausztrálok elleni párharc nyitányaként, nem sok vidám dolog történt a magyar csapattal a Davis-kupa döntő csoportkörében. Fucsovics Márton döntő szett tiebrékes veresége, sérülése, visszalépése; majd a kényszerszülte Piros–Marozsán páros döntő szettes veresége az ausztrálok ellen tegnap.

Ma délelőtt pedig a Fucsovics teljes visszalépése miatt egyesben is bemutatkozó Marozsán Fábián viszonylag sima veresége a horvátok elleni első meccsen. Marozsán a tegnapi meggyőző párosjátéka miatt kapta meg a lehetőséget a horvátok második egyesjátékosa, Serdarusic ellen, és bár át tudta menteni mára a formáját, attól messze volt, hogy az ellenfele száz hely feletti előnyét a világranglistán valahogy elporlassza. Marozsán jól adogatott alapvetően, de mindkét szettben akadt egy-egy játék, ahol hirtelen brékközelbe jutott az ellenfél. Egyiket sem tudta megfordítani, míg fogadóként az egész meccsen nemigen volt tényező (abban az egy gémben, ahol három kettős hibát ütött az ellenfél, sem jutottunk el bréklabdáig). Ugyanaz a kotta, mint a tegnapi páros meccsen.

Fucsovics nélkül a magyar csapatban játszók legmagasabb ranglistahelyezése gyengébb volt, mint a horvátoknál a legalacsonyabbik.

Nem sok reményünk lehetett, hogy a tegnapi egyes-kihűlés-páros terhelés után Piros labdába rúghat a legjobbjuk, Marin Cilic ellen.

A jelenleg is top30-as, októberben két fedettpályás ATP-döntőt játszó, egyet megnyerő horvát óriás a megszokott méla célszerűségével kezdte a meccset. De ami megszokott a TV-ben, nem az a pályán. Piros Zsombor kissé meg volt illetődve az egykori Grand Slam-bajnok, világranglista-3. ellenfelétől, rögtön elvesztette az adogatását. Ha ezt a bréket még vissza is vette, utolérni már nem tudta Cilicet Piros, a megilletődöttségre nagyjából rá is ment az első játszma.

A második elején Piros megfordított bréklabdáról egy gémet, és jól kezdett játszani. Egészen hihetetlen adat, hogy a 20 centivel alacsonyabb magyar több ászt ütött a második játszmában, mint a szervájából élő Cilic. Ez megmaradt a harmadikra is – merthogy egy utolsó pillanatos brékkel Piros döntő játszmára kényszerítette a toronymagas esélyest.

Piros Zsombor és a kapitány, Köves Gábor ünnepel Marin Cilic ellen. <br>Fotó: MTSZ/Peleskey Bence
Piros Zsombor és a kapitány, Köves Gábor ünnepel Marin Cilic ellen.
Fotó: MTSZ/Peleskey Bence

Piros lelkesedése képes elhitetni a szurkolóval a lehetetlent is, mosolyogva vártuk a harmadik szettet. Aminek az elején Piros ismét megfordított egy gémet, ezúttal két bréklabdáról, de a következő adogatásnál már elfogyni látszott; Cilic elvette a gémet, megerősítette az előnyt, 4-1-re elhúzott. Kevés magyar mosolygott, Zsombor néha úgy tűnt, lépni sem tud a fáradtságtól.

A legmélyebb ponttól viszont Piros élete legnagyobb teljesítményét nyújtotta, zsinórban öt(!) játékot nyert. Eksztázisban. Két játékból kétszer brékelte Cilicet fedett, kemény, gyors pályán, és valami egészen valószerűtlen győzelemmel múlta felül a tegnapi napját.

Piros hőstettétől függetlenül a párharc megnyerésére nem volt esélyünk. Nagy Péter és Marozsán Fábián szépen tartották magukat a világranglista-vezető, olimpiai bajnok Mektic-Pavic duó ellen, az első szettet tiebrékig is el tudták vinni (6-7), de a másodikban már sima volt (2-6). 

A 2018-as Davis-kupa (az utolsó igazi kiírás) győztese, Horvátország csoportelsőként jutott tovább a negyeddöntőkbe.

Magyarország ötödször játszhatott története során a világ tizenhat/tizennyolc legnagyobb tenisznemzete között, az első megnyert párharcra továbbra is várni kell. De Piros Zsombor tökéletes hétvégéjén ábrándozva, egy egészséges Fucsovics Marcit, Balázs Attilát feltételezve: talán nem olyan soká.

Nyitókép: Piros Zsombor élete legnagyobb győzelme után. Fotó: MTSZ/Peleskey Bence

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2021. november 29. 11:45
Pirosnak nem ez az első nagy győzelme. Ha fizikailag bírja, a szervezete képes lesz az igénybevétel kezelésére, akkor komoly karrier elé nézhet. Piros Zsombor mentalitása példaértékű nemcsak a magyar sportolók, de minden magyar ember előtt...
simonvitéz
2021. november 29. 11:45
Bravó magyarok!
gallfec
2021. november 29. 11:08
Ha tudnád mi az alázat, nem írnál ilyen sületlenséget
Playfair
2021. november 29. 08:57
Gratulálok a csapatnak a küzdelemért és szemrehányásnak helye nincs, ha erősebb ellenfelek ellen nem jön össze a bravúr. Viszont azt mindenki láthatta, hogy van egy 22 éves magyar srác, aki tehetsége és eredményei alapján jövőre már Top100-as játékos lehet, ha egy kiváló szakmai stábbal, alázattal és kellő elszántsággal folytatná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!